رئیس اتاق بازرگانی تهران با اشاره به سه معضل مالی کشور، گفت: سیاستگذاری ارزی ناصحیح دولت، نابسامانی نظام بانکی و سیاستهای پولی و کسری بودجه و بدهی فزاینده دولت سه معضل اقتصاد کشور به شمار می رود.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مسعود خوانساری امروز در سی و ششمین نشست هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، گفت: اقتصاد ایران در حالی سال ۱۳۹۶ را به پایان میرساند که بیکاری و عدم رونق تولید از مهمترین علائم بالینی است که آحاد مردم با آن دست و پنجه نرم میکنند.
رئیس اتاق بازرگانی تهران افزود: با وجود ثبات نسبی حاصل از تورم تکرقمی، این دو عارضه ناشی از کاهش رشد سرمایهگذاری، دسترسی دشوار و گران به تسهیلات بانکی و کاهش رقابتپذیری کالاهای داخلی در مقابل کالاهای خارجی بوده است و این سه عامل ریشه در سه معضل اصلی اقتصاد کشور دارند که مثلث معضلات مالی کشور به شمار میروند.
خوانساری گفت: سه ضلع این مثلث یکی سیاستگذاری ارزی ناصحیح دولت، دیگری نابسامانی نظام بانکی و سیاستهای پولی و ضلع سوم هم کسری بودجه و بدهیهای فزاینده دولت به آحاد مختلف اقتصادی است.
رئیس اتاق بازرگانی تهران گفت: متأسفانه تصمیمات غلط دولت در مورد ارز ادامه داشت و یکی از دلایل اصلی این نابسامانی اقتصادی همین موضوع تصمیمات غلط درباره ارز است.
وی بیان داشت: قرار است اتاق بازرگانی تهران نامهای برای رئیسجمهور تنظیم کند و در این نامه مباحثی را که در چند ماه اخیر در مورد ارز در اقتصاد کشور رخ داده، برای رئیسجمهور بنویسد و به اطلاع وی برساند.
خوانساری در ادامه به میزان نقدینگی در آذر ماه امسال اشاره کرد و گفت: حجم نقدینگی ۱۴۴۵ هزار میلیارد تومان بود که در مقایسه با سال گذشته ۲۲ درصد رشد داشته که البته رشد آن نسبت به سال گذشته منفی بوده است.
وی بیان داشت: بدهیهای دولت به بانکهای مرکزی ۶۳ هزار میلیارد و بدهی بانکها به بانک مرکزی ۱۱۳ هزار میلیارد تومان بوده که این رقم هم نسبت به سال گذشته رشد کمتری داشته است.
وی اظهار داشت: حدود ۵۶.۴ درصد از درآمد بودجه در سال ۹۶ با منشاء نفت خام بوده و بودجههای عمرانی نسبت به سال قبل ۹۱ درصد رشد داشته است.
* رشد منفی ۱۱ بخش صنعتی
خوانساری با اشاره به اینکه هزینههای جاری در بودجه سال ۱۳۹۶، ۱۶.۸ درصد رشد داشته است، گفت: فعالیتهای اقتصادی ۴.۹ درصد رشد را تجربه کرد که اگر چه تعدادی از صنایع رشد مثبت داشتند، اما ۱۱ بخش صنعتی هنوز دارای رکود است و رشد منفی دارد.
رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه اگر چه در سال ۱۳۹۶ اشتغال ایجاد شده، اما درصد بیکاری حدود ۱۲ درصد است.
وی گفت: در بودجه ۱۳۹۶ که با رقم ۱۲۱۲ هزار میلیارد تومان به تصویب رسید، بودجه عمومی ۳۸۴ هزار میلیارد تومان مصوب شد که از نکات مثبت بودجه سال آینده این است که ۱۱۰ هزار میلیارد تومان برای بدهیهای دولت به بخش خصوصی از محل جابهجا کردن بدهیهای دولت به بخشهای غیردولتی و بانکها منظور شده که ۵۰ هزار میلیارد تومان آن مخصوص بخش خصوصی است.
وی در ادامه به دیگر شاخصهای اقتصادی اشاره کرد و گفت: براساس گزارش مرکز آمار ایران، تورم امسال ۸.۲ و براساس اعلام بانک مرکزی تورم ۹.۹ اعلام شده که به نظر میرسد تورم در سال اینده هم تک رقمی باشد.
خوانساری رشد اقتصادی در نیمه نخست سال جاری را ۴.۵ درصد اعلام کرد، در حالی که صندوق بینالمللی پول این رشد را ۳ و نیم درصد پیشبینی کرده بود.
وی افزود: صندوق بینالمللی پول رشد اقتصادی برای سال آینده را ۳.۷ درصد پیشبینی کرده است.
وی با اشاره به اینکه تشکیل سرمایه از سال ۹۰ منفی بوده است، گفت: تشکیل سرمایه تا ۶ ماه اول سال هم منفی بود و الان رشد منفی به صفر رسیده است.
رییس اتاق بازرگانی تهران بیان داشت: در زمینه ساختمان ارزش افزوده چندین سال منفی بود، اما در فصل دوم امسال مثبت شد.
وی بیان داشت: تجارت ایران با اروپا از رشد ۵۲ درصدی برخوردار بوده و به ۲۱ میلیارد یورو افزایش یافته است.
وی گفت: تراز حساب جاری را صندق بینالمللی پول ۲۱.۶ میلیارد دلار اعلام کرده که در بین ۱۸۸ کشور رتبه ایران به لحاظ دارا بودن حساب جاری مثبت است.