به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه اصلاحطلب جهان صنعت از گرانیها گزارش داده است: در این روزهای پایانی سال، بازار کمفروشی نیز همانند بازار گرانفروشی داغ است و بیسر و صداتر از گذشته انجام میشود.کمتر از یک هفته به آغاز سال جدید باقیمانده و اوضاع بازار کالاهای اساسی همچون ماههای گذشته چنگی به دل نمیزند. اگرچه در جریان خرید روزانه، افزایش قیمت کالاها به طور مرتب احساس میشود اما انتظار میرود دست کم وقتی کالایی با قیمت بالا خریداری میکنیم، از کیفیت و از وزن نوشته شده روی آن مطمئن باشیم اما شواهد چیز دیگری میگوید. در حالی که برخی صنایع لبنی به بهانههای مختلف به طور خودسرانه نسبت به افزایش قیمت بعضی از کالاها اقدام کردهاند، به نظر میرسد وزن این محصولات نیز روز به روز آب میرود.
واقعیت این است که کم کردن از حجم و وزن کالاهایی چون شیر، پنیر، کره و بسیاری از تنقلات پرمصرف و انواع بیسکوئیتها یکی از حربههایی است که برخی تولیدکنندگان همواره با تصور این موضوع که کسی به آن پی نمیبرد، در پیش گرفتهاند. این در حالی است که به گفته مردم، آنها هنگام باز کردن لبنیاتی مانند پنیر، کره و ... با حجم اندک آن در ظروف مربوطه مواجه میشوند. البته در این میان برخی تولیدکنندگان نیز این موضوع را پذیرفتهاند و بر این باور هستند که از این طریق هزینههای تولید خود را به نوعی کنترل میکنند.اما برخلاف تصور صنایع لبنی، قیمت این کالاها همواره روند صعودی داشته و در حال حاضر نیز که صنایع، شیر خام را با قیمتهای پایینتر از حد انتظار از دامداران خریداری میکنند، جایی برای اقدام به گرانی و کمفروشی باقی نمیماند. اما متاسفانه با اینکه رییس سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان بارها نسبت به گرانفروشی به صنایع لبنی هشدار داده و همچنین دبیر انجمن صنایع لبنی اظهار کرده که لبنیاتیها اجازه کمفروشی و گران کردن کالاهای خود را ندارند اما گشت و گذاری در سطح شهر نشان میدهد که همچنان برخی صنایع بدون توجه به این اظهارات و اولتیماتومها به کار خود ادامه میدهند چراکه هیچ ترسی از جریمهها ندارند یا اینکه میزان جریمهها به مقدار قابل توجه بازدارنده نیست.
در این میان بهروز طالبیان، رییس شعبه ۴۶ تعزیرات حکومتی استان تهران که از اوضاع بازار اطلاع دارد، بر این باور است که فروشنده موظف است در فروش کالای خود، سود متعارف را با توجه به نوع و کیفیت جنس رعایت کند.
اما با این وجود که وی اعلام کرده «کمفروشی و تقلب حسابی عصبیام میکند و قِلقِلکم میدهد به ویژه در نانواییها» همچنان سودجویان بدون توجه به این گفتهها و اقدامات نظارتی، به کار خود مثل سابق ادامه میدهند.
اوضاع نانواییهای سطح شهر نیز دست کمی از صنایع لبنی ندارد با این تفاوت که میزان تقاضا برای خرید نان بیش از محصولات لبنی بوده و نمیتوان از خرید محصولی به این مهمی در هر شرایطی صرفنظر کرد.
از همین رو نانواییها نیز به بهانههای مختلف تا میتوانند از آب گلآلود بیتوجهی دستگاههای نظارتی یا پایین بودن جرایم نقدی در این خصوص بهره میبرند.
بنابراین در حالی که برخی مسوولان اعلام کردهاند از بازدیدها و انجام کنترلهای مستمر، حل مسایل و مشکلات نانوایان را دنبال میکنیم و سعیمان بر این است تا با همکاری و هماهنگی دستگاههای مرتبط با تهیه و پخت نان مسایل نانوایان، کارخانههای تهیه و توزیع آرد مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد تا حق و حقوقی از مردم ضایع نشود اما شواهد نشان میدهد که کمفروشی و گرانفروشی از عمده تخلفهای نانوایان است.
این در حالی است که تمام نانوایان سهمیهپز دولتی یا آزادپز موظف به رعایت موازین مربوط به تهیه و پخت نان مرغوب و باکیفیت هستند و در این زمینه رعایت وزن چانه تعیینشده برای پخت انواع نان از سوی نانوایان اجتنابناپذیر است.
با اینکه به گفته مسوولان در آستانه عید این نظارتها تشدید میشود اما به نظر میرسد شدت برخورد با متخلفان آنچنان ملایم است که باعث میشود آنها دوباره اقدام به خالی کردن جیب مردم کنند.
از این رو به نظر میرسد حداقل در سال آینده باید قوانین مناسب و بازدارنده و همچنین راهکارهایی برای کنترل بازار کالاهای اساسی که از ضروریترین نیازهای مردم به شمار میرود، در دستور کار قرار گیرد تا مصرفکنندگان هر روز درگیر سازمانهای مختلف برای انجام شکایت از چنین مراکزی نباشند.