معاون اقتصادی رئیسجمهور گفت: سخنرانی ترامپ نه تنها تأثیر التهاببرانگیزی بر بازارهای ایران نداشت، بلکه فعالان سیاسی به سخنرانی ترامپ پاسخ دادند و فعالان اقتصادی ایران سخنرانی وی را سراسر لفاظی و بی ادبی دانستند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محمد نهاوندیان معاون اقتصادی رئیسجمهور امروز در همایش بزرگ تجاری ایران و عراق با بیان اینکه خدا را شکر میکنم الآن در این موقعیت زمانی بسیار معنادار در این همایش حضور دارم، گفت: لازم میدانم همکاری دانشکده کارآفرینی با یک مرجع مهم اقتصادی یعنی اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق را فال نیک بگیرم.
معاون اقتصادی رئیسجمهور اظهار داشت: اهمیت زمانی این اجلاس بسیار بالا است و بعد از ناکامی و نابودی تروریسم تکفیری در عراق الآن وقت صحبت کردن از اقتصاد و توسعه اقتصادی است.
وی افزود: حاصل این مجاهدت در دفاع از استقلال و تمامیت عراق باید در شکوفایی حوزه اقتصادی دیده شود، از این جهت هم ایران بهعنوان یکی از همسایگان اصلی عراق مثل دیگر همسایگان و جامعه جهانی در این نقطه زمانی بر یکپارچگی عراق تأکید میکند و لازمه توسعه عراق وحدت ملی و تمامیت ارضی عراق میداند، اما برای اینکه این همایشها همچنان برپا باشد، باید به گذشته این همایشها نگاه شود.
نهاوندیان افزود: طی ۱۴ سال گذشته در دوره عراق جدید و حاکمیت ملی در عراق همایشهای مختلفی در ایران و عراق برگزار شد و کار مهم در مورد این همایشها این است که به کارنامه آنها مراجعه کنیم و نقاط ضعف و قوت آن را بشناسیم و بدانیم عزم و عمل در کجا بوده و چه کاستیهایی وجود داشته است.
وی اظهار داشت: سالهای پر فراز و نشیبی را در این ۱۴ سال پشت سر گذاشتیم، سالهای تنش سیاسی در عراق و حضور بیگانگان در عراق را پشت سر گذاشتیم و سالهای فتنهانگیزی تکفیریهای بیدین طی این ۱۴ سال در عراق داشتهایم.
معاون اقتصادی رئیسجمهور تصریح کرد: در این طرف هم در ایران طی سالهای گذشته تحریمهای شدید را پشت سر گذاشتهایم و امروز عراق متحدتر از همیشه و ایران تواناتر از همیشه عزم این را دارند که همکاری اقتصادی را قویتر دنبال کنند.
نهاوندیان افزود: ما در دوران تحریمها درسهای گرانقدری آموختیم و آموختیم با اتکای به خود و ارتباط عزتمندانه با جهان توطئههای دشمنان خود را ناکام کنیم.
وی بیان داشت: ما الآن با افتخار نه فقط در صحنه سیاست، بلکه در صحنه اقتصاد شاهد این هستیم که میزان آسیبپذیری اقتصاد ایران از ارائههای ایرانستیزانه به کمترین میزان رسیده است.
معاون اقتصادی رئیسجمهور گفت: شاید یک زمان یک خلاء و یک تهدید تحریمی در فلان مجمع سیاسی جهانی و فلان دولت نگرانیهایی در بازارهای ایران ایجاد میکرد.
نهاوندیان بیان داشد: ما ظرف یکی ـ. دو روز گذشته شاهد بودیم علیرغم تبلیغات فراوان در مورد سخنان رئیسجمهور آمریکا و با تهدیدات صورتگرفته که ایشان استراتژی جدید در قبال ایران و توافق برجام خواهند داشت، سخنرانی ترامپ نه تنها تأثیر التهاببرانگیزی بر بازارهای ایران نداشت، بلکه نهتنها فعالان سیاسی به سخنرانی ترامپ پاسخ دادند که فعالان اقتصادی ایران به سخنرانی ترامپ و به سخنرانی سراسر لفاظی و بی ادبی او پاسخ دادند.
