سخنگوی وزارت خارجه گفت: صفر کردن صادرات نفت ایران آرزویی است که آمریکاییها به آن نخواهند رسید و در مذاکراتی که با بسیاری از کشورها انجام شده و ادامه دارد سازوکارهای صادرات نفت طراحی شده است.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، بهرام قاسمی، سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه ضمن تبریک پیروزی تیمهای ورزشی ایران به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت.
وی در خصوص درخواست دولت سوریه برای حضور ایران در بازسازی این کشور گفت: جمهوری اسلامی با توجه به درخواست دولت سوریه در این کشور حضور دارد و همچنین با توجه به درخواست این کشور برای بازسازی سوریه شرکت خواهد کرد.
قاسمی افزود: توصیه ما حضور بنگاهها و بخشهای خصوصی کشور در بازسازی سوریه است و امیدواریم شرایط برای آغاز کار فراهم و بخش خصوصی ما بتواند در این حوزه هم در کمک به مردم سوریه نقش حیاتی اجرا کند.
همکاری کشورهای منطقه در ایجاد صلح و ثبات موثر خواهد بود
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد اینکه با توجه به توئیت آخر دکتر ظریف خطاب به عربستان آیا جمهوری اسلامی برنامهای برای برقراری روابط با این کشور دارد، گفت: سیاست ایران نسبت به همسایگان و کشورهای پیرامونی روشن است و این سیاست میتواند در صورت فراهم شدن زمینههای لازم شکل عملیاتی به خود بگیرد.
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه افزود: توئیتی که دکتر ظریف نیز منتشر نمود در راستای همان سیاست اصولی جمهوری اسلامی است و در صورتی که شرایط فراهم شود همکاری کشورهای منطقه با یکدیگر در ایجاد صلح و ثبات در این منطقه موثر خواهد بود.
وی در خصوص برگزاری نشست کارگروه اقدام مالی موسوم به افای تی اف در پاریس و خروج ایران از لیست سیاه این گروه گفت: قطعا عملیاتی شدن این موضوع در جهت منافع ایران و سیاست خارجی خواهد بود و مزایای زیادی دارد.
قاسمی تصریح کرد: ما تلاش میکنیم با در نظر گرفتن قوانین و چارچوبهای جمهوری اسلامی در این مسیر حرکت کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص استرداد دیپلمات ایرانی به بلژیک گفت: در پی بروز این واقعه و اتهام به یکی از دیپلماتهای ایرانی که معاندین روابط ایران و اروپا در مقطع حساس به آن دامن زدند اقدامات لازم توسط جمهوری اسلامی صورت گرفته و ما در تماس دائم با این کشورها هستیم و امیدواریم هر چه زودتر بی گناهی این دیپلمات کشورمان ثابت و او به کشور خود برگردد.
به آمریکاییها توصیه میکنیم از سوریه خارج و در مسائل داخلی این کشور دخالت نکنند
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص دخالتهای آمریکا در موضوع سوریه نیز گفت: مداخله آمریکا در سوریه بدون مجوز دولت مرکزی این کشور کاری خلاف و غیرقانونی است و آمریکا براساس موازین بین المللی باید از دخالت در مسائل سوریه اجتناب کند هر اقدامی که درون این کشور انجام میدهد را متوقف کند.
وی تصریح کرد: با شناختی که از سیاستهای توسعه طلبانه آمریکاییها داریم این کشور در جهت ایجاد بی ثباتی و کمک به تروریستهای شکست خورده اقدام میکند لذا به آمریکا توصیه میکنیم از سوریه خارج و در مسائل این کشور دخالت نکند.
تا قبل از ۱۳ آبان در صورت نیاز با گروه ۱+۴ نشست خواهیم داشت
قاسمی در پاسخ به سوالی در مورد برگزاری جلسات بین ایران و اتحادیه اروپا تا قبل از ۱۳ آبان یعنی موعد اعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران گفت: از مدتها قبل مذاکرات ما با اتحادیه اروپا در سطوح مختلف از جمله سطوح کارشناسی وجود داشته و ادامه پیدا خواهد کرد که آخرین نشست در حاشیه سازمان ملل بود و ایران و ۱+۴ مذاکرات سازندهای با یکدیگر داشتند.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: در صورت نیاز تا مقطع اشاره شده ممکن است نشستهایی با گروه ۱+۴ داشته باشیم.
