رئیس دانشگاه بوعلی سینا گفت: ما در اغلب دانشگاهها دیوارهایی داریم که دانشگاه را از جامعه دور میکند. ما برای دانشگاه بسترسازی نکردهایم که مشکلات جامعه را حل کند.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از سایت دانشگاه بوعلی سینا، یعقوب محمدیفر، رئیس دانشگاه بوعلی سینا در افتتاحیه پنجاه و یکمین اجلاس معاونین آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاههای سراسر کشور گفت: شناخت شناسی از جایگاه خودمان باعث میشود بهتر قدم در راه بگذاریم.
محمدیفر تصریح کرد: وقتی از تاریخ صحبت میکنیم در واقع از خط صحبت میکنیم که ۵۰۰ هزار سال پیش از این الواح گلی بودا که در فلات ایران کشف شده و در شوش به عنوان کهنترین پایتخت ایران، محلی پیدا شده که محل ایجاد الواح گلی بوده و محلی دیگری نیز کشف شده که محل آموزش بوده است.
رئیس دانشگاه بوعلی سینا خاطرنشان کرد: در دوره ساسانیان نخستین دانشگاههای منسجم را داشتیم که موفق شده اند، دانشمندان زیادی را به خود جذب کنند؛ در دوره عباسیان نیز نخستین مامونیها را داریم که باعث سیر تحول در ترجمه میشوند و دانشمندان را گردهم میآورند؛ در دوره سلجوقیها دانشگاههای نظامی ایجاد میشوند و در دوره اسلامی مدارس اسلامی را داریم که نفش دانشگاهها را ایفا میکردند.
وی یادآور شد: در دوره مغول توانستیم آنها را در خود حل کنیم و شهرهای دانشگاهی را ایجاد کنیم که این افتخار نیز نصیب همدان شده و توسط خواجه رشید اتفاق افتاده است.
محمدیفر اضافه کرد: در دوران امروزی دانشگاههای مختلف در سراسر ایران مثلا دانشگاه تهران به عنوان سرآغاز دانشگاه مدرن در ایران میباشد.
رئیس دانشگاه بوعلی سینا در ادامه افزود: آنچه که نظام دانشگاهی به دنبال آن بوده، هم بحث آگاهی است و هم بحث علم؛ در تاریخ تفکر بشر این مسله مهم است که ما به خود آگاهی منتقدانه برسیم، که به نظر میرسد ما به این آگاهی منتقدانه رسیده ایم.
وی بیان داشت: ما مشکلاتی در اعزام دانشجویانمان داشتهایم و به نوعی کپی برداری از نظام آموزشی فرانسه داشته ایم که یکی از نتایج این موضوع این است که بسیاری از فارغ التحصیلان ما با آن نظام آموزش دیده بودند و زمینه خروج آنها و رفتن به غرب را فراهم کرد.
محمدیفر در ادامه تصریح کرد: عدم تطابق آموزش با نیازهای بومی و پیوند ناصحیح و رشد ناصحیح آموزش عالی نیروهایی را پرورش داده که با بازار کار تطابق ندارند. ما در اغلب دانشگاهها دیوارهایی داریم که دانشگاه را از جامعه دور میکند. ما برای دانشگاه بستر سازی نکرده ایم که مشکلات جامعه را حل کند.
رئیس دانشگاه بوعلی سینا ادامه داد: دولت، جامعه و دانشگاه در سه ضلع مثلث هستند، که باید در ارتباط باهم باشند. امیدواریم در نهایت این سمینار به این نتیجه برسد.
وی در پایان گفت: ما نیازمند ساختارهای لازم برای ارتباط دانشگاه با جامعه، ایجاد اکوسیستم آموزشی و پژوهشی و اشتغال و ارتباط با صنعت و جامعه، استقلال بخشی به دانشگاه و سپردن تدریجی امور به دانشگاه، ایجاد نگاه مهارت افزایی در دانشگاه در سطحی که شایسته دانشگاه باشد و مراقبت از این موضوع به جهت جلو گیری از تنزل سطح مهارت، توجه به موضوع ترویج به عنوان حلقه واسطه بین علوم تخصصی وجامعه هدف و توجه به ظرفیتهای داخلی بومی و منطقه ای، ایجاد بانک ملی ایده و رصد نمودن حوزههای مختلف جهت سپردن به پژوهشگران هستیم و امیدواریم این برنامهها در مدت زمان ممکن اتفاق بیافتد.