جایزه آزادی آکسفورد به طور رسمی از «آنگ سان سو چی» رهبر حزب حاکم میانمار به دلیل واکنش نامناسب به سرکوب مسلمانان روهینگیا از وی پس گرفته شد.
به گزارش گروه بینالملل ران جوان به نقل از گاردین، جایزه آزادی آکسفورد به طور رسمی از «آنگ سان سو چی» رهبر حزب حاکم میانمار به دلیل واکنش نامناسب به سرکوب مسلمانان روهینگیا از وی پس گرفته شد. همه اعضای شورای شهر آکسفورد به پسگرفتن این جایزه که در سال ۱۹۹۷ به سو چی اهدا شده بود، رأی دادند. آنها اعلام کردند: «نمیخواهیم کسی را که چشمانش را به روی خشونت میبندد، تحسین کنیم».
اعضای این شورا پیش از این تصمیم گرفته بودند جایزه را پس بگیرند و عصر دوشنبه این تصمیم را به طور رسمی به رای گذاشتند. این رایگیری درست در زمانی انجام شد که فرمانده ارتش میانمار به «پاپ فرانسیس» رهبر کاتولیکهای جهان گفت: هیچ تبعیض مذهبی در این کشور وجود ندارد!
در پی عملیات بیرحمانه ارتش میانمار علیه مسلمانان روهینگیا که در ایالت راخین صورت گرفت، بیش از ۶۰۰ هزار روهینگیایی به بنگلادش فرار کردند. سازمان ملل متحد این حملات را نمونه بارز پاکسازی قومی توصیف کرده است.
«مری کلرسون» عضو شورای شهر آکسفورد که پیشنهاد داده بود این جایزه از سو چی پس گرفته شود در مصاحبه با بیبیسی گفت: «آکسفورد شهری است که همیشه به دلیل [متنوع بودن اقوام آن و رویکرد انسان دوستانهاش]معروف داشته است، اما شهرت ما به دلیل احترام گذاشتن به کسانی که چشمشان را به روی خشونت میبندند خدشه دار میشود. امیدوارم امروز با کاری که انجام دادیم به افراد دیگری که خواستار رعایت عدالت در حق مردم روهینگیا شدهاند، بپیوندیم».
سو چی در سال ۲۰۱۲ از دانشگاه آکسفورد دکترای افتخاری دریافت کرد و تولد ۶۷ سالگیاش را در دانشکده «هاگز» جشن گرفت. او از سال ۱۹۶۴ تا ۱۹۶۷ در این دانشکده سیاست، فلسفه و اقتصاد خواند. اما سو چی در ماههای اخیر به دلیل سکوت در برابر جنایتهایی که در حق مردم روهینگیا انجام میشود با انتقاد گسترده مواجه شد. هاگز در ماه سپتامبر عکس سو چی را از روی دیوار برداشت. آکسفورد هنوز درباره دکترای افتخاری آنگ سان سو چی تصمیمی نگرفته، ولی نگرانی عمیق خود را از آنچه در میانمار میگذرد، اعلام کرده است.
میانمار کشوری بودایی است و مسلمانان جز اقلیت به حساب میآیند. با اینکه روهینگیاییها مدت زیادی است در این کشور زندگی میکنند، حق شهروندی آنها هنوز به رسمیت شناخته نشده است. دولت میانمار ادعا میکند روهینگیاییها پناهجویان بنگلادشی هستند که به این کشور مهاجرت کردهاند.
گزارشها نشان میدهد ارتش میانمار به روستاهای این مردم حمله کرده و خانهها را به آتش کشیده است. گفته میشود سربازان، کسانی را که از آتشسوزی زنده ماندهاند با گلوله میکشد و به زنانشان تجاوز میکند. گروههای حقوق بشری در اردوگاههای این پناهجویان در مرز مشترک میانمار و بنگلادش مستقر شدهاند تا به آنها کمکرسانی کنند؛ اما وضع بهداشت در آنجا بسیار وخیم است و مردم از سوءتغذیه رنج میبرند. افراد حاضر در منطقه میگویند هر لحظه ممکن است با شیوع یک بیماری در اردوگاهها، یک بحران بهداشتی در آنجا رخ دهد و جان افراد زیادی را بگیرد.