به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای در نشست خبری که ظهر امروز با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه برگزار شد اظهار داشت: امروز یک سال از اجرایی شدن برجام می گذرد و با این حساب می توانیم در خصوص برجام به ارزیابی مقتضی دست یابیم.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان تصریح کرد: برجام را می توان از زوایای مختلف بدعهدی امریکایی ها و خصومت آنها در خصوص تحریم ها و هم چنین از منظر سیاست داخلی مورد بررسی قرار داد.
وی اضافه کرد: البته مسئله سیاست داخلی در حیطه کاری بنده نیست و این بررسی به گروه های مختلف از طیف ها و عقاید مختلف مربوط می شود اما در حیطه سیاست خارجی برجام کاملا موقعیت و تصویر جمهوری اسلامی ایران را مشخص کرده و تمام شرایطی که امریکا با سواستفاده از موقعیت هسته ای ایران استفاده کرده است و ایران را به عنوان کشوری که دنبال سلاح هسته ای است معرفی کرده بود در سایه برجام شکسته شد.
عراقچی تصریح کرد: تمام قطع نامه های شورای امنیت که ذیل فصل هفتم بر علیه جمهوری اسلامی تدوین شده بود امروز حذف شده است و پرونده PMD به طور کامل بسته شده و جمهوری اسلامی از اتهاماتی که به ما زده می شد مبرا شده است و تمام زمینه هایی که ایران را متهم می کرد از بین رفته است و جمهوری اسلامی به عنوان یک بازیگر مهم و تاثیرگذار در عرصه بین المللی شناخته شده است.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان با اشاره به سفر هیئت های خارجی به کشورمان در سطوح بالا گفت: این نیز از نشانه های کاهش ایران هراسی پس از برجام محسوب می شود.
وی در مورد صدور قطع نامه سوریه و نگاه متفاوت به جمهوری اسلامی در این عرصه گفت: شورای امنیت نقش ایران را در سوریه به عنوان یک بازیگر تاثیرگذار مورد توجه قرار می دهد و حضور ما در سوریه به عنوان بازیگری که در حل یک بحران بزرگ نقش آفرینی می کند محرز است. نشانه دیگر دستاورد برجام را اتهاماتی دانست که در امریکا به اوباما وارد می دانند و وی را به عنوان کسی که بازی را باخته مورد خطاب قرار می دهند این در حالی است که در امریکا کاندیدایی به عنوان رئیس جمهور انتخاب می شود که معتقد بود دولت اوباما خطرناک ترین برنامه هسته ای را با ایران امضا کرده است.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان با بیان اینکه برنامه هسته ای با قدرت به مسیر خود ادامه می دهد و در نیروگاه اراک ماشین های پیشرفته در حال آزمایش هستند و در دوره ای معقول به بهره برداری خواهند رسید گفت: در حوزه آب سنگین راکتور اراک نیز بررسی ها و آزمایش های لازم در حال انجام است و طراحی و قراردادهای جدید در حال انعقاد است.
**ایران جزو 8 کشوری است که در پروژه بین المللی گداخت هسته ای حضور دارد
وی تصریح کرد: در پروژه گداخت هسته ای تنها از 7 الی 8 کشور در جهان دعوت شده است که یکی از آنها جمهوری اسلامی است و فضایی در قبال برنامه هسته ای باز شده قابل قیاس با گذشته نیست.
عراقچی در ادامه این نشست خبری به بررسی برجام از زاویه تحریم ها و بدعهدی و تحریم ها پرداخت و تصریح کرد: آنچه مسلم است جمهوری اسلامی در یک سال اخیر با بدعهدی، تعلل و سیاست های تاخیری و خشونت آمیز از سوی امریکا مواجهه بوده است و این کاملا قابل انتظار است.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان تصریح کرد: امریکایی ها همیشه به جمهوری اسلامی خصومت داشته اند و همان طور که در طول مذاکرات با سیاست های خصمانه امریکایی ها مواجه بودیم در مسیر اجرا نیز با این قبیل رفتارها برخورد داشتیم و امریکایی ها همان طور که از دست خودشان و متحدانشان در طول مذاکرات بر می آمد بر علیه جمهوری اسلامی انجام دادند و در مسیر اجرای برجام نیز از این بدعهدی ها فروگذار نکردند.
**غلبه بر بدعهدی ها یکی از دستاوردهای برجام بود
وی یکی از دستاوردهای جمهوری اسلامی در پروسه برجام را غلبه بر بدعهدی امریکایی ها دانست و یادآور شد: در مسئله تحریم ها با وجود همه بدعهدی امریکایی ها به دستاوردهای مقتضی دست یافتیم.
