معاون اول رئیس جمهوری اسلامی کشورمان حفظ تمامیت ارضی کشورها، تقویت ثبات و امنیت منطقه و مبارزه با تروریسم را از اهداف مشترک ایران و ترکیه دانست و گفت: همکاریهای دو کشور در این حوزهها به نفع صلح و ثبات منطقه است.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور که برای شرکت در نهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی دی ۸ به ترکیه سفر کرده بود، عصر جمعه در دیدار «رجب طیب اردوغان» رییس جمهور ترکیه اظهارداشت: ایران و ترکیه به عنوان دو کشور بزرگ منطقه دارای توانمندیها و ظرفیتهای گستردهای هستند که باید از آنها در مسیر توسعه و تحکیم روابط مشترک، استفاده شود.
معاون اول رئیس جمهور، تسریع در بکارگیری پول ملی ایران و ترکیه در مبادلات تجاری مشترک، ۲۴ ساعته کردن فعالیت پایانههای مرزی، فعالتر کردن بخشهای خصوصی ایران و ترکیه و تسهیل همکاریهای بانکی و گمرکی را بخشی از تلاشها برای بهرهگیری مناسبتر از ظرفیتهای موجود و رساندن رقم تجاری دو کشور به مرز سالیانه ۳۰ میلیارد دلار برشمرد.
وی همچنین هموارتر کردن راهها برای سرمایه گذاری بخشهای خصوصی ایران و ترکیه و تشویق آنان برای توسعه همکاریها و اجرای پروژههای مشترک را ضروری خواند و گفت: ایران و ترکیه باید از همه ظرفیتها برای توسعه روابط استفاده کنند و در همین راستا بزودی کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور تشکیل میشود.
جهانگیری با بیان اینکه «ایران آماده تامین انرژی ترکیه است»، به سیاستهای کشورمان در حوزه استخراج و فروش نفت و گاز اشاره کرد و گفت: ما آمادهایم صادرات نفت و گاز خود را به ترکیه افزایش داده و نیاز این کشور به انرژی را تامین کنیم.
معاون اول رئیس جمهور به مواضع مشترک ایران و ترکیه در مسایل منطقهای و همکاری دو کشور در مبارزه با تروریسم و افراط گرایی اشاره کرد و افزود: عدم تغییر مرزهای جغرافیایی و حفظ تمامیت ارضی کشورها، تقویت ثبات و امنیت منطقه و مبارزه با تروریسم، از اهداف مشترک ایران و ترکیه است و همکاریهای دو کشور در این حوزهها به نفع صلح و ثبات منطقه است.
وی همچنین در ابتدای این دیدار با قدردانی از برگزاری موفقیت آمیز نشست سران گروه دی ۸ اظهار داشت: کشورهای اسلامی با توجه به جمعیت و قدرت اقتصادی گستردهای که در اختیار دارند، باید دامنه همکاریها میان خود را با هدف ایجاد رفاه و توسعه بیشتر در کشورهایشان تقویت کنند.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه نیز در این دیدار با تاکید بر اینکه آنکارا برای توسعه روابط در همه عرصهها با ایران عزم راسخ دارد، اظهارداشت: با برنامه ریزیهای گستردهای که در حال انجام است، بزودی به رقم ۳۰ میلیارد دلار در مبادلات تجاری دو کشور دست خواهیم یافت.
رئیس جمهور ترکیه با بیان اینکه کشورش علاقهمند است میزان نفت بیشتری از ایران خریداری کند، تاکید کرد: باید با رفع موانع، از امکانات، تجربیات و ظرفیتهای یکدیگر برای توسعه همکاریهای مشترک استفاده کنیم.
اردوغان همچنین بهرهگیری از تجربیات در حوزه صنعت گردشگری و شناساندن جاذبههای گردشگری و افزایش رفت و آمد گردشگران دو کشور را ضروری برشمرد.
رئیس جمهور ترکیه با اشاره به مسایل منطقهای و تاکید بر اشتراک نظر ایران و ترکیه در عمده مسایل منطقهای و جهانی، اظهار داشت: همه پرسی غیرقانونی در اقلیم کردستان عراق حرکت اشتباهی بود که مقامهای اقلیم باید این حرکت اشتباه را جبران کنند.
اردوغان با انتقاد از برخوردهای دوگانه غربیها با گروههای تروریستی، وحدت و هماهنگی همه کشورها را در مبارزه با تروریسم به عنوان یک معضل جهانی ضروری خواند و گفت: ایران و ترکیه با در کنار هم قرار گرفتن در مبارزه با تروریسم قطعا موافق خواهند شد و همکاریها در این عرصه باید گسترش یابد.