دکتر غلامرضا اصغری عصر سه شنبه در نشست خبری رییس و مدیران سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری دانشجو درباره گسترش طرح حامی برای بیماریهایی غیر از بیماریهای متابولیک گفت: یکی از مواردی که سازمان غذا و دارو ارائه میدهد ارقام قابل توجه یارانه برای بعضی از بیماران است. شخصاً به عنوان یک داروساز پیش از اینکه به سازمان غذا و دارو بیایم، از بسیاری از این یارانهها اطلاعی نداشتم. بسیاری از دولتهایی که اقتصاد قویتری نسبت به ایران دارند نیز چنین کاری را انجام نمیدهند.
اصغری در ادامه با تأکید بر لزوم شفافیت درباره یارانههای پرداختی برای بعضی درمانها گفت: صلاح میدانم دکتر حریری معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان به جزئیات برخی از این موارد با اعداد و ارقام بپردازد.
حریری در ادامه با اشاره به انعکاس کمتر بعضی از خدمات درمانی گفت: در سال 1395، 424 میلیارد تومان دولت بابت اقلامی که در ادامه توضیح داده میشود به مردم کمک کرده است. بابت واکسن رایگان، علاوه بر هزینههای جاری نظیر پرسنل، تدارکات و سرنگ سازمان غذا و دارو 200 میلیارد تومان برای حوزه معاونت بهداشتی واکسن خریده است. درباره داروهای معاونت بهداشتی (ضد سل، شپش و ...) حدود 40 میلیارد تومان برای بیماران خاص هزینه شده است. درباره یارانه رادیوداروها برای رادیولوژیها 38 میلیارد تومان اختصاص یافته است. شیر خشک یارانهای، از کارخانههای داخلی خریداری میشود و در روستاها به طور رایگان و با شهر با کوپن حدود 600 تومان عرضه میشود (این مبلغ ناچیز کرایه حمل و نقل شیر خشک است) 53 میلیارد تومان اختصاص داده شده و درباره شیر خشکهای رژیمی و متابولیکی که به صورت رایگان توسط پست در سراسر کشور حمل و در اختیار متقاضی قرار میگیرد 93 میلیارد تومان هزینه شده است.
وی درباره اختصاص بودجه برای کنترل قیمت برخی داروها گفت: در سال 95 ردیف اعتباری دولت حدود 1600 میلیارد تومان بابت کاهش نرخ داروهای ساخته شده، مواد اولیه دارویی، کیسه خون و مواد مصرفی پزشکی اختصاص یافت که در اختیار بیمههای سلامت، تأمین اجتماعی، ارتش و سازمان انتقال خون قرار گرفته تا بتوانند قیمت داروهایی را که با نظر شورای عالی بیمه تنظیم میشود پایین نگه دارند.
حریری در پایان گفت: ردیف دیگری از بودجه برای بیماران صعب العلاج و خاص است که نمیتوانند داروهایشان را تأمین کنند. مبلغ این ردیف بودجه در سال 95، 60 میلیارد تومان بوده که این بیماران با مراجعه به معاونتهای غذا و داروی سراسر کشور میتوانند پول داروی خود را دریافت کنند.
خانوی در ادامه با اشاره به راه اندازی سامانه حامی گفت: با وجود تشخیص بیماریهای متابولیکی و مشکلاتی از جمله تأمین توزیع، عرضه و زنجیرهای که باید دارو در اختیار بیمار قرار بگیرد، 2 سال است سامانه حامی راه اندازی شده است. علاوه بر تأمین در زمینه تشخیص هم در حال حاضر از سامانه استفاده میکنیم. فاز دوم که در حال اجرا است فاز تأمین شیر برای بیماران درب منزل است. پزشک وقتی نسخه مینویسد بلافاصله در سامانه دیده و در اسرع وقت از طریق پست درب منزل تحویل میشود.
وی افزود: در زمینه شیرهای رژیمی همین مراحل طی میشود و بیمار شیر را از درب داروخانه تحویل میگیرد. این سامانه علاوه بر ارتقای کیفیت و نظارت، مصرف بیرویه کنترل شده به طوری که حدود 35 تا 40 درصد مصرف کاهش پیدا کرده است.
خانوی گفت: در مورد تأمین داروهای متابولیکی این بیماران از طرف سامانه حامی، جلساتی برقرار شده و اداره کل دارو اعلام آمادگی کرده که مایل به پیوستن به سامانه حامی است اما نیاز به ایجاد تغییراتی در سامانه است و چون بیمار و پزشک همان مشخصات قبلی را دارد مسیر کوتاه خواهد بود.
خانوی در پایان تصریح کرد: 100 هزار قوطی شیر در ماه سال 94 تأمین میکردیم ولی با توجه به اجرایی شدن طرح حامی، در حال حاضر برآورد سازمان 80 هزار قوطی و مصرف کمتر از 66 هزار قوطی در ماه است. اکنون در شرایطی که متوسط 20 بیمار پی کی یو و حدود 200 بیمار آلرژن در ماه به مجموعه اضافه میشود، با توجه به حذف قاچاق و عرضه غیر مستقیم بین 35 تا 40 درصد کاهش داشتهایم.