در حال حاضر به دنبال تصمیم یکجانبه آمریکا علیه قدس اشغالی، سرنوشت ادامه روابط تشکیلات خودگردان فلسطین و واشنگتن در هالهای از ابهام است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو پایگاه اینترنتی روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن نوشت: بسیاری از مسئولان فلسطینی یا اسرائیلی برای این سوال رایج مردم، جوابی ندارند که پس از اعلام دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، و به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل و پس از آن که تشکیلات خودگردان فلسطین، رژیم ضعیفی که تسلیحات و ثروتی ندارد و هنوز به یک کشور تبدیل نشده است، با آمریکا به عنوان ابرقدرت جهان، رو در رو شده است این وضع تا کجا پیش خواهد رفت؟ این موضوع نشاندهنده آن است که محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان، به قول خود مبنی بر این که این اقدام، بیپاسخ نخواهد ماند، متعهد بوده است؛ اما مسئولان فلسطینی میدانند که با تلاشهای گسترده آمریکا به منظور یافتن جایگزین برای رهبری، مواجه خواهند شد.
یک منبع آگاه فلسطینی در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت: «پس از آن که (آمریکا و رژیم صهیونیستی) یک سال نبضسنجی کردند، اکنون مصرانه به دنبال این موضوع (یافتن جایگزین برای رهبری) هستند. رهبری فلسطین کاملا از این موضوع آگاه است.»
این منبع فلسطینی در ادامه گفت: «رویکرد آمریکا و اسرائیل در این برهه زمانی، یافتن رهبری جایگزین محمود عباس است، اما مشروط به این که تابع آنها باشد.»
او در ادامه گفت: «این موضوع را بارها امتحان کردند و با برخی فلسطینیان در میان ما تعامل داشتند؛ اما هر بار ناکام ماندند، زیرا هیچ فلسطینی همکاری با اسرائیل را نخواهد پذیرفت.»
الشرق الاوسط در ادامه نوشت: این که مقامات اسرائیلی از یک سال پیش، سیاست جدیدی مبتنی بر همکاری با برخی شخصیتهای فلسطینی را برای بحث و تبادل نظر درباره امور منطقه، آغاز کردهاند، بر هیچ کس پوشیده نیست. آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع (جنگ) اسرائیل، چند ماه پیش در چارچوب طرح جنجال برانگیز (چماق و هویچ)، چندین بار با برخی شخصیتهای فلسطینی دیدار کرده است.
در همین زمینه، یک منبع مسئول به «الشرق الاوسط» گفت: جیسون گرینبلات، نماینده دونالد ترامپ -رئیس جمهور آمریکا- برای صلح، نیز بدون هماهنگی رسمی با تشکیلات خودگردان فلسطین، با برخی شخصیتهای فلسطینی دیدار داشته است. همچنین به نظر میرسد گرینبلات بار دیگر در سفر کنونی خود به اسرائیل، برای دیدار با این شخصیتها تلاش کرده است؛ اما هشدارهای تشکیلات خودگردان فلسطین، مانع از این دیدار شد.
به گفته این منبع، برخی شخصیتها از نوار غزه و همچنین کرانه باختری (حدود ۶ نفر) برای دیدار با گرینبلات برنامهریزی میکردند، اما آنها از واکنشهای گسترده، به علت تصمیم محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، برای قطع ارتباط با آمریکاییها پس از تصمیم ترامپ، هراس داشتند.
در حالی که گرینبلات با برخی مسئولان اسرائیلی و فرناندو جنتلینی، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای صلح خاورمیانه، دیدار کرد، برخلاف روال همیشگی، با هیچ مسئول فلسطینی دیدار نکرد و از آنجا که میدانست فلسطینیان با دولت آمریکا قطع ارتباط کردهاند، خواستار این موضوع نشد. از سوی دیگر، محمود عباس از دیدار با مایک پنس، معاون رئیس جمهور آمریکا، خودداری کرد.
پس از تصمیم ترامپ برای به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل، روابط بین تشکیلات خودگردان و واشنگتن متشنج شده است و پس از خودداری محمود عباس از دیدار با مایک پنس، متشنجتر شد سپس دو طرف در شورای امنیت و سازمان ملل در رویاروی یکدیگر قرار گرفتند و محمود عباس برای نخستین بار، با تند کردن لحن خود، از آمریکاییها انتقاد و آنها را به حمایت از اقدامات صهیونیستها در طول تاریخ، متهم کرد.
این روزنامه در ادامه نوشت: رهبری فلسطین اکنون میخواهد با تقویت مشروعیت محمود عباس از طریق آشتی با جنبش حماس، به این تلاشها واکنش نشان دهد.
رامی الحمدالله، نخست وزیر فلسطین، خواستار تقویت آشتی عملی فلسطینیان، وحدت و «حمایت مردم از محمود عباس، در این برهه تاریخی» شد. الحمدالله در نشستی با مسئولان امنیتی گفت: این موضوع «ضرورتی ملی برای مقابله با تجاوزات و اقدامات اسرائیل در نقض قوانین و چالشهای پیش روی آرمان ماست.»