به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، چند سالی است که فصل تابستان، گرمای خود را بیش از گذشته به رخ میکشد. این تفاوت را هم درجه دماسنجها تأیید میکند و هم مردم با تمام وجود آن را حس میکنند.
در این وضعیت مردم ناچارند برای گریز از گرما به وسایل سرمایشی پناه ببرند که عمدتا از انرژی برق تغذیه میشود. کسبهای که یا وسیله کارشان با برق کار میکند و یا حداقل برای خنکی و روشنایی محل کار خود به برق نیاز دارند، معیشت خود را وابسته به برق میبینند.
اما تابستان امسال وضعیت تا حدودی متفاوت بوده است. خاموشیهای مکرر به رویه هر روز بسیاری از مناطق کشور تبدیل گردیده است. گاهی صبح، گاهی ظهر و گاهی عصر. همین بینظمیها مردم را کلافه کرد و اعتراض آنها را برانگیخت. دامنه این خاموشیها به ما هم رسید، به طوری که در زمان تنظیم این گزارش، برق تحریریه قطع شد و ناچار شدیم بخشی از آن را دوباره بنویسیم!
در پی این گلایهها، وزارت نیرو دست به کار شد و هفته گذشته برنامه زمانبندی خاموشیها را اعلام کرد. دیروز هم شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ به منظور سهولت دسترسی مشترکان به جدول زمانبندی محدودیت احتمالی بار تا پایان اجرای این طرح، نسبت به گروهبندی مناطق در پنج دسته براساس ساعت زمانی مشخص اقدام کرده است.
در برخی مناطق این برنامه رعایت میشود اما تماسهای مردمی با کیهان نشان میدهد در برخی مناطق محرومتر که صدای آنها کمتر شنیده میشود، بازه زمانی و دفعات این خاموشیها بیشتر است و برنامه اعلام شده رعایت نمیشود.
یکی از شهروندان مناطق اطراف تهران در تماس با ما میگوید: «هیچکدام از خاموشیها طبق برنامه نیست. از ساعت 8 و نیم صبح تا 9 شب این خاموشیها ممکن است اتفاق بیفتد. حتی برخی مردم دو بار در روز برقشان قطع میشود.»
این شهروند با اشاره به پیگیریهای خود ادامه میدهد: «علت این وضعیت را کمبود بار شبکه برق اعلام میکنند. در حالی که وقتی ساعت 8 صبح که هنوز مراکز صنعتی اطراف ما شروع به کار نکردهاند، چه اضافه باری وجود دارد؟!»
متأسفانه این وضعیت فقط برای مصارف خانگی نیست و برخی کسب و کارها که وابسته به برق هستند هم بلاتکلیف ماندهاند. آنها مطالبه زیادی ندارند و تنها میخواهند زمان دقیق قطعی برق رعایت
شود!
به عنوان نمونه، فردی که شغلش نانوایی است، درخواست میکند لااقل زمان دقیق قطعی برق اعلام شود تا او بداند چه ساعتی باید شروع به کار کند و خمیرهایش روی دستش نماند.
یکی دیگر از مردم نواحی شمال شرق تهران که در فشم زندگی میکند، میگوید: «گاهی 3 ساعت در صبح و 3 ساعت در عصر برق قطع میشود.» او گلایه دارد که «ما برای دسترسی به آب از پمپ استفاده میکنیم که با قطعی برق، آن هم از کار میافتد، یعنی بیآبی هم به بیبرقی اضافه میشود.»
یکی از اتفاقاتی که در این بین رخ میدهد، سوختن وسایل برقی مردم در اثر نوسانات و قطعی برق است. هر چند گروهی کارشناس برای بررسی وضعیت به درخواستهایی از این دست رسیدگی میکند و در صورتی که سوختگی وسایل در اثر نوسان برق باشد، خسارت پرداخت میشود اما برخی مردم مناطق حاشیهای تهران که وسایلشان در پی خاموشیهای اخیر سوخته، اظهار میکنند که مأموران میگویند علت خاموشیها از تهران است و لذا زیر بار خسارت نمیروند و حتی با مردم همدردی هم نمیکنند.
همچنین در این وضعیت که مردم در تنگنا قرار دارند، واحد قطع و وصل ادارات برق، با قوت به کار خود ادامه میدهد و برق مراکز و منازلی که نتوانستهاند هزینه برق خود را بپردازند قطع میکنند! از طرفی خبرها حکایت از آن دارد که با همان سرعتی که برق قطع میشود، در زمان معین، وصل نمیشود. شایسته است حداقل در این مدت گرمای تابستان که مردم در سختی هستند، جریمه تأخیر در پرداخت قبوض لحاظ نشود و برق آنها قطع نشود.
در همین رابطه وزیر نیرو در واکنش به عملکرد مشترکین پرمصرف گفت: ما دوست نداریم با ابزار قیمت، مشترکین آب و برق را جریمه کنیم، اما در صورت تداوم این وضعیت بهای آب و برق مصرفی پرمصرفها تصاعدی محاسبه خواهد شد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، یکی از معضل های دیگر خاموشی ها نوشتن چند منطقه است به عنوان نمونه منطقه طالقانی در قطع برق بوده ولی این منطقه طالقانی در نقشه چندین مرتبه نوشته شده و معلوم نیست کدام نقطه از خیابان طالقانی بناست برقش قطع شود.