وزیر نیرو گفت: این موضوع یک بیعدالتی محض است و قطعا اثرش را روی خدمتگزاری به افرادی که الگوی مصرف را رعایت کرده و از تمکن مالی کمتری دارند، خواهد گذاشت.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، رضا اردکانیان در سی و سومین همایش برق در سخنانی صنعت برق را یکی از زیربناییترین عرصههای فعالیت و توسعه در تمامی دنیا به ویژه کشورهای در حال توسعه برشمرد و افزود: این بخش همواره در ارتباط نزدیک با جامعه علمی بوده و از ظرفیتهای علم و فناوری برای بهبود کار خود بهرهمند شده است.
وی ادامه داد: کوشش مستمر و مشترک جامعه دانشگاهی و پژوهشی از یک سو و تلاش صنعت برق، وزارت نیرو و دستاندرکاران داخلی و خارجی از سوی دیگر منجر به برگزاری این همایش سالانه میشود، بنابراین، این کنفرانس صرفا یک رویداد علمی و یا اجرایی نیست، بلکه پیوند میان دو این حوزه است. محلی که انتظار میرود یافتههای علمی از یک سو و شناخت دقیق و عمیق مسائل صنعت برق از سوی دیگر منجر به ارائه راهحلهای خلاق علمی و کارآمد برای مشکلات موجود شود.
وزیر نیرو تاکید کرد: همایش صنعت برق باید انعکاس خرد انباشته شده در کشور شامل دانشگاهها، پژوهشگاهها و کلیت صنعت باشد. هر چه فعالیتهای علمی در مراکز آموزشی و پژوهشی ما غنیتر باشد و هر چه نیاز به خرد در تصمیم گیریها در صنعت بیشتر باشد طبیعتا برآیند این کنفرانس نیز قابل مشاهدهتر خواهد بود.
اردکانیان افزود: رشد مستمر برگزاری کنفرانس میتواند علامتی مبنی بر کارکرد با کیفیت هر دو عرصه یاد شده باشد.
وی ادامه داد: آنچه که در مدت زمان برگزاری این کنفرانس شاهد آن هستیم باید حاصل یک برنامهریزی هوشمندانه باشد همچنان که در سیاستهای کلی علم و فناوری ابلاغی مقام معظم رهبری مشخص شده است سهم تحقیقات در ارزش افزوده ملی ما طی افق چشم انداز باید به چهار درصد ارزش افزوده ملی برسد. حال سوال این است در حال حاضر مقدار کمّی قابل اتکای ارزش افزوده صنعت برق چقدر است؟ چه میزان در تحقیقات سرمایه گذاری میشود؟ آیا در افق چشمانداز به هدف گذاری تعیین شده در سند یاد شده خواهیم رسید؟
وی برنامه اصلی وزارت نیرو در این دوره را مدیریت مصرف و تقاضا دانست و افزود: در این بین با نادیده گرفتن عرصه مسائل اجتماعی و ارتباط با مصرف کننده و پرداختن به سازوکارهای آن و همچنین با استفاده از تجربیات سایر کشورها و مناطق مشابه که در دورههای گذشته چنین عرصههای را طی کردهاند و به نتایح خوبی رسیدهاند، ممکن است ما فرصت را از دست بدهیم.
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه وجوه اجتماعی مدیریت منابع زیست محیطی به ویژه انرژی در کشور ما یک واقعیت انکارناپذیر است، عنوان کرد: این مهم باید در برنامهها، پژوهشها و سیاستگذاریهای ما در عرصهها و بخشهای مختلف چه در دولت چه در مجلس و چه در دانشگاه مورد توجه قرار بگیرد.
