به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، جام جم در واکنش به آمارسازی بانک مرکزی نوشته است:گزارش بانک مرکزی درباره تحقق رشد 15/7 درصدی فصل پاییز و رشد 11/6 درصدی 9 ماهه اول امسال، در شرایطی دیروز منتشر شد که بازارهای مختلف کشور همچنان دچار رکود و کسادی است.
بانک مرکزی از سوی دیگر، پس از یک سال وقفه، آمار رشد اقتصادی سال94 را هم اعلام کرد که از قضا همانطور که پیش از این کارشناسان و رسانهها برآورد میکردند، منفی بوده و به همین خاطر بانک مرکزی تمایلی به انتشار آن نداشت. اما گویا رشد دورقمی اقتصادی در سال جاری، فرصتی برای انتشار آمار منفی سال قبل بوده است.
با این حال، کارشناسان اقتصادی با دیده تردید نسبت به رشد اقتصادی اعلامشده از سوی بانک مرکزی مینگرند.
دکتر آلبرت بغزیان، استاد اقتصاد دانشگاه تهران درباره رقم رشد اقتصادی اعلام شده توسط بانک مرکزی گفت: به نظر میرسد مسئولان بانک مرکزی جای ممیزها را اشتباه گذاشتند و با توجه به اینکه آخرین رشد اقتصادی اعلام شده 8/2 درصد بود اتفاق خاصی نیفتاده که رشد اقتصادی پاییز به 15/7 درصد برسد.وی افزود: اقتصاد ایران در شرایط فعلی کشش رشد 15درصدی را ندارد و کشورهای پیشرفته مانند مالزی در بهترین شرایط به رشد اقتصادی 12 درصدی دست پیدا کردند.
استاد دانشگاه تهران ادامه داد: اعلام این ارقام با اشاره به شرایط موجود کشور، شبهه ایجاد میکند. ما به غیر از حوزه نفت که مستقیما مربوط به صادرات است هیچ پیشرفت دیگری نداشتیم.
بغزیان تصریح کرد: اثرات رشد اقتصادی باید توسط مسئولان بانک مرکزی اعلام شود که از چه بخشهایی حاصل شده است.
دکتر جمشید پژویان، اقتصاددان هم در این باره به خبرنگار ما گفت: وقتی هنوز رکود اقتصادی در جامعه مشاهده میشود چگونه رشد اقتصادی به رقم 15/7 درصد رسیده است. به نظر میرسد اشتباه تایپی در آمار ارقام اعلام شده وجود دارد.
وی افزود: رشد اقتصادی 15 درصد به این معناست که نهتنها بیکاری وجود ندارد بلکه جامعه با مازاد شغل هم مواجه است.
این اقتصاددان تصریح کرد: زمانی که رشد اقتصادی 6 درصدی حاصل از نفت اعلام شد جای تعجب نداشت اما به این معنا نبود که وضعیت کشور بهبود یافته است اما ارقامی که اکنون در بانک مرکزی تدوین و اعلام میشود نشاندهنده اشتباه در نحوه محاسبه آن است.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: رقم اعلامشده رشد اقتصادی توسط بانک مرکزی با شرایط کشور همخوانی ندارد ضمن اینکه این رقم قابل جذب در بازارهای جهانی نیست.
پژویان با تاکید بر اینکه رشد اقتصادی نیازمند سرمایهگذاری کلان است، گفت: اکنون سرمایهگذاری زیادی در کشور اتفاق نیفتاده و هنوز در رکود قرار داریم. وی با بیان اینکه نرخ اعلامشده در 60 سال گذشته بالاترین رقم است، افزود: وقتی جزئیات آمار در دسترس قرار ندارد باید از علائمی که در اقتصاد وجود دارد اظهار نظر کرد و شرایط فعلی، چنین رشد اقتصادی را نشان نمیدهد. شرایط کشور بیشتر به رقم یک درصد رشد اقتصادی نزدیک است.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه هر سال در بهمن ماه به دلیل خرید عید رشد اقتصادی افزایش مییابد تصریح کرد: چندی پیش اعلام شد که چندین کانتینر منسوجات به صورت قاچاق وارد کشور شده و قطعا خریدو فروش این محصولات تاثیری در رشد اقتصادی نخواهد داشت. در این ماه ممکن است خوشبینانه یک درصد رشد اقتصادی به دست بیاید اما این مورد را هم شاهد نیستیم.