به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، امیدعلی پارسا در پنجاه و پنجمین جلسه شورای عالی آمار با اشاره به ابعاد قانون آمار مدرن برای نظام آماری اظهار داشت: ریز دادههای آماری از سوی دستگاهها به صورت یک طرفه باید به سمت مرکز آمار بیاید. در کشورهای دیگر ندادن آمار جرم است، اما در ایران، قانون مسکوت است و اتفاقی نمیافتد.
وی با اشاره به اصل محرمانگی و ضرورت آن برای مرکز آمار تصریح کرد: دستگاههای تخصصی باید بدانند که چه کسی کجا چه فعالیتی میکند و بر این اساس به کد یونیک نیاز است. شناسه ملی و کد پستی را داریم، اما کد کسب و کار هنوز آییننامه ندارد و دو کد دیگر نیز طبق مصوبه هیأت وزیران هنوز به هم متصل نیستند.
رئیس مرکز آمار ایران با بیان اینکه اجماع نداریم که در کشور چه آماری تولید شود، یادآور شد: سیاستگذار باید به اجماع برسد که چه نیازهایی وجود دارد.
وی گفت: در دنیا سرشماری نفوس و مسکن معیار مهمی برای سنجش میزان توسعهیافتگی نظام آماری است که امیدواریم سری بعد سرشماری ثبتیمبنا باشد.
به گفته پارسا، برنامه گذار از نظام آماری سنتی به مدرن را داریم و سرشماری سال 95 با شیوه سنتی در حال گذار بود و با 761 شاخص کیفیت سنجیده میشود. آمار اجاره بها و قیمت ثبتی مبنا شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر موازیکاری در تهیه نرخ باروری، سهم بهداشت، تعاون، تورم و بیکاری وجود دارد و دستگاهها آمارهای متفاوتی میدهند.
رئیس مرکز آمار ایران با بیان اینکه اعتماد عمومی به برخی آمارها کاهش پیدا کرده است، تصریح کرد: برخی دستگاهها با توجیهات فراوان، آمار به مرکز آمار نمیدهند و حتی آمارهایی که به مراکز بینالمللی داده میشود، چندگانگی دارد، بنابراین پیشنویس نظام تهیه و تدوین برنامه ملی آمار تا سال 1400 تهیه شده که باید به تصویب برسد و یکی از اهداف آن، کاهش هزینه اجرایی و افزایش بار پاسخگویی است، بنابراین نظام کیفیت آمار باید مستقر شود.