وی افزود: این نشان میدهد که سیاستهای اقتصاد مقاومتی بر اقتصاد ایران مؤثر واقع شده و نشان میدهد که دولت و مردم در اقتصاد ایران همگام، همراه و هم هدف حرکت میکنند.
بین آمریکا و «متحدان سابقش» در اروپا یک فاصله عمیق وجود دارد
نهاوندیان با بیان اینکه دولت و ملت در اقتصاد ایران همراه و همگام و همهدف هستند، گفت: این نشان میدهد که این ایران است که پیروز شده است در روابط برجام و بین آمریکا و سیاستهای ایران ستیزانه آمریکا و متحدان سابقش در اروپا یک فاصله عمیق وجود دارد به طوریکه اکنون اروپا صریحاً موضع میگیرد و حمایت از برجام را اعلام میکند.
وی افزود: این توفیق رویکرد عزتمندانه دیپلماسی و اقتصاد ایران است که همزمان هم با دنیا براساس منطق مذاکره میکند و هم در پروتکل اقتصادی خود گام بر میدارد.
قوت اقتصاد کلان ما کمک کار دیپلماسی ما در برجام بود
معاون اقتصادی رئیس جمهور اظهارداشت: یکی از علل توفیق ما در برجام پیامی بود که اقتصاد ایران در ۲ سال گذشته داشت و آن حرکت مستمری بود که اقتصاد ایران در کاهش تورم پیمود و همزمان هم رشد در بخشهای اقتصادی دیگر را تجربه کرد و این قوت اقتصاد کلان ما بود که کمککار دیپلماسی ما بود.
وی اظهارداشت: بعد هم این جهان بود که به عینه ظرفیتهای اقتصادی ایران را مشاهده کرد.
ایران یک فرصت هزار میلیارد دلاری برای جهان است
نهاوندیان گفت: گزارشهای مؤسسات مطالعاتی بینالمللی خصوصی و دولتی ایران را به عنوان یک فرصت هزار میلیارد دلاری معرفی میکند به طوریکه نرخ رشد اقتصادی در ایران در سال گذشته رتبه اول را در جهان به خود اختصاص داده و این هنوز آغاز راه است. ایران امروز تواناتر از گذشته در کنار عراق قرار دارد و میخواهند توسعه منطقهای را دنبال کنند.
نهاوندیان بیان داشت: در روابط بین ایران و عراق ما میتوانیم هم رویکرد تجاری و هم رویکرد توسعهای داشته باشیم و این دو مکمل هم هستند، اما رویکرد توسعهای ممکن است زمانبر باشد.
لزوم اتخاذ رویکرد توسعه مشترک بین ایران و عراق
وی افزود: به نظر میرسد بین کشورهای منطقه بخصوص ایران و عراق رویکرد توسعه مشترک باید اتخاذ شود. اگر دو کشور با هم ذخایر مشترک داشته باشند باید توسعه مشترک داشته باشند یا اگر اقتصاد مشترک دارند باید رویکرد توسعه مشترک با هم داشته باشند.
وی اظهارداشت: مؤلفه مشترک بعدی بین دو کشور ایران و عراق فرهنگ است، کدام دو کشور را در دنیا میتوانید پیدا کنید که در حوزه فرهنگ و تاریخ تا این اندازه عناصر مشترک داشته باشند به طوریکه راهپیمایی اربعین پرشکوهترین تجلی اشتراکات فرهنگی بین دو کشور است.
وی اظهارداشت: توسعه مشترک نیازمند به نهادسازی است و کار تجارت را میتوان با مذاکرهای کوتاه و با یک قرارداد مبادله وجود آغاز و به پایان رساند، اما کار توسعهای نیاز به سرمایهگذاری، تولید و مطالعات علمی و فنی مشترک دارد که اگر این کار را کردیم ماندگاری هم به دنبال آن میآید.