**تمام موانع بر سر راه تحریم ها برطرف شده است
عراقچی سخنان خود را با طرح این پرسش ادامه داد: توقع ما از دستاوردهای برجام چه بوده است؟ توقع از برجام رفع موانعی بود که بر سر تحریم ها توسط غرب و شورای امنیت بر سر راه ایران گذاشته شد آیا این تحریم ها برطرف نشده است؟ با قاطعیت عنوان می کنم تمام این موانع برطرف شده است. برجام قرار بود موانع خرید هواپیما را از سر راه جمهوری اسلامی بردارد این محقق شد و تعدادی هواپیما خریداری شد موانع صادرات نفت برطرف شد البته چگونگی برخورد با رفع این موانع از جمله تعداد و نوع خرید هواپیما و یا میزان فروش نفت به سیاست دولت برمی گردد این در حالی است که غرب تا آنجا که می توانست در مسیر رفع این تحریم ها سنگ اندازی کرد و ما با تک تک این موانع مقابله کردیم.
**گشایش های ایجاد شده در برجام ناشی از لطف امریکا یا غرب نیست
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان تاکید کرد: گشایش های ایجاد شده در اثر برجام را نباید ناشی از لطف امریکا یا غرب دانست.
وی ادامه داد: خیلی مواقع طرف مقابل فضا را تخریب کرد اما ما به لطف خداوند علی رغم همه این اتفاقات موانع را برطرف کنیم این در حالی است که امروز هیچ نهادی در کشور نیست که به ما گزارش کند که مانعی بر سر راه برجام است و باید براثر برجام برداشته باشد اما نشده است.
عراقچی تصریح کرد: این که برداشته شدن موانع اثرات خود را در اقتصاد داخلی نشان داده یا خیر کمابیش بستگی به همت نهادها و وزارت خانه های داخلی دارد.
** متصدی احساس برجام در سر سفره مردم دولت است
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان تاکید کرد: متصدی احساس برجام در سر سفره مردم دولت است البته آمار بیانگر رشد اقتصادی است. دولت مسیر طبیعی خود را طی می کند و باید به این موضوع نیز توجه داشت که موانع دیگری به غیر از تحریم های مربوط به برجام وجود دارد.
وی تحریم های وارد شده را بر علیه جمهوری اسلامی در سه حوزه کلیدی انرژی، نفت، گاز و میعانات، حمل و نقل و بانکی و مالی دانست و یاداور شد: بیشترین فشارها بر ضد جمهوری اسلامی و ورود غرب و شورای امنیت در این سه حوزه بر علیه جمهوری اسلامی متمرکز بود.
**در حوزه انرژی و نفت اوضاع کشور به قبل از تحریم ها برگشته است/ درآمدهای ناشی از فروش نفت نیز کاملا قابل وصول است
عراقچی در خصوص تحریم ها در حوزه انرژی گفت: در حوزه انرژی می توان با قاطعیت گفت که اوضاع به قبل از تحریم ها برگشته و فروش نفت ما که به روزی یک میلیون بشکه متوقف شده بود و بنا بود به صفر برسد امروز به دو و نیم میلیون بشکه در روز برگشته است. این در حالی است که امروز در هیچ حوزه ای از وزارت نفت گزارشی مبنی براینکه تحریم هایی که بنا بود رفع بشود رفع نشده است دریافت نمی شود. امروز قراردادهای نفتی برای انعقاد با طرف های بین المللی آماده است و این در حالی است که درآمدهای ناشی از فروش نفت نیز کاملا قابل وصول است.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان شاهد این مدعا را گزارش ها را وزارت نفت و بانک مرکزی دانست که مسئولین این دو نهاد اعلام می کنند که مبالغ فروش نفت تا این لحظه کاملا وصول شده است.
وی تصریح کرد: مطابق اعلام رئیس جمهور رشد اقتصادی 7.4 دهم درصد افزایش داشته و این به وضوح بیانگر آن است که پول نفت به اقتصاد ایران برگشته و به مدد مذاکرات توانستیم این رشد اقتصادی را ایجاد کنیم.
عراقچی تصریح کرد: در همین راستا پتروشیمی نیز بیش از 30 درصد افزایش صادرات را به دنبال داشته است که این نیز یکی از دستاوردهای حوزه نفت و انرژی محسوب می شود.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان حوزه بعدی تحریم ها را تحریم در حوزه حمل و نقل دانست و ادامه داد: یکی از بخش های مهم حمل و نقل در کشور ما بخش کشتی رانی است چون بخش اعظم محصولات مورد نیاز مانند گندم، شکر و خودرو و... توسط کشتی ها حمل و نقل می شود و امروز کشتی رانی بدون هیچ مشکلی کار خود را انجام می دهد و مشکلاتی مانند بیمه، پرچم، رتبه بندی بین المللی، دسترسی به بنادر خارجی و دسترسی به بنادر در ایران به طور کلی حل شده و هیچ مشکلی در عرصه کشتی رانی نداریم و هم چنین مشکلات بیمه ای برای نفت کش ها نیز حل شده است.
