معاون علمی پردیس البرز دانشگاه تهران گفت: این دانشگاه به دنبال آن است که اساتیدی که صاحب سبک و دارای جایگاهی هستند را به عنوان استاد وابسته جذب کند و عملکرد عضو هیات علمی وابسته در دوره ۲ ساله مورد ارزیابی قرار میگیرد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، شاهین رفیعی معاونت علمی پردیس البرز دانشگاه تهران گفت: این دانشگاه با داشتن ۲۰۰۰ دانشجو در بخش تحصیلات تکمیلی یکی از مهمترین پردیسهای دانشگاه تهران است، لذا هویت بخشی به آن از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این راستا عضو هیئت علمی یکی از کلیدیترین عناصر هویت بخشی به دانشگاه میباشد.
رفیعی ادامه داد: پردیس البرز به منظور بهره مندی از توانمندیها و ظرفیتهای اساتید و دانشگاههایی که از اهمیت کمتری برخوردارند از «استاد وابسته» یا «هیات علمی وابسته» استفاده کرده است. به عبارتی دیگر این کار در راستای اهدف دانشگاه تهران به منظور نداشتن هیات علمی مستقل و هویت بخشیدن به پردیس البرز بوده است.
معاون علمی پردیس البرز دانشگاه تهران به وجود شرایط مطلوب برای اعضای هیات علمی وابسته در این پردیس اشاره کرد و افزود: پیشتر به اینگونه بود که به جز حق التدریس و حق التحقیق، هیچ جایگاهی برای ساعتهای تدریس استاد وابسته در نظر گرفته نمیشد؛ اما اکنون با توجه به شرایطی که پردیس البرز ایجاد کرده است، استاد وابسته باید ساعات مشخصی در پردیس البرز حضور داشته باشد، در شوراها و در تصمیمگیریها نقش ایفا کند و حتی در تحقیقات و مقالات علمی خود با ذکر نام پردیس البرز از دانشکده حمایت کند و پردیس البرز نیز متقابلا در چهارچوبی که قانون تعریف کرده است از استاد وابسته حمایت میکند.
وی در ادامه به ارائه توضیحات دقیق تری در خصوص «عضو هیئت علمی وابسته» پرداخت و تصریح کرد: در واقع دو نوع استاد وابسته وجود دارد، هیات علمی داخلی و هیات علمی خارجی. هیات علمی داخلی یعنی اینکه استاد، جزو اساتید دانشگاه تهران باشد و هیات علمی خارجی نیز یعنی استادی از خارج از دانشگاه تهران باشد.
رفیعی با بیان اینکه برای جذب استاد وابسته در هردو گروه شرایط خاصی وجود دارد، اما برای هر دو گروه نیز شرایط عمومی پیش بینی شده است، اظهار داشت: ۱) پردیس البرز باید نیاز به آن رشته و هیات علمی داشته باشد ۲) دارای مدرک دکتری تخصصی باشد ۳) ارتباط تخصصی با زمینه¬های علمی مورد نیاز را نیز داشته باشد
از جمله شرایط عمومی برای جذب استاد وابسته در در پردیس البرز دانشگاه است.
معاون علمی پردیس البرز دانشگاه تهران با اشاره به اینکه آیین نامههایی که برای جذب استاد وابسته در پردیس البرز وجود دارد تقریبا مشابه همان آیین نامه دانشگاه تهران در رابطه با استاد وابسته میباشد، تصریح کرد: چون سیاست پردیس البرز در ایجاد آیین نامههای جدید و جدا از دانشگاه تهران نیست. در واقع با توجه به شرایطی که پردیس البرز دارد، همان آیین نامههای دانشگاه تهران را با اعمال تبصرههایی قابل اجرا در این پردیس میکند.
