به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، به اعتقاد برخی، لاریجانی از معدود بازیگران باهوش و محتاط در عرصه سیاسی است و از موقعیتهای بحرانی برای خود فرصتهایی را میسازد و بر همین اساس نیز باید او را رفیق شفیق روحانی دانست، این رفاقت بهخصوص از زمانی که برجام در مجلس با سرعت تمام به تصویب رسید وارد مرحله جدیدی شد؛ لاریجانی در آن زمان نهایت تلاشش را کرد که برجام بدون هیچ ممانعتی در مجلس به تصویب برسد. از آن زمان به بعد روحانی و لاریجانی به رفیق سیاسی هم تبدیل شدند رفاقتی که با موضعگیری روز گذشته میتواند یک پیام جدید را به فضای سیاسی کشور مخابره کند؛ رییس مجلس دوست ندارد برخی ضعفهای دولت را به پای خود بنویسد و برهمین اساس نیز علاقهای برای ممانعت از رد لایحه بودجه دولت که در نوع خود نخستینبار در تاریخ انقلاب رخ میداد از خود نشان داد.
با این توصیف به نظر میرسد سرنوشت دولت رفتهرفته به تنهایی ختم میشود، مدتی است که اصلاحطلبان عبور از روحانی را کلید زدهاند و حالا زمزمههایی از رویگردانی لاریجانی و طیف سیاسی منتسب به وی از رییسجمهور نیز به گوش میرسد.
موضوع سؤال از رییسجمهور مدتهاست که توسط تعدادی از نمایندگان مجلس مطرح شده، این طرح به اذعان آقای علی مطهری از نزدیکان رییس مجلس رقیب سرسختی داشت. علی لاریجانی؛ به اعتقاد کارشناسان سیاسی این روزها خود را مهیای انتخابات 1400 میکند و در این بین دولت روحانی مهمترین حامیان وی عنوان میشدند.
روز گذشته در صحن علنی مجلس علی لاریجانی در پاسخ به تذکر نصرالله پژمانفر نماینده مردم مشهد در مجلس که گفته بود عدم اجازه هیاترییسه مجلس برای حضور رییسجمهور در مجلس باعث ایجاد ناآرامیهای خیابانی شده بود، گفت: تعجب میکنم این را میگویید و عدم طرح سؤال از رییسجمهور را عامل اغتشاش میدانید.
وی افزود: سؤال از رییسجمهور درباره مؤسسات مالی مطرح بود و ما از قبل موضوع را پیگیری کردیم، در جریان هستید که نمایندگانی از مجلس، قوهقضاییه و دولت در تلاش هستند تا موضوع حل شود و گزارش هم در صحن مجلس مطرح شد.
لاریجانی خطاب به نماینده مشهد گفت: کسی مانع طرح سؤال از رییسجمهور نیست، چرا شما کار مجلس را با دست خودتان تضعیف میکنید؟
اجرایی اصل 88 قانون اساسی این روزها به مساله جدی و منازعه سیاسی بین گروههای سیاسی در مجلس شورای اسلامی تبدیل شده است؛ این اصل تصریح میدارد که «در هر موردی که حداقل یکچهارم کل نمایندگان مجلس شورای اسلامی از رییسجمهور یا هریک از نمایندگان از وزیر مسوول درباره یکی از وظایف آنان سؤال کنند، رییسجمهور یا وزیر موظف است در مجلس حاضر شود و به سؤال جواب دهد و این جواب نباید در مورد رییسجمهور بیش از یک ماه و در مورد وزیر بیش از 10روز به تأخیر افتد مگر با عذر موجه بهتشخیص مجلس شورای اسلامی.»
حالا که لاریجانی با صدای بلند اعلام کرده مخالف سؤال از روحانی نیست و البته حدود هفت ماه از امضای بیش از 180 نماینده مجلس پای آن میگذرد باید دید روند اجرایی شدن این طرح و حضور رییس مجلس در شورای اسلامی چه مقدار زمان خواهد برد اما با این حال اکثریت امضاکنندگان سؤال از رییسجمهور موافق طرح سؤال از روحانیاند اما اینکه چقدر این موضوع عملی شود، به نظر میرسد بستگی به نظر رییس مجلس دارد.
نمایندگان همچنان اصرار دارند با فشار به هیأترییسه بتوانند درخواست خود را عملی کرده و روحانی را مجاب به پاسخگویی در برابر سؤالهایشان کنند؛ اتفاقی که اگر رخ دهد برای دولت ناراحتی شدیدی نیز بههمراه خواهد داشت بهخصوص که رییسجمهور از ترکیب نمایندگان در همراهی دولت پس از برگزاری انتخابات، ابراز خوشحالی کرده بود و این موضوع بیتردید در آینده روابط دولت روحانی با علی لاریجانی و اصلاحطلبان نیز تأثیر خواهد گذاشت.
اما وجه دیگر این مساله به برخورد دولت و نظر شخص رییسجمهور بستگی دارد؛ اینکه رییسجمهور در برابر این خواسته نمایندگان مقاومت میکند و خود را ملزم به پاسخگویی در برابر نمایندگان ملت
خواهد کرد.
اظهارات روز گذشته لاریجانی درخصوص سؤال از رییسجمهور را باید ضربه دوم مجلس به دولت پس از رد صلاحیت بودجه 97 عنوان کرد. بیشک در صورت رخ دادن این موضوع تیم دولت از برخورد رییسمجلس که تا روز گذشته در برابر نمایندگان مقاومت کرده بود به همراه خواهد داشت.
علی مطهری در همین زمینه و در اعتراض به عملکرد هیاترییسه مجلس شورای اسلامی و با تأکید بر ضرورت سؤال از رییسجمهور، گفت که علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی مانع طرح سؤال از رییسجمهور است؛ آقایان حسینعلی حاجیدلیگانی، کریمی قدوسی، نصرالله پژمانفر و برخی دیگر از نمایندگان مجلس در گفتوگوهای متعدد اظهارات علی مطهری را تأیید کردند.
نصرالله پژمانفر نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی در جریان جلسه علنی دیروز مجلس در تذکری خطاب به رییس مجلس گفت که هیاترییسه مجلس مانع اعلام وصول طرح سؤال از رییسجمهور است، گفت: «اگر اجازه طرح سؤال 180 نماینده از رییسجمهور درباره مؤسسات مالی داده میشد، مشکلات از خیابانها سر در نمیآورد؛ 180 نماینده، 6 ماه این مساله و موضوع را مطرح کردند اما اجازه نمیدهیم از مسیر قانونی حقوق مردم پیگیری و سؤال تحقیق و تفحص مطرح شود. این یک اشکال اساسی است.» و علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این تذکر خطاب به پژمانفر گفت: کسی مانع طرح سؤال نیست، چرا کار را با دست خودتان تضعیف میکنید؟
منبع:روزنامه صبح نو