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد اخراج دیپلماتهای ایران از فرانسه و هلند و اینکه آیا وزارت خارجه در این خصوص پنهان کاری و از درج اخبار دریغ میکند، گفت: جمهوری اسلامی در مقابل اقدامات کشورها با درایت و فهم شرایط عکس العمل متقابل نشان خواهد داد. در مورد مسئله هلند یا سایر کشورها ما این حق را داریم که با توجه به مجموعه منافع و مصالح ملی اقدامات لازم را انجام دهیم و لذا نه بحث پنهان کاری وجود دارد و نه موضوع سکوت و نادیده انگاشتن.
وی تصریح کرد: بخشی از مسائل سیاست خارجی در زمان خود خبری نمیشود و خبری شدن اقدامات به زمان مناسب موکول میشود، اما همان طور که خیلی از مسائل در سیاست خارجی بسیاری از کشورها پس از سپری شدن زمان مورد نظر علنی میشود پس انتظار نداشته باشید که ما شتاب زده دست به اقدامی بزنی که سود آن متوجه دیگران و ضرر آن متوجه ما باشد.
قاسمی در پاسخ به سوالی در خصوص تعطیلی صرافیهای ایران در گرجستان و احتمال پولشویی نیز گفت: بعد از لغو روادید میان ایران و گرجستان تعدادی از ایرانیان برای کسب و کار به آن کشور عزیمت کردند. موضوع پولشویی را ما نیز شنیده ایم و در حال بررسی هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: گزارشات حکایت از تخلف صرافیها دارد توسط مقامات ذیربط گرجستان در حال پیگیری است. ما هم موضوع را پیگیری کرده و اجازه ضایع شدن حق شهروندان ایرانی را نخواهیم داد.
صفر کردن صادرات نفت ایران آرزویی است که آمریکا به آن نخواهد رسید
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد اینکه با توجه به اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر به صفر رساندن صادرات نفت ایران تاکنون چه اقداماتی در این راستا صورت گرفته است گفت: صفر کردن صادرات نفت ایران آرزویی است که آمریکاییها به آن نخواهند رسید و در این خصوص مکانیزمهای لازم از گذشته طراحی شده بود و در مذاکراتی که با بسیاری از کشورها انجام شده و ادامه دارد سازوکارهای صادرات نفت طراحی شده است.
وی افزود: صادرات ما در حد مطلوب ادامه خواهد یافت و این موضوع توسط وزارت نفت و ارگانهای ذیربط دنبال میشود و ترامپ نهایتا نمیتواند به نقطهای که هدف گذاری کرده بود دست یابد، اما در خصوص میزان و چگونگی صادرات و مقاصد صادرات به دلایلی نباید توضیحات بیشتری ارائه کنم، چون مورد سوء استفاده معاندین و به ویژه ایالات متحده قرار میگیرد.
قاسمی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه جمهوری اسلامی چه اقداماتی بعد از صدور دستور موقت توسط دادگاه لاهه انجام داده و اینکه آیا خروج آمریکا از لایحه مودت به طور کتبی اعلام شده یا خیر گفت: در خصوص خروج آمریکا از این قرارداد کتبا یادداشت دریافت کردیم و همچنین ما در ادامه روند شکایت قبلی به صدور این قرار موقت رسیدیم که نقطه مثبتی محسوب میشود.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: خروج آمریکا از عهدنامه مودت در صورت اعلام هم اجرایی شدن آن زمان بر است البته ما تمهیداتی را در داخل بررسی کردیم و اقداماتی در این خصوص در حال انجام است که در صورت رسیدن به اجماع و توافق کلی اعلام خواهد شد و در شرایط لازم اقدامات انجام شده را خبری خواهیم کرد، اما فعلا چیزی را اعلام نمیکنیم همان طور که در زمان اعلام شکایت به دادگاه لاهه سکوت کردیم.
