بنزین از پس سالهای طولانی بار دیگر از در سیاست وارد شده است. سیاسیترین کالای ایران مدتی بود در حاشیه زندگی میکرد، اما نه قیمت ارزان که فاصله قیمتی بنزین با آن سوی مرزها بحرانی جدی را رقم زده است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، هر چند آمار دقیقی را نمیتوان برای میزان قاچاق بنزین اعلام کرد، اما برخی مسئولیان و نمایندگان این آمار را بین ۲۰ تا ۴۰ میلیون لیتر در روز اعلام کرده اند. بررسیها نشان میدهد کمترین فاصله قیمت بنزین ایران با کشورهای همسایه ۵۴۰۰ تومان و بیشترین فاصله قیمت ۱۶ هزار تومان است. به این ترتیب قاچاق هز لیتر بنزین حداقل و حداکثر سودی در همین حد و اندازه را نصیب قاچاقچیان میکند. حالا دیگر کار از هشدار و انذار و توصیه گذشته است. زنگنه برای توصیف آنچه در مرزها میگذرد از واژه الحمدالله استفاده میکند و میگوید قاچاق در همه مرزها با موفقیت در حال انجام است.
داستان تنها به بنزین ختم نمیشود، گازوییل، گاز مایع و دیگر اقلام سوختی از ایران با همین شیوه قاچاق میشود. رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام کرده است که به واسطه تفاوت شدید قیمت در این سو و آن سوی مرزهای ایران طی سه ماه اخیر میزان قاچاق سوخت به یک میلیارد لیتر رسیده است.
علی مویدی خرم آبادی گفته است: قطعا قاچاق سوخت جرم سازمان یافته است و بیشتر آنها تشکیلاتی هستند و چه بسا با برخی دستگاههای دولتی هم پیوند خورده باشد.
در عین حال حتی اگر ارز ۴۲۰۰ تومان ملاک عمل باشد، قیمت تمام شده بنزین در ایران چیزی بیش از ۲۸۵۰ تومان است. با این وصف برای مقابله با قاچاق چه باید کرد؟
بنزین چگونه در تیررس قاچاقچیان قرار گرفت کاهش شدید ارزش پول ملی یکی از مهمترین دلایلی بو. د. که قاچاق سوخت را دیگربار، جذابیت بخشید. حالا سود حداقل ۱۰ هزار تومانی بابت قاچاق هر لیتر بنزین، کمترین کسی را وسوسه نمیکند تا از این در وارد شود. با درنظر داشتن اینکه نرخ بالای بیکاری در استان سیستان و بلوچستان به قاچاق سوخت در این استان دامن زده است، متاسفانه تعلل برخی دستگاههای اجرایی در اتصال سامانهای به یکدیگر، به گونهای که امکان رصد و شناسایی خودروهای حامل سوخت قاچاق فراهم شود، همچنان ادامه دارد. اینجا را بخوانید هر چند برخی برآوردها میزان درامد ناشی از قاچاق بنزین را هزار میلیارد تومان اعلام میکنند، اما حتی اگر بدبینانهترین برآوردها مد نظر قرار گیرد، با احتساب سود ۱۰ هزار تومانی به ازای قاچاق هر لیتر بنزین و در نظر رگفتن قاچاق روزانه ۲۰ میلیون لیتر، حجم پول کثیف حاصله به ۲۰۰ میلیارد تومان و در صورت در نظر گرفتن ۴۰ میلیون لیتر بنزین قاچاق این رقم به ۴۰۰ میلیارد تومان میرسد. به این ترتیب هر دقیقه قاچاقچیان از قبل غارت بنزین ایران ۱۳۸ میلیون تومان تا ۲۷۷ میلیون تومان به دست میآورند. این ارقام حداقلی و حدس و گمان است، اما بی تردید حجم سودی که به جیب قاچاقچیان سرازیر میشود، در همین حد و اندازه است که همه مرزها را درگیر خود کرده است. این تنها ضربهای نیست که قاچاق بنزین به ایران میزند چرا که پولهای کثیف حاصل از قاچاق در هر عرصهای وارد شود بحرانی را رقم زده و سپس بیرون میآید.
کارت سوخت بازمی گردد زمزمه بازگشت کارت سوخت حالا به شکلی جدی به گوش میرسد. به نظر میرسد این بار برای مقابله با قاچاق بنزین هم افزایش قیمت و هم بازگشت دوباره کارت سوخت تجربه خواهد شد. رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه درباره موضوع احیای کارت هوشمند سوخت در نشست مشترک مسئولان دولتی و رؤسای کمیسیونها بحث و بررسی شد، تصریح کرد: کمیسیون انرژی مجلس تصمیم گرفت نخستین نشست خود در هفته آینده را به موضوع فعالسازی کارت هوشمند سوخت اختصاص دهد تا مباحث کارشناسی آن در ابعاد مختلف بررسی شود.