نشست علمی مشترک اساتید دانشگاه ایلام و دانشگاه واسط عراق با موضوع مناسبات فرهنگی ایران و عراق با تأکید بر زیارت اربعین در دانشگاه ایلام برگزار شد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی دانشگاه ایلام، نشست علمی مناسبات فرهنگی ایران و عراق با تأکید بر زیارت اربعین، با حضور علی اکبری، رئیس دانشگاه ایلام وجمعی از اساتید و دانشجویان ایران و عراق در محل سالن فرزانگان برگزار شد.
رئیس دانشگاه، ضمن خیر مقدم به اساتید دانشگاه واسط عراق و دیگر میهمانان و حاضرین در این نشست، بیان داشت: بعد از پایان جنگ ایران و عراق، اولین بار با یک برادر عراقی در کوالالامپور پایتخت مالزی مواجه شدم، وی کسی بود که از لحاظ ظاهر بسیار شبیه ایرانیان بود، به همین دلیل میخواستم دوستانه با وی سخن بگویم، وقتی پرسیدم که اهل کجاست و وی گفت: عراقی هستم، از سوالم پشیمان شدم، چرا که من تازه از جنگ برگشته بودم و هضم دوستی با یک عراقی برای من سنگین بود.
رئیس دانشگاه، افزود: این یکی از اولین بارهایی بود که من از ابلاغ پیام دوستی پشیمان شدم و آن روز باور این که روزی چنین در کنار برادران عراقی قرار بگیرم برایم سخت بود.
استاد تمام دانشگاه، با ابراز تأسف از شکل گیری اختلافی که در زمان جنگ بین عراق و ایران بوجود آمد، تأکید کرد: مسببین و عوامل اصلی آن اختلاف در تاریخ محو شدند و امروز خوشبختانه بواسطه اشتراکات دینی، تاریخی و فرهنگی که دو کشور دارند، دوستی و محبت بر روابط دو ملت حاکم است.
رئیس دانشگاه ایلام، با اشاره به توسعه روابط دانشگاه ایلام و دانشگاههای عراق در سالیان اخیر، بیان داشت: یکی از اهداف اصلی دانشگاه ایلام در سالیان اخیر، توسعه روابط بین الملی دانشگاه است و در این راستا با رایزنیها و پی گیریهایی که انجام شد، زمنیه دیدار روسای دانشگاههای ایلام و واسط و دیگر دانشگاههای کشور عراق فراهم گردید و بعد تفاهم نامه همکاری با دانشگاه واسط منعقد شد.
علی اکبری، افزود: در مرحله بعد ما به فکر پذیرش دانشجو از کشور عراق افتادیم، که خوشبختانه با کمک رئیس وقت دانشگاه واسط تأییدیه وزارت علوم عراق در این زمینه أخذ گردید و خوشبختانه در رقابت با دانشگاههای بزرگ کشور، دانشگاه ایلام موفق به پذیرش دانشجوی عراقی گردید.
استاد تمام دانشگاه برگزاری دومین کنفرانس بین المللی گرد و غبار در دانشگاه ایلام را نقطه عطف دیگری در توسعه روابط مابین دانشگاه ایلام و دانشگاههای عراق عنوان کرد و گفت: بواسطه اینکه دو کشور ایران و عراق با پدیده گرد و غبار مواجه هستند، با رایزنیهایی که انجام شد، دانشگاههای کشور عراق در سطح گستردهای در این کنفرانس شرکت کردند و از جمله دانشگاه واسط در عالیترین سطح در این کنفرانس مشارکت نمود و اساتید صاحب نظر این دانشگاه مقالات خود را ارائه کردند و سطح استقبال اساتید عراقی به نحوی بود که یک پنل تخصصی به زبان عربی برای آنان در نظر گرفته شد.
رئیس دانشگاه ایلام، تأکید کرد: امروزه ایلام به عنوان دروازه عتبات عالیات و کشورعراق شناخته میشود، از این رو دانشگاه ایلام مایل است بعنوان دروازه علمی ایران در رابطه با کشور عراق شناخته شود و اینجانب این خواسته را در دیدار با مقام عالی وزارت علوم هم مطرح کردم.
علی اکبری، با اعلام این خبر که مجوز راه اندازی رشته کارشناسی ارشد مطالعات عراق در دانشگاه ایلام در روزهای اخیر از شورای گسترش آموزش علی وزارت علوم أخذ گردید، تأکید کرد: مجموعه اقدامات انجام شده نمایانگر عزم جدی دانشگاه ایلام برای توسعه ارتباطات با دانشگاههای عراق و بخصوص دانشگاه واسط میباشد.
شیرخانی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه، بیان کرد: در چند سال اخیر رابطه دانشگاه ایلام با دانشگاههای کشور عراق و از جمله دانشگاه واسط توسعه پیدا کرده و تفاهم نامه همکاری با این دانشگاه منعقد شده، که نشست علمی امروز در راستای تحقق مفاد این تفاهم نامه است که بصورت رفت و برگشت برگزار میگردد.
سیاوش یاری و علی اصغر شریفی راد، دانشیار و استادیار دانشگاه ایلام، فاطمه جان احمدی، دانشیار دانشگاه تربیت مدرس و حیدر تقی العلاق و محمد فهد قیسی، استاد تمام و استادیار دانشگاه واسط عراق به ارائه مقاله پرداختند.
