به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، ۱۹ اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۰ فضای دانشگاه فردوسی مشهد با حضور دو شهید گمنام عطرآگین شد. این شهدا در حال حاضر با فاصله حدود ۳۰ متر در مقابل درب ورودی مسجد حضر زهرا(س) این دانشگاه تدفین شدهاند.
تاریخچه تدفین شهدای گمنام دانشگاه فردوسی به سال ۱۳۸۸ باز میگردد که ابتدا بنا بود به تناسب مجاورت این بنا با حرم مطهر امام رضا (ع)، پیکر هشت شهید در دانشگاه فردوسی تدفن شوند. بر این اساس، مدیریت ساختمانها و تاسیسات دانشگاه، طراحی فضا و نمادی درخور مقام شامخ هشت شهید را به مهندسین مشاور «راینماد» ابلاغ کردند. منتهی به دلایلی، مقرر شد تنها پیکر دو شهید در اختیار دانشگاه فردوسی قرار گیرد.
با نزدیک شدن زمان برگزاری مراسم تدفین شهداء که همزمان با انجام مراحل نهایی و محوطهسازی پروژه مسجد حضرت زهرا (س) در میدان مرکزی دانشگاه نیز بود، با توجه به محدودیتهای مالی و زمانی که اجازه نمیداد طرح مشاور به شکل کامل اجرا شود؛ بنابراین برای مراسم تدفین، سکویی به مساحت حدود ۵۷۰ متر مربع و اختلاف سطح حدود دو متر از محیط اطراف بنا شد.
با گذشت زمان، سکوی مذکور که توسط پیمانکار مسجد و بدون گرفتن هزینهای از دانشگاه بنا شده بود دچار نشست شد و پس از بررسی مشکل، مقرر شد دیوار حایلی در اطراف سکو بنا تا از نشست بیشتر این محل جلوگیری شود. برای احداث این دیوار حایل و تأمین شرایط ایستایی کامل سکو و همچنین کفسازی سکو، هزینهای برابر با یک میلیارد ریال برآورد شد که پس از طرح و بررسی در کمیته عمرانی دانشگاه، ساخت کل پروژه با بودجهای معادل سه میلیارد ریال در دستور کار مدیریت ساختمانها و تاسیسات دانشگاه قرار گرفت.
احتمال بهره برداری یادمان شهدای گمنام دانشگاه فردوسی مشهد تا پایان مهر ماه سال جاری
مدتها پیش علی یوسفی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، در رابطه با آخرین اخبار از ساخت یادمان شهدای گمنانم دانشگاه فردوسی مشهد، از احتمال به بهره برداری رسیدن این المان در مهر ماه سال 94 خبر داده بود.
وی یادمان، شهدای گمنام این دانشگاه را یکی از المانهای فرهنگی این دانشگاه دانست و تصریح کرد: المان شهدای گمنام دانشگاه فردوسی مشهد المان اختصاصی این دانشگاه در کشور خواهد بود.
معاون فرهنگی- اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان این مطلب که این پروژه از نظر فنی بسیار پیچیده است و تاخیر آن نیز به دلیل مسائل فنی میباشد، بیان داشت: دوست داشتیم این المان هر چه سریعتر به بهره برداری برسد؛ اما به دلیل پیچیدگیهایی که دارا است افتتاح آن زمان برده است.
یوسفی از احتمال بهره برداری این سازه تا پایان مهر ماه سال جاری خبر داد و گفت: باید پیچیدگیهای فنی کار را درک کرد زیرا المانهایی که در آن مکان در حال احداث است بهره برداری از کار دچار تاخیر کرده است؛ اما دانشگاه تلاش خودش را میکند و امیدواریم تا پایان مهر ماه به بهره برداری برسد.
یادمان شهدای گمنام دانشگاه فردوسی مشهد تا پایان آذر ماه 94 به بهره برداری خواهد رسید
همچنین ابراهیمی، مدیر روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد در گفتوگو با این خبرگزاری در آبان ماه سال 94 کرده بود، اعلام کرد: یادمان شهدای دانشگاه فردوسی مشهد طی دو ماه آینده به بهره برداری خواهد رسید.
وی خاطرنشان کرد: سازهای که برای این یادمان درنظر گرفته شده است سازهای سخت و پیچیده است که نیازمند زمان میباشد به همین دلیل است که تاکنون بهره برداری آن به تاخیر افتاده؛ اما آنچه که مشخص است این است که این سازه نسبت به طرح کلی دو ماه دیگر به بهره برداری میرسد.
فراز و نشیبهای بسیاری رخ داده است و در این چند ساله بارها تشکلهای دانشجویی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو از عملکرد مسئولان دانشگاه ابزار نارضایتی کرده بودند؛ اما بعد از این وعدهها و وقول تکمیل سازه به تاخیر افتاد و در این مدتی که از زمان تدفین شهدا میگذرد تا به امروز که بالاخره پس از سالها با دستور رئیس جمهور به صورت ویدئو کنفرانسی و با حضور وزیر علوم افتتاح شد.
رئیس جمهور ضمن دستور افتتاح یادمان شدای دانشگاه فردوسی مشهد، گفت: ملت ما همچنان علم دوست است و حرکت علمی را باید با سرعت بیشتر ادامه دهیم تا به قلههای رفیع علم دانش برسیم.
حجت الاسلام روحانی ادامه داد: طرح یادمان شهدا بسیار زیبنده است و استقلال کشور مرهون خون همه شهیدان است.
همچنین در مراسم افتتاح این یادمان طبق گفته حامد کامل نیا طراح یادمان شهدای گمنام دانشگاه فردوسی ، سادگی، سبکی و عروج ازویژگی های این سازه و در مساحت ۲۵۰ متر مربع ساخته شده است.
وی گفت: در این سازه از کاشی کاری استفاده شده و برخی اعداد وهندسه های این طرح پنهان هستند. همچنین سعی شده از تکرار الگوهای گذشته در ساخت این بنا جلوگیری شده و از نماد سرو و لاله در این یادمان استفاده شده و ساختمان آن در بستری از نور است.
طراح یادمان شهدای گمنام دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: بر روی این سازه اسامی 143 شهید دانشگاه هک شده و در زیر سازه مجموعه ای به عنوان گنجینه ساخته شده است.