وی به بیان شرایط خاص جذب اعضای هیات علمی وابسته پردیس البرز پرداخت و افزود: ۱) حداقل ۴ پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد را گذرانده باشد یا ۲ رساله دکتری را سرپرستی کرده باشد. ۲) حداقل ۵ مقاله در نشریات معتبر بین المللی (ISI) داشته باشد (و یا ۳ مقاله معتبر بین المللی (ISI) و ۴ مقاله در نشریات معتبر داخلی) ۳) حداقل ۲ طرح پژوهشی را به پایان رسانده باشد. اما شرایط لازم برای هیات علمی وابسته خارج از دانشگاه تهران: ۱) حداقل عنوان دانشیاری داشته باشد. ۲) حداقل ۱۰ پایان نامه ارشد و یا ۴ رساله دکتری را سرپرستی کرده باشد. ۳) حداقل ۸ مقاله در نشریات معتبر بین المللی (ISI) داشته باشد (و یا ۵ مقاله معتبر بین المللی (ISI) و ۶ مقاله در نشریات معتبر داخلی) ۴) حداقل ۴ طرح پژوهشی را به پایان رسانده باشد. ۵) محققان برجسته غیر هیات علمی که دارای تالیفات و انتشارات و سوابق علمی قابل توجه هستند، در شرایط ویژه با کمیته جذب میتوانند عضو هیات علمی وابسته بشوند. از جمله شرایط خاصی است که اساتید برای جذب در هیات علمی وابسته آن را دارا باشند.
رفیعی به بیان دسته دیگری از اساتید وابسته که به عنوان محققان خارج از کشور شناخته میشوند پرداخت و اظهار داشت: داشتن حداقل عنوان دانشیاری، داشتن سرپرستی حداقل ۱۰ پایان نامه ارشد و یا ۴ رساله دکتری و همچنین داشتن حداقل ۱۲ مقاله در نشریات معتبر بین المللی (ISI) از جمله شرایط محققان خارج از کشور است.
معاون علمی پردیس البرز دانشگاه تهران وظایف استاد وابسته را شرح داد و خاطرنشان کرد: تدریس در دورههای تحصیلات تکمیلی، راهنما و مشاور پایان نامهها و رسالههای دکتری، در مقالات چاپ شده در نشریات داخلی و خارجی و همایشهای برگذار شده نام خود را به عنوان عضو هیات علمی وابسته پردیس البرز در مقالات خود ذکر کند، انجام فعالیتهای متناسب در زمینههای کاری که پردیس البرز تعریف کرده است، ارائه مشاوره علمی و راهبردی مورد درخواست گروه، شرکت و حضور فعال در شوراهای گروه و سایر فعالیتهای تخصصی مورد نیاز پردیس و اختصاص حداقل ۲ ساعت در هفته به صورت مشخص برای دادن مشاوره به دانشجو از جمله وظایف استاد وابسته در این دانشگاه است.
وی جذب عضو هیات علمی وابسته را در جهت ارتقاء درجه و رتبهی علمی پردیس البرز دانست و تاکید کرد: پردیس به دنبال آن است که اساتیدی که صاحب سبک و دارای جایگاهی هستند را به عنوان استاد وابسته جذب کند. عملکرد عضو هیات علمی وابسته در دوره ۲ ساله مورد ارزیابی قرار میگیرد، اگر عملکرد استاد با خواستههای پردیس در یک جهت بودند، این همکاری ادامه پیدا میکند.
رفیعی اولویت همکاری اساتید را آموزشی و پژوهشی دانست و تاکید کرد: برای تدریس و استاد راهنما و فعالیتهایی که اعضای هیات علمی دارند، اولویت پردیس با عضو وابسته پردیس است، همچنین پرداخت حق التدریس به اعضای هیات علمی خارج از دانشگاه معادل اعضای هیات علمی هم مرتبه خواهد بود.
معاون علمی پردیس البرز دانشگاه تهران در پایان مراحل جذب هیات علمی وابسته را به شرح ذیل بیان کرد: در ابتدا تقاضایی که شخص هیات علمی میدهد و در هیات رئیسه پردیس مطرح میشود، پس از تصویب در هیات رئیسه پردیس و جمع آوری مدارک و سوابق و تطبیق آنها با آیین نامهها، فرم مربوطه و مدارک برای کمیته جذب و استخدام دانشگاه تهران ارسال میشود، پس از تصویب در کمیته جذب، صدور حکم توسط ریاست دانشگاه صورت میگیرد. در این صورت حکم عضو هیات علمی به مدت ۲ سال اعتبار دارد.