حیدر تقی العلاق، استاد دانشکده تربیت معلم دانشگاه واسط عراق، با تشکر از مجموعه عوامل برگزاری این نشست علمی، تأکید کرد برگزاری چنین برنامههایی در تثبیت دوستی و همکاریهای بیشتر دو کشور تأثیر گذار است وی در ادامه، گفت: تفکر دینی با دیدگاه شمولی از ویژگیهای اربعین است و این دیدگاه از قومیتهای ویژه و محدود تا رسیدن به قومیت کلی و مشترک گذر میکند.
وی افزود: بی شک زیارت اربعین در بنیان گذاری تفکر اسلامی در جنبههای مختلف نقش دارد و از مهمترین این جنبه ها، ویژگی آگاهی بخشی و فکری متناسب با واقعیات اجتماعی به دور از فرضیهها و نظریههای واقعی است. استاد تمام دانشگاه واسط، تأکید کرد: در اربعین عناوین مختلف، همگی در یک تفکر دینی که منبع آن خلاصه شده در زیارت امام حسین (ع) است جمع میشوند.
حیدر تقی العلاق، با بیان اینکه همه این موارد نقش تعیین کنندهای در رشد و تکامل تفکر اسلامی داشته اند، اضافه کرد: این امر از طریق تعامل بر اساس وحدت میان مسلمین بدون توجه به جنس و رنگ و پوستشان صورت میگیرد.
یاری، دانشیار دانشگاه ایلام و رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی در مقاله خود با عنوان «ریشههای تاریخی مناسبات فرهنگی ایران و عراق با تأکید بر بحث اهل بیت علیهم السلام»، بیان کرد: با وجود اینکه مردم عراق از نژاد سامی و مردم ایران از نژاد آریایی میباشند و علیرغم جنگ طولانی هشت ساله و دیگر توطئهها و دسیسه ها، الان دو ملت به صورت خاصی با هم دوست هستند که این امر ریشه تاریخی دارد.
وی افزود: ریشه ارتباط مردم ایران و عراق به چهار هزار سال قبل بر میگردد و در این برهه است که ایرانیها «خط» را از بین النهرین میگیرند و در دورههای بعد این ارتباطات توسعه مییابد و در دوره ساسانی، پایتخت ایران به عراق منتقل میشود و مراودات و مبادلات مردم در سطح گستردهای افزایش پیدا میکند. با آمدن اسلام، بواسطه وابستگیهای تاریخی و اشتراکات فرهنگی، هر دو ملت به تشیع گرایش پیدا کردند و در تحولات عراق و بخصوص در شهر کوفه، ایرانیها نقش محوری داشتند.
دانشیار دانشگاه ایلام، تأکید کرد: بعد از قیام امام حسین (ع) و تراژدی کربلا، ایرانیها در کنار عراقی ها، بصورت گستردهای در قیامهای شیعی شرکت داشتند که این امر زمینه توسعه ارتباطات فکری، فرهنگی و مذهبی را افزایش داد.
رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه ایلام، افزود: بعد از خلافت اموی، ایرانیان میداندار اصلی تحولات جهان اسلام هستند و بواسطه حضور وزرای ایرانی، دایره ارتباطات فرهنگی مردم ایران و عراق توسعه مییابد و این امر با آمدن آل بویه از ایران به بغداد به اوج میرسد.
محمد فهد قیسی، استادیار دانشگاه واسط عراق مقاله «روابط تاریخی و فرهنگی دو استان ایلام و واسط عراق با تأکید بر زیارت اربعین» را ارائه نمود و سیر تاریخی روابط بین دو استان در برهههای مختلف و بخصوص در دوران کنونی را تبیین کرد.
فاطمه جان احمدی، دانشیار دانشگاه تربیت مدرس، مقاله «میراث مشترک ایران و عراق از واقعیت تا آرمان» را ارائه کرد و میراث مشترک مردم ایران و عراق در زمینه جغرافیایی، فرهنگی، تاریخی، اجتماعی، دینی و مذهبی اشاره کرد و تأکید کرد علیرغم تبلیغاتی که برای برهم زدن رابطه دو ملت انجام میشود، بواسطه عمق تاریخی این رابطه، اگر شناخت توأم با آگاهی در این موضوع انجام گیرد، تلاشهای دشمنان برای ایجاد انشقاق بین دو ملت با شکست روبرو خواهد شد.
علی اصغر شریفی راد، استادیار دانشگاه ایلام مقاله «اربعین، ماهیت، کارکردها و ضروت ها» را ارائه کرد و ابتدا احادیثی را از ائمه اطهار در ضرورت و اهمیت زیارت اربعین بیان کرد و سپس به آثار و کارکردهای زیارت اربعین در سالیان اخیر اشاره کرد و بیان داشت: توسعه ارتباطلات مردم ایران و عراق، نمایش تجلی پیروزی جبهه حق بر باطل، معرفی مردم عراق، احساس حضور یافتن در رکاب امام عصر (عج)، گسترش برادری اسلامی، خنثی نمودن اقدامات و توطئههای تفرقه افکنانه و زمینه سازی برای حل مشکلات دو کشور در حوزه اقتصادی، زیربنایی و فرهنگی، بخشی از آثار و برکات زیارت اربعین در سالیان اخیر است.
شریفی راد، تأکید کرد: نظر به اهمیت راهبردی که راهپیمایی اربعین در سطح جهان و منطقه دارد، اقدامات پیدا و پنهانی برای تحریف اربعین و مسائل مربوط به آن شکل گرفته است و برای همین باید تحلیل درست و همه جانبهای در این زمینه ارائه داد و با آسیب شناسی مانع و برطف کردن مشکلات و کاستی و تبلیغ درست، مانع تحقق این توطئه شوم شد.