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه گفته میشود کلیات تداوم اجرای برجام بین ایران و اروپا انجام شده نیز گفت: مذاکراتی در این خصوص انجام شده و برخی پیشنهادات ارائه شده از سوی طرف اروپایی مورد تایید جمهوری اسلامی نبوده و آنها را مورد بررسی گذاشتیم.
وی افزود: امروز یک دورنمای مثبتی در خصوص نوع و چگونگی همکاریها بین ایران و ۱+۴ وجود دارد و تا هفتههای آینده منتظر دریافت آنچه مدنظر ایران است خواهیم بود.
قاسمی افزود: قطعا اقدام بعدی جمهوری اسلامی منوط به آخرین پیشنهاد اتحادیه اروپاست که بتواند ضمانتهای لازم را به طرف ایرانی ارائه کند و خروج آمریکا از برجام را جبران کند.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص برگزاری انتخابات در کشور افغانستان نیز گفت: افغانستان همسایه مهم جمهوری اسلامی محسوب میشود ارتباط مردمی میان ملتها نیز دو کشور را به سمتی میبرد که باید دو طرف همکاریهای لازم را داشته باشند و این همکاریها در حوزههای مختلف وجود داشته باشد.
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه تصریح کرد: انتخابات در افغانستان بحث مبارکی است که امیدواریم انتخاباتی آرام برگزار شود و فارغ از نتایج این انتخابات همکاریهای خود را با افغانستان ادامه میدهم.
وی افزود: جمهوری اسلامی و افغانستان در کمیتههایی مانند قاچاق مواد مخدر مسائل مرزی و تروریسم در کنار مسائل مربوط به آب و همکاریهای اقتصادی رایزنیهایی داشتند و ما در پایان راه مذاکرات و تبادل نظر در پنج کمیته بودیم و بخشهایی برای تدوین سند بین ایران و افغانستان نگراش یافته که باید به امضای روسای جمهور دو کشور برسد.
قاسمی درخصوص برگزاری نشست گروه ویژه اقدام مالی موسوم به FATF و انتظاری که از این نهاد میرود، گفت: انتظار میرود این نهاد و سایر نهادهای بین المللی در آزادی کامل تصمیمات مقتضی را اتخاذ کنند و رفتارهای آمریکاییها در ماههای اخیر و بعد از مجمع عمومی سازمان ملل و رای دیوان کیفری لاهه باعث شده تا ایالات متحده با عصبیت بیشتری در مورد مسائل جمهوری اسلامی برخورد کند.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: از این نظر آمریکا تلاشهایی را برای جبران شکستها و شرایطی که این کشور را به انزوا کشانده انجام دهد و البته ما علائمی از شکست آمریکاییها در این میدان دیده ایم که نمود واضح آن اتفاقاتی است که در هفتههای اخیر در صحنه جهانی در خصوص انزوای ایالات متحده افتاد.
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص انتخاب سفرای ایران در هند و چین نیز گفت: سفرای ما در هند و چین مشخص شدند و یکی از آنها طی چند هفته آینده به محل ماموریت خود عزیمت پیدا میکند و براساس آخرین پروتکل سفرا اعزام میشوند.
وی افزود: در مورد کشور دیگر نیز روند کار عقبتر است، اما موضوع مسئله معطلی در دفتر ریاست جمهوری نیست و پایه قراردادن این موضوع اشتباه است اگر چنین خبر یا تصوری وجود دارد آن را تکذیب میکنم.
قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص موضع رسمی جمهوری اسلامی در قبال ماجرای جمال خاشقچی خبرنگار عربستانی نیز گفت: با توجه به رفتار من در قبال این موضوعات تا چیزی قطعی نشود اظهارنظر خاصی ندارم موضوعاتی در جهان رخ میدهد که به هر حال باید صبور بود تا واقعیت روشن شود.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص درخواست بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در تهران نیز گفت: این مسئله موضوع جدیدی نیست و از قبل مطرح شده و در دستور کار قرار دارد. بررسیها هنوز ادامه دارد و آنچه در کمیسیون مزبور و در دیدار تعدادی از سفرای نمایندگان اروپا مطرح شده بود حاصل بخشی از گفتگوها در موضوعات متعدد بوده است و این موضوع نیز احتمالا آنجا مطرح شده، چون وزارت خارجه جدیدا چیزی به طور رسمی دریافت نکرده است.
