مستند «پژارَه» که به تهیه کنندگی مهدی مطهر و کارگردانی علی اسدی و علی طهماسبی در خانه مستند انقلاب اسلامی تولید شده است، دیروز در موزه هنرهای معاصر تهران برای اولین بار به نمایش درآمد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ علی طهماسبی کارگردان مستند «پژاره» در حاشیه مراسم رونمایی این مستند گفت: ایده اولیه این مستند از پژوهش هایی شروع شد که در مورد آیینهای جذاب مردم لک زبان غرب کشور داشتیم. چند نفر از اساتید مردم شناسی تهران هم مشوق ما برای تولید این مستند بودند. با سفری که با استان لرستان و شهر کوهدشت داشتیم تصمیم گرفتیم پژوهش هایی که داشتیم را تبدیل به یک اثر تصویری کنیم.
علی طهماسبی که تدوین مستند «پژاره» را نیز بر عهده داشته است اضافه کرد: بومی نبودن ما و عدم آشنایی کامل ما با فرهنگ مردم لک برای ما یک امتیاز بود چرا که ما هم مثل یک مخاطب که گام به گام با این فرهنگ جذاب آشنا میشود با «چمر و مور» و آیینهای مختلف مردم آن منطقه آشنا شدیم و توانستیم آن را به تصویر بکشیم.
وی افزود: خیلی برای ما جالب بود که تمام این آیینها به مسئله مرگ مربوط میشوند. سعی کردیم به این پرسش پاسخ بدهیم که چرا این مردم تا این حد برای عزیزان خود و افرادی که از دست میدهند اهمیت قائل هستند. از گور نگارههای بسیار دیدنی تا مراسم باشکوهی که در عزای عزیزان خود برگزار میکنند.
کارگردن مستند «پژاره» تشریح کرد: ما تلاش کردیم در ابتدا اندکی قوم لک را معرفی بکنیم و با قوم شناسی توضیحاتی در این باره ارائه بدهیم و بعد با پیرمردی آشنا میشویم که سنگ تراش است و گوره نگارههای قدیمی را میساخته است. با دیدن نمادهای موجود در گورنگارهها با مور و چمر آشنا میشویم و از این درگاه به میان سوگواریهای شکوهمند مردم لک زبان میرویم.
این مراسم در روز شنبه ۱۸ / ۹ / ۹۶ در سینما تک موزه هنرهای معاصر، با حضور جمعی از دانشجویان و اساتید دانشگاه در رشتههای هنر و اهالی لک زبان استانهای مختلف ایران برگزار گردید.
مستند «پژاره» به تهیه کنندگی مهدی مطهر و کارگردانی علی اسدی و علی طهماسبی از تولیدات خانه مستند انقلاب اسلامی است و به زودی برای پخش از سیمای ملی آماده خواهد شد.