مدیر کل دفتر صادرات گمرک گفت: ارزش صادرات غیر نفتی کشور از اول سال تاکنون از ۳۰ میلیارد دلار بیشتر شده است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، علی اکبر شامانی در ارتباط تلفنی با برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: این مقدار در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۱۲/۵ درصد افزایش یافته است.
وی گفت: وزن صادرات در این مدت ۷۳ میلیون تن بود که در مقایسه مدت مشابه سال قبل ۴/۸۳ درصد کاهش یافته است.
مدیر کل دفتر صادرات گمرک افزود: از مجموع صادرات صورت گرفته از ابتدای امسال تاکنون ۶ میلیارد و ۶۰۷ میلیون دلار سهم کشور عراق است که ۲۱ درصد از مجموع ارزش صادرات کشورمان را شامل میشود.
شامانی گفت: در این مدت ۱۳ میلیون تن کالا به عراق صادر شده است که ۱۸ درصد سهم وزنی کل صادرات کشور است. وی افزود: گاز طبیعی، میلههای آهنی و فولادی، روغنهای مصرفی و قیری، لوازم خانگی و پاکیزگی و محصولات کشاورزی عمدهترین صادرات ایران به عراق در سال ۹۷ است.
مدیر کل دفتر صادرات گمرک گفت: ثابت نبودن برخی قوانین و تصمیم گیریهای محلی در مرزهای عراق در برخی موارد باعث بروز مشکلاتی در گمرکات میشود.
سفیر ایران در عراق هم در این برنامه گفت: به علت مرز گسترده میان دو کشور و زمینههای متعدد برای مبادلات تجاری روزانه هزاران کامیون میان دو کشور در حال تردد هستند.
ایرج مسجدی افزود: تعاملات تجاری گسترده میان دو کشور در حالی است که از طرف آمریکا فشارهای زیادی به عراق وارد میشود.
وی گفت: رئیس جمهور عراق تاکید کرده که این کشور خود را ملتزم به تحریمهای آمریکا نمیداند.
سفیر ایران در عراق افزود: عراقیها به گاز، برق، مواد غذایی و مواد صنعتی ایران نیاز دارند که اگر صادرات آنها به عراق قطع شود نه تنها برای ایران بلکه برای دولت و ملت عراق هم مشکلات زیادی ایجاد خواهد شد.
مسجدی گفت: با توجه به مشکلات پیش آمده در مبادلات بانکی به صورت دلار، پیشنهاد مشترک استفاده از دینار عراق یا صادرات و واردات به صورت تهاتری است.
وی افزود: حجم مبادلات دو کشور هم اکنون ۱۲ میلیارد دلار است و هدف گذاری ۲۰ میلیارد دلاری آن قابل دسترسی است. سفیر ایران در عراق گفت: طبیعی است که برخی طرفها از گسترش روابط ایران با عراق ناراحتند.
مسجدی افزود: دولت عراق پس از شکست داعش در پی تحقق اهداف سیاسی داخلی و منطقهای است.
وی گفت: دولت عراق در زمینه اقتصادی در پی سرمایه گذاری خارجی است و هم اکنون هزار و ۲۰۰ پروژه را به ارزش یکصد میلیارد دلار عرضه کرده است.
سفیر ایران در عراق افزود: عراق از نظر خدمات فنی مهندسی و زیرساختهای اقتصادی بازار بسیار بزرگی برای ایران است.
مسجدی گفت: هم اکنون ۷۹ شرکت ایران در قالب هشت میلیارد دلار قراردادهایی را در زمینه ساخت نیروگاه، تصفیه خانه، هتل، ورزشگاه و خانههای سازمانی در دست اجرا دارند.
وی با اشاره به مزایای حضور شرکتهای ایرانی در بازار عراق افزود: شرکتهای ایرانی میتوانند با ایجاد دفتر در عراق، مشارکت با عراقی ها، سرمایه گذاری یا انتقال بخشی از تولیدشان به عراق از مزایای حضور در بازار این کشور استفاده کنند.
سفیر ایران در عراق گفت: دولت عراق از سرمایه گذاریهای کلان تولیدی و صنعتی در این کشور استقبال میکند و هدف آنها ارتقاء سطح تولیدات داخلی و کاستن از واردات است.
مسجدی افزود: داعش از نظر سرزمینی از بین رفته است و اگر چه مشکلات امنیتی در عراق وجود دارد، اما روز به روز امنیت در این کشور و مرزهای آن بیشتر میشود و فعالان اقتصادی ایرانی نباید از این بابت نگرانی داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه سالانه چهار میلیون ایرانی به عراق سفر میکنند و همزمان دو میلیون عراقی به ایران میایند گفت: این امار در سال ۹۷ در حال نزدیک شدن به هم است و پیش بینی میکنیم، تا پایان امسال بیش از سه میلیون عراقی به ایران سفر کنند.
سفیر ایران در عراق افزود: ما در پی لغو روادید میان دو کشور هستیم و در سفر رئیس جمهور عراق به تهران برای لغو روادید میان تجار و بازرگانان بحث و تبادل نظر شد.
مسجدی گفت: با عراق توافق کردیم نمایشگاه دائمی کالاهای ایرانی در بغداد ایجاد شود و از وزارت صنعت، معدن و تجارت میخواهیم مجوز لازم را برای اجرای این توافق صادر کند.
دبیر کل اتاق مشترک ایران و عراق هم در این برنامه گفت:: سهم چین و ترکیه در بازار عراق کمی بیشتر از ایران است و با یک شتاب مناسب میتوانیم از رقبامان پیشی بگیریم.
سید حمید حسینی افزود: وجود برخی ناهماهنگیها در گمرکات کشور باعث بروز نابسامانیهایی در صادرات به عراق میشود که نمونه آن چند روز پیش در مرز چذابه وجود داشت.
وی گفت: بر اساس نظر کارشناسان میتوانیم قراردادهای تجاری مان را با عراق بر اساس دینار منعقد کنیم و ضمن به رسمیت شناختن دینار عراق در مبادلات تجاری شاهد گسترش روابط اقتصادی میان دو کشور باشیم.
دبیر کل اتاق مشترک ایران و عراق افزود: بازار عراق در زمینههای فنی مهندسی، خدمات عمومی و شهری، نرم افزار، آموزش، نقشه برداری لوازم خانگی و خودرو برای ایران مناسب است و میتوانیم حتی بخشی از ظرفیت صنعتی مازاد را به عراق صادر کنیم.