وی تصریح کرد: پوشش بیمه ای بالای یک میلیون دلار برای نفت کش ها از اهمیت بالایی برخوردار است همین طور در حوزه هوایی نیز دستاوردها ما مشهود است و مانع اصلی بر سر راه نو کردن ناوگان هوایی خرید هواپیمای نو بود که از بین رفته است و اولین فروند از هواپیمای خریداری شده دیروز به کشور وارد شد این در حالی است که پس از برجام هواپیماهای ما در تمام نقاط جهان به جز یکی دو کشور مجاز به سوخت گیری هستند.
**در حوزه بانکی و مالی شرایط بانک ها به حالت عادی و نرمال برنگشته است
عراقچی حوزه بعدی تحریم ها را حوزه بانکی و مالی دانست و ادامه داد: در این حوزه شرایط بانک های ما به حالت عادی و نرمال برنگشته است این اتفاق علل متعددی دارد که هیچ یک به مسائل برجام برنمی گردد مهمترین عامل تحریم های اولیه امریکا و تحریم هایی است که بعد از موضوع گروگان گیری در ابتدای انقلاب وضع شده است و در برجام پیرامون این موضوع صحبتی نشده است.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان ادامه داد: تحریم های اولیه به ما اجازه استفاده از سیستم مالی امریکا را نمی دهد و این اتفاق مشکلاتی ایجاد می کند چون بسیاری از کشورها با دلار کار می کنند البته بانک مرکزی سعی کرده تا راه حل های جایگزین استفاده کند تا به جای استفاده از سیستم های مالی امریکا از سیستم های مالی دیگر استفاده شود از این رو در قرارداد خرید هواپیما کانال بانکی ایجاد شده و پول از مبادی مختلف در کشور رد و بدل می شود و مسیرهای بانکی یک به یک در حال گشایش است البته قوانینی مثل پول شویی و قوانین مربوط به حقوق بشر و تروریست نیز وجود دارد و بانک های ما چون سال ها تحریم بودند کم کم با قوانین مالی بین المللی نزدیک می شوند.
وی تصریح کرد: این را به نمایندگی از دوستان بانکی عنوان می کنم اگر چه مشکلات مالی در عرصه بین المللی وجود دارد اما در هیچ جا به بن بست نرسیدیم البته سرعتی که ما انتظار داشتیم وجود ندارد گشایش هایی به واسطه برجام ایجاد شده و به طور کلی در حوزه بانکی ما در شرایط خوبی قرار داریم.
عراقچی تصریح کرد: در حوزه بهداشت و علوم نیز در گزارشی که عصر امروز به کمیسیون امنیت ملی مجلس ارائه خواهیم داد نیز توضیحات مبسوط ارائه خواهد شد.
وی تصریح کرد: در طول یک سال اخیر برجام در مجموع وضعیت خوبی داشته اما این به این معنی نیست که تصور کنیم کسی به ما لطفی کرده است ما از طرف مقابل به خاطر بدعهدی های صورت گرفته طلب کار هستیم.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان در ادامه به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی براینکه با توجه به اینکه عمر دولت اوباما بیش از یک هفته باقی نمانده است نشست کمیسیون برجام تا چه حد موثر بود گفت: ما با امریکایی ها جز برخی مسائل فنی مربوط به برجام مذاکره ای نداریم و این مذاکرات ممکن است در روند چگونگی اجرای برجام نیز ادامه یابد اما نسبت به برجام و آینده برجام هیچ مذاکره ای با امریکایی ها نخواهیم داشت براین اساس روز دوشنبه مذاکره ای با امریکا در خصوص نقض برجام داشتیم.
** هیچ مذاکره دیگری در خصوص برجام صورت نخواهد گرفت
عراقچی تصریح کرد: برجام تعهدی بین المللی برای کشورهای 1+5 و ایران است نه فقط ایران و امریکا. این که رئیس جمهور بعدی امریکا یا هر کشور دیگری تصمیم بگیرد برجام را کنار بگذارد تصمیم خودشان است ما در مورد برجام مذاکره مجدد نخواهیم کرد و اگر ترامپ می خواهد آن را پاره کند همان طور که قبلا اعلام کردیم این طرف نیز برجام را به آتش خواهد کشید مفهوم این کار این است که هیچ مذاکره دیگری در خصوص برجام صورت نخواهد گرفت.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان در خصوص اجرای سخت گیرانه برجام توسط طرف مقابل نیز گفت: ما مفهومی در خصوص اجرای سخت گیرانه برجام در دست نداریم مطابق متن برجام صراحتا عنوان شده کشورهای 1+5 و ایران متعهد می شوند برجام را در فضایی سازنده اجرا کنند و از هر اقدامی که اجرای موفقیت آمیز برجام را تحت الشعاع قرار دهد دوری می کنند. مذاکره هسته ای ما با امریکایی ها نیز تمام شده است.
