گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ «اینکه قیمت دلار بالا رفت کار خوبی بود چارهای نبود، چون آن موقع مصنوعی قیمت دلار را پایین نگاه داشته بودند، وقتی سطح عمومی قیمتها بالا میرود دلار هم بالا میرود.» اینها را اکبر ترکان مشاور اقتصادی رئیس جمهور گفته است. ترکان که سابقه گفتوگوهای جنجالی و اظهار نظرهای منحصر به فرد را در کارنامه دارد، این بار بازی با روان مردم را هدف گرفت. نوسانات قیمت ارز از سوی ترکان کار خوب محسوب میشود درست در زمانی که حسابی مردم را بابت تضعیف ارزش ریال و کاهش قدرت خریدشان در آینده نگران کرده بود و رکوردهای دلاری و طلایی ثانیهای جا به جا میشد!
اینها فرار به جلو است. دولت و دولتیها باید مسئولیت مدیریت ناشیانه بازار ارز را گردن بگیرند و با عذرخواهی بابت تنش ایجاد شده، دغدغه فکری به وجود آمده برای مردم را هر چه سریعتر رفع کنند. ظرف چند روز گذشته بسیاری از فروشندگان کالاهای مختلف به بهانه تغییر نرخ ارز قصد بر هم زدن آرامش روانی مردم را داشته و دارند و در مواردی هم تخلفاتی رخ داده که متاسفانه در این آشفتگیها، برخی از دولتیها هم با صحبتهایشان سهم داشتند! البته امید است دولت با جدیت در راستای ثبات اقتصادی گام بردارد و با تامین ارز برای نیازهای واقعی به نرخ 4200 تومان با جدیت در مقابل سودجویان قد علم کند.
وقتی اظهارنظرهای ترکان داد مجلس را هم درآورد!
رئیس سازمان نظام مهندسی که در کارنامه رسانهایش واکنشهای تند دیگری را در برابر انتقادات داشته حالا با اظهار نظر درباره قیمت دلار صدای مجلس را هم درآورد تا جایی که پورابراهیمی در صحن علنی مجلس با انتقاد شدید از صحبتهای مشاور رئیس جمهور گفت: «از رئیس مجلس میخواهیم به رئیس جمهور تذکر بدهد از دولت در حوزه مباحث اقتصادی باید صدای واحد به گوش برسد. بخشی از این التهابات با همین فضایی که ایجاد میکند، متعلق به خود دولت است.»
رئیس مجلس نیز با قبول انتقادات وارده از سوی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: «این ایراد کاملا وارد و درست است. از مقامات دولتی باید صدای واحد برای مقابله با التهابات بازار ارز شنیده میشد و این انتقاد به دولت وارد است. آقای سیف این ایراد به عملکرد شما وارد است که چرا این تصمیمات قبلا گرفته نشده است؟ چرا باید شرایط اینگونه میشد؟»
مسئولیت مدیریت ناشیانه بازار ارز را گردن بگیرید و به فکر آرامش روانی مردم باشید
به نظر میرسد ترکان قصد داشت با ظرافت، بیتدبیری بلندمرتبههای اقتصادی کابینه دولت دوازدهم را پشت لزوم حمایت از کالای ایرانی با افزایش نرخ دلار پنهان کند. باید به جای امید واهی به برجام و برجامها و گره زدن معیشت مردم به سیاست خارجی، به فکر چنین روزهایی میبودند که کشور این گونه در بحران اقتصادی فرو نرود. اما 3 نکته مهم در این اظهار نظر نهفته است که اکبر ترکان با تدبیر دولت باید بداند این است؛ نخست اینکه دولت یازدهم با انتقاد از نوسانات و جهشهای ارزی سال 91 روی کار آمد و مبنای وعدههای اقتصادیش را بر ثبات و آرامش اقتصادی گذاشت و موج شدیدی از انتقادات را حواله دولت قبل کرد تا ثبات اقتصادی را به جامعه تزریق کند. معاون ستاد انتخاباتی نیک میداند، روحانی در وعدههای سال 92 گفته بود: «ما شاهد هستیم که دلار بعد از چند ماه به چندین برابر قیمت افزایش پیدا میکند، مشکل کجاست؟ مشکل عدم مشورت، خودشیفتگی، عدم استفاده از ابزار علمی برای اداره کشور و بیثباتیها است.»