اردکانیان خاطرنشان کرد: انتظار میرود همایش سالانه برق به عنوان یک ابزار و فرصت مناسب به کار گرفته شود و ما در طول سال تا قبل از زمان برگزاری همایش بعدی بتوانیم با ارتباط صحیح و منظم با مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و دانشگاههای که در عرصههای علوم انسانی به این مسائل مینگرند و میپردازند و همچنین با محققان و پژوهشگران و اساتید داخلی و خارجی بتوانیم تا حدود زیادی جبران مافات کنیم و وجه اجتماعی مدیریت منابع زیست محیطی را بدون واهمه از این مسئله که ممکن است موجب سستی در عرصههای تولید شود، بپردازیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: ما ناگریز از یک گفتوگوی سازمان یافته با سیاستگذاران، تصمیم سازان، تصمیمگیران، رسانهها به عنوان پلهای ارتباطی با مصرفکنندگان و در نهایت خود مصرف کنندگان در بخشهای مختلف هستیم.
وزیر نیرو تصریح کرد: ما باید این امر را به عنوان یک تخصص و هنر بدانیم. ما باید باور داشته باشیم که اگر در این زمینه توفیقی نداشته باشیم مطمئنا مجال زیادی هم برای پنهان ماندن یا پنهان شدن پشت دیوار قیمت تکلیفی نداریم و به زودی باید پاسخگوی بحث قیمت تمام شده نیز باشیم. اردکانیان خاطرنشان کرد: به هر حال قابل انکار نیست که شیوههای مدیریتی تاثیر چشمگیری در هزینه تولید و قمیت تمام شده کالا و محصول دارد. این مهم هم تنها منحصر به بخش برق نیست و در تمامی عرصههای این گونه است که اگر ما به شیوههای مدیریتی بپردازیم و اگر رفت و آمدهای بهینه را سرلوحه کار قرار بدهیم طبیعتا زمینههای لازم برای دور شدن از قیمت تکلیفی نیز فراهم میشود.
وی یادآور شد: در هفتههای گذشته دستاوردهای خوبی در جهت اتخاذ تصمیمات پشتیبانی کننده برای تامین منابع لازم جهت اجرای طرحهای تولید آب و برق داشتهایم و این مسیر همچنان نیز ادامه خواهد داشت. در این بین تدقیق در چگونگی این موفقیتها و رساندن مجموعههایی که در ابتدای امر هیچگونه موافقتی با این راهکار نداشتن و حتی حاضر به بازکردن این مباحث هم نبودن تا رسیدن به جایی که خود همان سازمانها و افراد پیشنهاد دهنده این چاره جوییها و گره گشاییها باشند دستاورد مهمی است که به اعتقاد من در باز کردن این موضوع مدیران ارشد آب و برق سهم عمدهای را ایفا کردهاند.
وزیر نیرو در پایان گفت: اگر در زمینه قیمت تکلیفی هم هنوز گره کوری وجود دارد سهم و نقش خودمان را کم نبینم و قطعا باید کار بیشتری صورت بگیرد و اطلاع رسانی مناسبت تری در جامعه انجام شود. باید حضور نیروهای جوان، پژوهشی و آشنا به عرصه علوم اجتماعی که بتوانند بخش آب و برق را کمک و تکمیل کنند بیشتر شود تا موضوع اصلاح مصرف تبدیل به یک مطالبه اجتماعی شود. دورهی این موضوع که تنها از بالا به توصیه و بخشنامه و صرفا با زیرنویس در شبکههای تلویزیونی این مسائل را ترویج کنیم گذشته است.
ارائه آب و برق یارانهای به "بدمصرفها" بیعدالتی محض است
وزیر نیرو با تاکید بر اهمیت تداوم خدمترسانی و پایداری عرضه آب و برق گفت: عرضه آب و برق یارانهای در حالی که الگوی صحیح مصرف در بخشهای مختلف رعایت نشود، به معنای بهرهمندی بیشتر " بدمصرفها" از یارانه دولتی است.