وی در خصوص بحث قانون ISA نیز گفت: این قانون مربوط به داماتو در سال 96 وضع شد و بهانه آن ادعای بحث های حقوق بشری و تلاش جمهوری اسلامی برای دستیابی به سلاح های کشتار جمعی بود در آن زمان موضوع هسته ای در مورد ایران وجود نداشت و امریکایی ها در طول مذاکرات نیز بر این عقیده بودند که ISA تحریم هسته ای نبوده و نیست و تیم مذاکره کننده کشورمان تمام تلاش خود را انجام دهد که این را تفهمیم کند که ISA تحریم هسته ای است و سرانجام موفق به این اقدام شد و براین اساس رئیس جمهور امریکا موظف به متوقف کردن این قانون شد. در برجام تلاش ما این بود که اختیار چیزی را به دست کنگره ندهیم چون کنگره ای که نتانیاهو در آن حق وتو دارد نباید اختیار دار مسائل مهم شود.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان با تاکید براینکه تمدید ISA هیچ گاه در کنگره صورت نگرفت تصریح کرد: با این حال جمهوری اسلامی در خصوص تمدید ISA موضع گیری واحدی کرد و همه مسئولین کشور اعلام کردند که تمدید ISA نقض برجام بوده است.
وی با تاکید براینکه امریکایی ها و چین و روسیه نیز معتقد نیستند که ISA نقض برجام است گفت: به اعتقاد امریکایی ها این قانون وجود دارد اما به خاطر توافق نامه برجام اجرا نمی شود و بعد از تمدید این قانون رئیس جمهور دستور توقف آن را داد.
عراقچی با اشاره به کمیسیون مشترک برجام که دوشنبه هفته گذشته در وین برگزار شد گفت: در این کمیسیون نگرانی ایران جدی گرفته شد و همه گروه های 1+5 اذعان کردند که ISA نقض فاحش برجام خواهد بود و از این رو نباید اجرا شود.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان با بیان اینکه در برجام یک نقض عهد و یک نقض عهد فاحش وجود دارد براین اساس هر نقضی منجر به از بین رفتن برجام نخواهد شد در خصوص این موضوع که آیا تمدید ISA همراه با عدم اجرایی شدن آن نقض برجام یا نقض فاحش آن است هیئت نظارت بر برجام تصمیم خواهد گرفت و براساس تصمیم این هیئت نظارت عکس العمل ما در نشست اخیر مشخص شد. براین اساس جمهوری اسلامی به این موضوع دو واکنش نشان داد واکنش اول بحث پیش ران هاست که از اهمیت بالایی برخوردار است و عکس العمل بعدی ثبت این موضوع و نگرانی جمهوری اسلامی در کمیسیون مشترک برجام بود.
وی تصریح کرد: براساس بند 36 اگر جمهوری اسلامی نهایتا از مسیر روند اجرای برجام راضی نباشد به شرایط قبل از برجام باز خواهد گشت.
** برجام الگوی هیچ چیز دیگری نیست
عراقچی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی براینکه برجام می تواند الگوی مذاکرات منطقه ای باشد یا خیر گفت: برجام الگوی هیچ چیز دیگری نیست. برجام در حقیقت توافق بین ایران و 1+5 در موضوع هسته ای بود و الگویی برای سایر موضوعات نخواهد بود اما رویکردهایی که در برجام در نظر گرفته شد ممکن است الگو قرار گرفته شود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی براینکه اگر بخواهید به برجام نکره ای بدهید چه نمره ای در نظر خواهید گرفت گفت: نمره برجام را شما باید بدهید البته شخص شما نه رسانه وابسته به آن.
عراقچی در پایان این نشست خبری در خصوص علت عدم حضور برنامه متن حاشیه گفت: چهارشنبه شب از سه برنامه مختلف تلویزیونی از من برای گفت و گو در تلویزیون دعوت شد و بنا شد در خصوص نشست وین توضیحاتی ارائه دهم. و بنا شد در برنامه متن حاشیه برای ارائه این موضوع حاضر شوم ساعاتی قبل از برنامه با من تماس گرفته شد و عنوان شد بنا بر این بود که شما به تنهایی در این برنامه حضور یابید اما لحظاتی قبل تصمیم بر این شد که شما در یک برنامه با حضور منتقدین و به عنوان مناظره حاضر شوید البته این در هیچ جای دنیا مرسوم نیست که یک دیپلمات را کنار یک منتقد بگذارند این درست شبیه آن است وقتی سرباز شما از جنگ برمی گردد یک منتقد کنار دست او بگذارید، به هر حال صدا و سیما دبه کرد.