نکته دوم اینکه ارسال سیگنال تایید دولت برای افزایش نرخ ارز، بازار را در مقطعی که رکوددار گرانی روزانه (بیش از 400 تومان در روز) میکند ملتهبتر و به نوعی افزایش نرخ ارز را کار دولت نشان میدهد آن هم در زمانی که هیچ خبری از رئیس بانک مرکزی و تصمیمگیریهای اقتصادی در سطح کلان دولتی نبود!
دبیر سابق شورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی در بخش دیگری از اظهاراتش گفته است: «دولت خلاف جریان حرکت اقتصاد حرکت میکرد، وقتی تورم وجود دارد سطح عمومی قیمتها بالا میرود یعنی کالای ایرانی سال به سال به اندازه تورم افزایش قیمت پیدا میکنند و وقتی که دلار ثابت باشد کالاهای وارداتی هم دارای قیمت ثابت هستند.»
آزموده را آزمودن خطاست. نکته سوم همینجا است. دولت شاید به ظاهر و مقطعی از بالا رفتن نرخ ارز انتفاع داشته باشد و تصور این باشد که نیاز تولیدکننده داخلی افزایش نرخ ارز برای رقابت با کالای خارجی است اما در واقع عوامل مختلفی از جمله دولتی بودن غالب بخش تولیدی کشور، مونتاژکار بودن به جای تولید محوری در صنایع و افزایش هزینههای جاری دولت به مرور زمان نشان میدهد اتفاقا برخلاف افزایش درآمد ریالی دولت، در دراز مدت همین گرانی دلار گریبان دولت را میگیرد.
بخش خصوصی هم که بر اثر تضعیف ریال نمیتواند پول از دست مردم بگیرد، دچار تشدید رکود تورمی میشود. تولیدی که با دلار 3500 تومانی از کاهش قدرت خرید مردم رنج میبرد در صورت تکانه بعدی به کدام سمت خواهد رفت. به نظر توزیع ناعادلانه ثروت در سالهای گذشته، اوضاع را وخیمتر هم کرده و موج سرمایهداران دست بردار سودآوری از طریق سفته بازی نیستند! تجربه نشان داده مشکلات تولید کالای ایرانی با افزایش نرخ ارز حل نمیشود، بهبود فضای و کسب و کاری که یکی دیگر از علمهای انتخاباتی شما بود، با سود تسهیلات 30 درصدی و تولید دولتی و خصولتی حاصل نمیشود.
واکنش به انتقادات وزیر صنعت درباره پدیده قاچاق شبانه در مناطق آزاد/ از کوره درمیروم و یکسری مسائل به زبان میآورم!
اکبر ترکان در خصوص انتقادات «محمدرضا نعمتزاده» وزیر صنعت، معدن و تجارت از عملکرد ضعیف مناطق آزاد و حجم بالای قاچاق در این مناطق، اظهارداشت: آقای نعمتزاده بدون اطلاع و بیهوا حرف میزند.
وی در ادامه واکنشهای خود نسبت به اظهارات وزیر صنعت، گفت: آیا خوب است من مطالبی را در خصوص ایشان بیان کنم؟! بنده خجالت میکشم یکسری مسائل را در خصوص ایشان به زبان آورم. نعمتزاده مواظب حرف زدنش باشد وگرنه از کوره در میروم و چیزهایی میگویم!
اگر خبرنگار از دو لغت پیشگیری و احتمالی استفاده نمیکرد چه میشد؟!+فیلم
بد نیست بدانید اکبر ترکان در واکنش به خبرنگار صداو سیما که از وی درباره پیشگیری از تخلفات احتمالی در مناطق آزاد میپرسد، گفت: من این نگاه چرک و تیره و سیاه شما را قبول ندارم! فیلم این گفتوگو را در زیر ببینید:
ازاستراتژی جنگ ارزی غافل شده اید؛!!!
مسئولین دولت ،ازاستراتژی جنگ ارزی غافل مانده اید؛!!!
مجلس و دولت محترم راهبردهای امام جامعه ،رهبرمعظم را اجرائی نمائید؛