رضا اردکانیان در حاشیه برگزاری سی و سومین همایش بینالمللی برق در جمع خبرنگاران افزود: این موضوع یک بیعدالتی محض است و قطعا اثرش را روی خدمتگزاری به افرادی که الگوی مصرف را رعایت کرده و از تمکن مالی کمتری دارند، خواهد گذاشت.
وی ادامه داد: طرح موضوع اصلاح قیمت برای پرمصرفها، بیش از آنکه نقش یک منبع مالی را داشته باشد، باید نقش بازدارنده را ایفا کند.
وزیر نیرو با بیان اینکه قطعا این تغییر قیمتها به سرعت اتفاق نخواهد افتاد، تصریح کرد: در این زمینه باید کار بیشتری صورت گیرد، از نظر نخبگان بهرهگیری شود و مطالعه اجتماعی صورت گیرد تا به یک مطالبه اجتماعی تبدیل شود؛ در آن زمان همه در یک ردیف قرار خواهیم گرفت.
اردکانیان در خصوص برنامهریزی برای تامین برق تابستان سال آینده و افزایش ظرفیت نیروگاهی گفت: از سه ماه پیش برنامهریزی در این زمینه آغاز شده و به دولت و کمیسیون انرژی مجلس نیز ارائه شده است.
وی اظهار کرد: ۲۵ نیروگاه حرارتی با ظرفیت ۵ هزار و ۲۰۰ مگاوات در دست تکمیل و حدود ۶۵۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر هم در دست ساخت است.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه حدود ۲۰۰ مگاوات نیروگاه آبی در برنامه داریم، افزود: حدود ۳۰۰۰ مگاوات برنامه مدیریت مصرف داریم و این بخش خود شامل ۱۱ زیربرنامه بوده که اصلاح تعرفه یکی از آنهاست.
اردکانیان همچنین از تعویض ۱۵ میلیون لامپ در سازمانها و دستگاههای مختلف دولتی و غیردولتی بهعنوان برنامه پیشرو خبر داد و گفت: مدیریت روشنایی معابر بدون ایجاد اختلال در خدماتدهی و به منظور کاهش میزان برق مصرفی در دستور کار است.
وی به حدود ۸ هزار مگاوات کمبود تولید در اوج بار سال ۹۸ اشاره کرد و افزود: این میزان کسری تولید، نیازمند سرمایهگذاری است. بخشی از آن در ارتباط با شبکههای انتقال است که در این رابطه برنامهریزی تفصیلی انجام شده و به دنبال تامین منابع مالی مورد نیاز هستیم.
اردکانیان با بیان اینکه سازمان برنامه و بودجه نیز در این زمینه همکاری بسیار خوبی داشته است، اضافه کرد: سعی خواهیم کرد از همه منابع موجود استفاده کنیم تا نه تنها برای سال ۹۸ بلکه برای سرمایه گذاری در سالهای آینده نیز وقفهای ایجاد نشود.
وزیر نیرو نقش بخش خصوصی در این زمینه را مهم ارزیابی کرد و گفت: اکنون حدود ۶۰ درصد برق تولیدی ازجانب بخش خصوصی عرضه میشود و این بخش، جزو جدانشدنی از پیکره صنعت برق به شمار میآید.
اردکانیان با تاکید بر کاهش فشارهای مالی در بخش خصوصی عنوان کرد: وزارت نیرو به منظور گشایش و کاهش فشارهای مالی در بخش خصوصی، از مکانیزمهای تبصرههای بودجه سال ۹۷ استفاده کرده تا از تهاتر بدهیها بین شرکتهای بخش خصوصی و بانک مرکزی به صورت قانونی بهرهمند شود.
وی حمایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی از وزارت نیرو در بودجه سال ۹۸ را خواستار شد و خاطرنشان کرد: امیدواریم با حمایت مجلس در بودجه سال ۹۸، امکان دسترسی به موقع وزارت نیرو به منابع مالی داخلی همچون سالهای گذشته فراهم شود.