عده ای در تلاش هستند با اسناد جعلی مردم را نسبت به سلامت محصولات تراریخته مطمئن کنند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، دو روز پیش خبری در یکی از خبرگزاریها منتشر شد مبنی بر اینکه "سازمان غذا و داروی آمریکا برنج طلایی را تائید کرده است. "
این در حالیست که با یک جستجوی ساده به سادگی میتوان متوجه شد که این سازمان نه تنها برنج طلایی را تائید نکرده بلکه آن را فاقد مزیتهای غذایی اظهار شده دانسته. (GMO Golden Rice Offers No Nutritional Benefits Says FDA)
در واقع نامه رسمی FDA برای پذیرفتن این مطلب که برنج طلایی تولید شده توسط IRRI نگرانی در خصوص غذای انسان یا حیوان ندارد، اما تمام مسئولیت سالم بودن محصول وارد شده به بازار بهعهده موسسه بینالمللی تحقیقات برنج (IRRI) است.
همان طور که در گزارش fda ذکر شده، تمام مسئولیت سالم بودن برنجها به عهده تولیدکننده است؛ حال این سوال کلیدی پیش میآید که چه کسی یا کسانی در صورت بروز مشکل و بیمای در مقابل مردم ایران (کشاورزان و مصرفکنندگان) مسئولیت دارند و پاسخگو هستند؟!
در گزارشهای داخلی در زمینه برنج تراریخته احتمال دگرگشنی برنج در کشور ما صفر اعلام شده (چون عدد بسیار کوچکی است)، اما این موضوع غیرقابل باور است، چون با ماهیت گیاه سازگار نیست یعنی باید زیستشناسی دیگری برای آن نوشت.
در مطالعهای در اسپانیا احتمال دگرگشنی برنج حداقل ۰.۰۵% قید شده (یعنی ۰.۰۰۰۵). اگر همین مقدار اندک شانس دگرگشنی برای کشور ما در نظر گرفته شود، کافیست حاصلضرب عدد ۰.۰۵% را در حداقل تعداد بوته در هکتار (۵۰۰۰۰۰) و در حداقل تعداد خوشه در بوته (۱۰) و در حداقل تعداد بذر در خوشه (۱۰۰) در نظر بگیرید.
بنابرین حداقل تعداد دگرافشانی در یک هکتار مزرعه برنج در سال حدود ۲۵۰۰۰۰ بار وقوع است؛ اگر مزارع ۱۰ هکتار یا ۱۰۰ هکتار باشند مقدار دگرگشنی برنج تراریخته نیز افزایش مییابد بنابراین برای مزارع برنج شمال کشور که بسیار همجوار هم هستند به معنای آلودگی ژنی (ورود ژن برنج دستکاری شده به مزارع سالم و بدون دستکاری ژنتیکی) همجوار خواهد بود.
سلامتنیوز نوشت در حالیکه جنجالهای زیادی در کشور ما بر سر مصرف یا عدم مصرف محصولات دستکاری ژنتیک شده وجود دارد انتشار مطالبی از این دست که آشکارا تحریف شدهاند و مرتبط با غذای اصلی مردم کشورمان هستند جای تامل دارد و نشان از نفوذ مافیای تراریختهپرستان در لایههایی از رسانهها دارد که میتواند منجر به سوگیری افکار عمومی و حتی برخی مسئولان شود.
در زیر متن کامل ترجمه شده مطلب فوق میآید تا قضاوت به مخاطبان فهیم واگذار شود:
برنج طلایی فاقد مزیتهای غذایی اظهار شده است.
صنعت بیوتکنولوژی و حامیان آن چندین دهه برنج تراریخته طلایی را به عنوان راه حلی ضروری برای جبران کمبود ویتامین A. ارتقا داده اند.
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در چرخشی شگفت انگیز طی روند مشاورهای خود بر روی برنج طلایی به توسعه دهنده فعلی خود، موسسه بین المللی تحقیقات برنج (IRRI)، تصریح کرده است که برنج تراریخته طلایی نیازهای تغذیهای لازم را برای ادعای ارتقا سلامتی را برطرف نمیکند.
برنج طلایی به گیاه دستکاری ژنتیکی شده برنج اشاره دارد که برای تولید بتا کاروتن (نام دیگر آن provitamin A. است) در دانه خود به اصطلاح «اصلاح شده» است. به آخرین نسخه برنج طلایی سه ژن اضافه شده است. دو آنزیم را در مسیر بیوسنتز بتا-کاروتن مشخص میکند که از باکتریها و ذرت گرفته میشود. سومین ژن، پروتئین مارکر انتخابی است (غیر آنتی بیوتیک) که در روند اصلاح (پین و همکاران ۲۰۰۵) مورد استفاده قرار میگیرد.
برنج طلایی ابتدا ۱۸ سال قبل توسط متخصصان بخش دولتی در ادبیات علمی (Ye و همکاران ۲۰۰۰) توضیح داده شد و از آن زمان تا کنون، تکرارهای متعدد خصوصی و دولتی آن تولید شده است (Bollenidi et al. ۲۰۱۴). این سریهای تولیدی تلاشهای مکرر برای افزایش سطح بتا کاروتن و حفظ همزمان عملکرد و توان گیاه نشان میدهند.
نسخهای از برنج طلایی که توسط IRRI به FDA ارسال شده است، رویداد GR۲E نامیده میشود. این نسخه تنها برنج طلایی است که تا کنون برای تأیید نظارتی ارائه شده است. در سال ۲۰۱۷، واردات برنج طلایی در استرالیا، نیوزیلند و کانادا مورد تایید قرار گرفت. نامهی حاوی بیانیه FDA در مورد مزیتهای تغذیهای GR۲E در تاریخ ۲۵ مه ۲۰۱۸ منتشر شد.
IRRI در مشاوره FDA، اعلام کرد که قصد ندارد برنج طلایی را در ایالات متحده آمریکا بازاریابی کند. با این وجود، به دلیل اینکه گردهافشانی برنج با باد انجام میگیرد انتظار میرود که اگر برنج طلایی GR۲E بخشی تجاری شود، واردات برنج آمریکا را تحت تاثیر قرار خواهد داد و آلوده خواهد کرد.
از سال ۱۹۹۶، زمانی که کشت محصولات تراریخته برای اولین بار به صورت تجاری رشد کرد، صدها رویداد آلودگی GMO ثبت شده اند (Price and Cotter، ۲۰۱۴) که شامل آلودگی توسط برنج GMO منتشر نشده ای است که منجر به اختلال گستردهای در بازار جهانی برنج در سال ۲۰۰۶-۲۰۰۸ گردید.
همانطور که برای غذاهای GMO استاندارد است (از آنجا که FDA هیچ قدرت قانونی برای تایید یا رد آنها ندارد) FDA به صورت داوطلبانه درخواست مشاوره IRRI پاسخ داده است. درپاسخ FDA بر این موضوع که برنج طلایی توسط سازنده آن «امن» ارزیابی شده است تاکید شده است. بخشی از مفاد نامه:
براساس ارزیابی ایمنی و تغذیهای که IRRI انجام داده است، ما نتیجه میگیریم که غذای انسانی و حیوانی برنج GR۲E در ترکیب، ایمنی و یا سایر پارامترهای مرتبط با برنجی که در حال حاضر در بازار وجود دارد متفاوت نیست، مگر در تغییر بتا کاروتن در GR۲E برنج مورد نظر است. "