وزیر اسبق خارجه جمهوری اسلامی گفت: آسیای مرکزی عرصهای نقش آفرین در حوزه سیاست است و در این میان دانشگاه فردوسی میتواند پیشقراول ارتباطات علمی و آکادمیک باشد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، منوچهر متکی وزیر اسبق خارجه جمهوری اسلامی روز گذشته در همایش بین المللی «افق های همکاری در آسیای مرکزی» که به میزبانی دانشگاه فردوسی برگزار شد، گفت: آسیای مرکزی عرصهای نقش آفرین در حوزه سیاست است و در این میان دانشگاه فردوسی میتواند پیش قراول ارتباطات علمی و آکادمیک باشد.
متکی با بیان اینکه سخن از جایگاه آسیای مرکزی گفتن سخنی سهل و ممتنع است، افزود:در نگاه نخست شاید حوزه آسیای مرکزی کوچک است، اما این حوزه، حوزهای نقش آفرین و بزرگ در عرصه جهانی است.
وزیر اسبق خارجه جمهوری اسلامی با اشاره با تاریخچه آسیای مرکزی ادامه داد: این حوزه در عرصه سیاسی در گذر تاریخ آبستن رویدادهای بسیاری نظیر سلطه کمونیستها بر منطقه بود. با این حال مردم این منطقه آداب خود را در برابر هجمه و سلطههای فرهنگ حفظ کردند و نشان دادند فکر و عقاید یک ملت را نمیتوان تغییر داد.
وی نگاهی به چالشهای عمده کشورهای حوزه آسیای مرکزی داشت و افزود: آسیای مرکزی در سه دهه اخیر با چالشهای عمدهای مانند چالش امنیت، اقتصاد، توسعه و تنظیم روابط در منطقه و فرامنطقه روبرو بود.
متکی طمع ورزی برخی از قدرتهای خارج از منطقه را اولین آسیب کشورهای آسیای مرکزی که از سوی افراد داخل و خارج خودنمایی میکند دانست و تصریح کرد: تلاش برای شکلگیری جمهورهای آسیای مرکزی کار بزرگی بود که منطقه پشت سر گذاشت.
وزیر اسبق خارجه جمهوری اسلامی در بیان چالش دیگر آسیای مرکزی به چالش امنیت اشاره کرد و گفت: در دهههای اخیر چالش امنیتی و حضور افراطیها مانند القاعده، آسیای مرکزی را به عرصهای برای سرباز گیری این نیروهای افراطی تبدیل کرد.
وی با اشاره به مصداقهایی در این حوزه گفت: در سالهای اخیر مقامات قزاقستان در اظهاراتی به جذب جوانهای این کشور به داعش اشاره کردند.
متکی به ازبکستان اشاره کرد و افزود: ازبکستان اولین جایی بود که تجربه این افراطی گری داشت. آن زمان در ازبکستان این گونه القا شده بود که این افراطیها از سمت ایران است.
وزیر اسبق خارجه ادامه داد: روابط خوب ایران با تاجیکستان بر این القائات دامن میزد، چون آن زمان ازبکستان با تاجیکستان در روابط سیاسی با مشکلاتی روبرو بودند.
وی با اشاره به این موضوع که در حوزه روابط کشورها متاسفانه یک کشور ثالث تاثیرگذار است، اظهار داشت: در زمانی که وزیرخارجه ایران بودم ملاقاتی را با امیر قبل قطر داشتم، در آن زمان مقامات قطر گفتند که روابط قطر تابع روابط عربستان است اگر ایران روابط خوبی با عربستان داشته باشد با قطر دیگر نمیتواند روابط گسترده داشته باشد.
متکی با بیان اینکه با گفتگوهایی که با وزارت خارجه ازبکستان صورت گرفت اجلاس چهارجانبه در حوزه حمل و نقل میان این کشورها پایه گذاری شد، افزود: در حوزه سیاست در عرصه آسیای مرکزی فکرمیکنیم این را میشناسیم، اما شناخت نداریم.
وزیر اسبق خارجه در پایبان سخنانش بیان داشت: به نظر میرسد دانشگاه فردوسی در حوزه ارتباطات علمی و اکادمیک میتواند نقش موثر داشته باشد.