گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ حالا آشفته بازاری به وجود آمده که هر کسی قیمت دلار را به شما بگوید دروغ گفته است! نرخی در کار نیست هرکسی ساز خودش را میزند. دولتیها تا کجا میخواهند حرف از ثبات و آرامش و غیرواقعی بودن نرخ ارز بزنند وقتی قیمت دلار آرام و قرار ندارد؟ صفهای طویل ایجاد شده برای خرید ارز از بین نمیرود. نه بگیر و ببند، نه وعده ذخایر کافی ارزی، نه ورود نیروی انتظامی و نه بستههای به ظاهر جذاب برای جمع آوری نقدینگی از کف بازار جواب نداد!
هر کسی برای خودش سازی میزند از ۳۷۵۰ تومان فرمالیته بانکی تا ۵ هزار تومان کف بازار؛ بانک مرکزی باز هم ضعف در مدیریت بازار ارز را انکار میکند؟ بانک مرکزی دهها بار وعده کنترل بازار ارز را داده است ولی واقعیت رخ داده در سطح بازار آزاد چیز دیگری است.
دلاری که با فشار زیر 4500 تومان آمد، به یکباره بیش از 300 تومان افزایش پیدا کرد و صرافیها برای دامن زدن به آتش بازار از فروش ارز ممانعت میکند. در حالی که بسیاری از مسافران و نیازمندان واقعی برای خرید ارز دچار مشکل شدهاند، سیاستهای ارزی دولت در 6 ماهه دوم سال 96 تاییدکننده التهابات رخ داده در بازار است تا جایی که فرصت را به سوداگران برای ورود به بازار ارز ایجاد کرده است و در هفتههای اخیر توزیع ناکافی دلار نرخ را به صورت دستوری زیر 4500 تومان حفظ کرده بود که همین شکاف بین دلار دستوری و دلار بازار آزاد جذابیت کافی برای دلالان بازار ایجاد کرد.
مهدیار اسماعیلی کارشناس اقتصادی در این باره میگوید: «بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار ارز، به صورت غیر رسمی در کشور نزد مردم نگهداری میشود. این رقم هولناک، بچه بازی نیست که با پلیس بتوان مانع ورود و خروج آن از بازار شفاف و رسمی کشور شد.»
همچنین اختلاف قیمت بین دلار در تهران و استانهای مرزی یکی دیگر از دلایل ایجاد صفهای عریض و طویل و تقویت تقاضای برای خرید ارز بود.
دپوی دلار نزد مردم نشان از عدم اعتماد عموم مردم به سیاستهای ارزی و توانایی شیشهای نشینان میرداماد به حفظ ارزش پول ملی است. عمل کردن به وعدههای کنترل بازار ارز با وجود خارج کردن سوداگران از بازار ارز، میتواند دلارهای پنهان شده در گنجهها را نیز به بازار ارز بازگرداند.
به نظر میرسد دولت با رویه فعلی قصد دارد دلار بالای 4500 تومان را برای مردم جا بیندازد و با این شرایط باید منتظر افزایش قیمت کالاهای اساسی و اثرات کاهش 30 درصدی ارزش پول ملی در بهار سال آتی بود.
در شرایط فعلی رئیس سازمان برنامه و بودجه باید نسبت به ادعای خود مبنی بر دلار زیر 4 هزار تومان به عنوان قیمت واقعی پاسخگو باشد و رئیس بانک مرکزی باید دلیل کاهش 30 درصدی ارزش پول ملی طی چند ماه اخیر را برای مردم توضیح دهد.
ولی الله سیف باید درباره وعدههای کاهش نرخ ارز و سودآوری بیشتر نرخ سپرده بانکی نسبت به تغییرات نرخ ارز پاسخگو باشد حال آنکه با انتشار گواهی اوراق سپرده 33 درصد به سود سپرده یک شبه افزود و بار مالی بیشتری را بر دوش شبکه بانکی کشور نهاد بیآنکه اثراتی برای کاهش نرخ ارز و تورم داشته باشد.