معاون اقتصادی رئیس جمهور افزود: ما باید نیازهای بلند مدت و کوتاه مدت عراق را ببینیم و در آن زمینهها فعالیت مشترک داشته باشیم.
زمینههای همکاریهای اقتصادی ایران و عراق
وی با بیان اینکه ایران و عراق میتوانند در زمینه شرکتهای ساختمانی با هم فعالیت کنند، گفت: توصیه من همکاری در زمینههای علمی و فناوری است چرا که یکی از افتخارات ایران این است که در اقتصاد دانشبنیان گامهای خوبی برداشته است.
وی با بیان اینکه در صنعت دارو و تجهیزات پزشکی سهم ایران کمتر از بخشهای دیگر است، گفت: در این زمینه و در زمینه بیوتکنولوژی و آیسیتی هم زمینههای همکاری مختلفی برای ایران و عراق وجود دارد.
وی با بیان اینکه باید فرصتهای تجاری بین ایران و عراق بررسی شود، گفت: باید موانع نیز بررسی شود. براساس گزارشی که به من دادهاند گفته میشود ایران شریک دوم تجاری عراق است که این حاصل تلاشهای فراوان است، اما بین ارقام هدف و ارقامی که به آن دست یافتهایم هنوز فاصله زیاد است.
مانع شماره یک روابط اقتصادی ایران و عراق روابط بانکی است
وی در ادامه با اشاره به موانع گسترش روابط تجاری بین ایران و عراق اظهارداشت: مانع شماره یک روابط بانکی است، زیرا روابط بانکی به تناسب روابط تجاری جلو نرفته است و باید این موضوع دنبال شود.
نهاوندیان اظهارداشت: ما الان نه فقط با همسایگان خود ارتباطات بانکی داریم بلکه با برخی از کشورهای اروپایی در حوزه روابط بانکی گامهای بلندی را برداشتهایم و عراق از هیچ کشور دیگری در مناسبات بانکی نباید عقب بماند.
معاون اقتصادی رئیس جمهور تصریح کرد: نکته دوم و مانع دوم بر سر راه گسترش روابط تجاری این است که باید بین ارتباطات بخش خصوصی، سازماندهی و هماهنگی ایجاد شود و ارتباطات دو اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق و تشکلها ساماندهی شود و منظم باشد، زیرا نظم در روابط کمک میکند.
نهاوندیان در ادامه اظهارداشت: همچنین باید در حوزه حمل و نقل و ترانزیت که یکی از موانع گسترش روابط بین دو کشور است اقدامات خوبی انجام دهیم اگرچه کارهای خوبی انجام شده، ولی هنوز میشنوم که برخی توافقات انجام شده در برخی حوزههای مرزی خوب انجام نمیشود در حالی که ما باید روانترین روابط حمل و نقل و ترانزیت بین ایران و عراق را داشته باشیم.
به سمت موافقتنامههای تجاری ترجیحی و تجارت آزاد با عراق برویم
معاون اقتصادی رئیس جمهور بیان داشت: و بالاخره همکاریهای گمرکی ایران بین دو کشور برایی گسترش روابط تجاری باید گسترش یابد، زیرا هر مشکلی در این زمینه مانع گسترش روابط تجاری است و ایران آمادگی خود را بارها برای گستردگی روابط گمرکی با عراق اعلام کرده است.
وی با تاکید بر اینکه روابط تجاری بین ایران و عراق باید به سمت موافقتنامههای تجاری ترجیحی و آزاد پیش رود، گفت: آنچه دولتها باید انجام دهند برداشتن موانع از سر راه است که دولتهای هر دو کشور در این زمینه مصمم هستند و بخش خصوصی هم باید به افقهای بلند مدت روابط تجاری بیاندیشد، چرا که با این کار پایههای اقتصاد بین دو کشور مستحکمتر و توطئههای دشمنان خنثی میشود.