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص اقدامات وزارت خارجه در راستای سفر زائران به کربلا در ایام اربعین نیز گفت: ستاد اربعین در این خصوص فعال بوده و ارگانهای ذی ربط در آن حضور داشتند و وزارت خارجه نیز نماینده ویژه در این ستاد داشت و تمامی تماسهای دیپلماتیک و مواردی که باید با دولت عراق مطرح میشد توسط بخش کنسولی ما سفارت ما در عراق و سرکنسولگریهای ما در شهرهای عراق و بصره دنبال شده و سعی شده تا تسهیلات بیشتری با توجه به شرایط اقتصادی کشور ایجاد شود و تا اینجا همه امور روی روال است و اطلاعات نشان میدهد جای نگرانی وجود ندارد.
وی در خصوص خروج صربستان به صورت یک طرفه از لغو ویزا برای جمهوری اسلامی گفت: در این خصوص از طریق سفارتخانهها در سطوح عالی در تماس و ارتباط بودیم و فردا روز نهایی لغو روادید است و از فردا این روادید از دو طرف لغو خواهد شد.
قاسمی افزود: این اتفاق دلایل مختلفی میتواند داشته باشد از جمله اینکه صربستان کاندیدای عضویت در اتحادیه اروپا بوده و کشورهایی که عضویت شان پذیرفته شود نهایتا یک فرصت برای تطبیق مقررات خود با دیگر مقررات اتحادیه اروپا دارند که این اتفاق میتواند در حوزههای کنسولی یا اقتصادی باشد دلیل دیگر نیز میتواند برخورد برخی از ایرانیان حاضر در صربستان باشد که شاید قوانین این کشور را به درستی رعایت نکردند و با برخی از مشکلات در فرودگاههای این کشور مواجه بودیم.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: براین اساس با تفاهم طرفین بنا شد با توجه به اینکه دو کشور میتوانند از ظرفیتهای توریستی یکدیگر استفاده کنند صربستان در زمان کوتاهی مثلا پنج تا ده روز درخواست اتباع ایرانی را مورد بررسی و ویزای لازم را در صورت داشتن قوانین صربستان صادر کنند.
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه عنوان میشود با توجه به اینکه مسلحین از استان ادلب خارج نشدند مذاکرات آستانه به بن بست رسیده است، گفت: مذاکرات آستانه دستاوردهای زیادی داشت، اما با فراز و نشیبهای زیادی نیز همراه بوده طبیعت این نوع اقدامات همین است که شما با موانعی مواجه میشوید، اما گفتگو و مذاکره راهکارهایی برای عبور از موانع احتمالی است لذا نتیجه میگیریم سوچی و روند مذاکرات آستانه در حال شکست نیست و هنوز فرصت باقی است و با یک معیار نمیتوان در خصوص موضوع ارزیابی و یا پیش داوری کرد.
وی درپاسخ به سوالی در خصوص ایجاد کانال مالی با اروپا و نقش چین و روسیه در این خصوص نیز گفت: آنچه خواست ما بود در حقیقت مطالبه از ۱+۴ یعنی اتحادیه اروپا به همراه چین و روسیه است و این کشورها تلاشهای خود را انجام دادند و موضوعات در زمینههای مختلف پولی و غیر پولی در حال پیگیری است اگرچه با چین و روسیه خارج از ۱+۴ نیز تعاملاتی داشتیم که میتواند همکاریهای ما را مضاعف کند تلاش ما این است که تا ۱۳ آبان شاهد دریافت مکانیزم و سازوکار عملیاتی باشیم.
قاسمی در خصوص بازداشت رضا دهباشی در استرالیا نیز گفت: پیگیریهای لازم در این خصوص ادامه دارد و این موضوع در دستور کار سفارت ما در استرالیاست و متاسفانه هرازگاهی با بداخلاقی آمریکاییها مواجهیم که با این اقدامات رفتار خصمانه خود را علیه شهروندان ایرانی نشان میدهند و خواستار استرداد افراد بی گناه به ایالات متحده میشوند امیدواریم به زودی بتوانیم این فرد را از این شرایط آزاد کنیم.