شهر المکلا، مرکز استان حضرموت در شرق یمن که در طول دو سال گذشته تحت سیطره امارات است، حالا به یکی از نگرانیهای اصلی عربستان تبدیل شده که ظاهرا بیش از هر زمان دیگری شاهد شکست در کنترل بخشهای وسیعی از این کشو ر. بوده است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، وبگاه خبری «العربی الجدید» در یادداشتی با عنوان «حضرموت... ایستگاه جدیدی برای رقابت عربستان و امارات بر سر نفوذ در یمن» نوشت: دامنه جنگ قدرت بین امارات و عربستان در یمن روز به روز در حال افزایش است، بخصوص حالا که عربستان متوجه خطر هژمونی امارات بر جنوب یمن شده است، یعنی جایی که مهمترین بنادر و ثروتهای نفتی یمن واقع است.
«حضرموت بزرگترین استان یمن بعد از عدن (در جنوب) و المهره (درشرق) عرصه رقابت تازهای بین ابوظبی و ریاض شده که طی روزهای گذشته به وضوح پدیدار است».
العربی الجدید نوشت: «شهر المکلا، مرکز استان حضرموت در شرق یمن که در طول دو سال گذشته تحت سلطه قیمومیت امارات بوده است، حالا به یکی از نگرانیهای اصلی عربستان تبدیل شده که ظاهرا بیش از هر زمان دیگری شاهد شکست در کنترل بخشهای وسیعی از این کشو ر. بوده است، آن هم به نفع همپیمان زیاده خواه خود یعنی کشور امارات که به دنبال توسعه نفوذش در خارج از مرزهاست.
این وبگاه عربی آورده است: صحنه حضور «محمد آل جابر» سفیر عربستان در یمن در حالی که در کنار «متیو تولر» سفیر آمریکا در جایگاه ویژه مراسم جشنی در پایگاه نظامی الریان در روز پنجشنبه در شرق شهر المکلا نشسته بود، غیر معمول بود، چون آنجا منطقهای تحت نفوذ ابوظبی است، اما هیچ کسی به نمایندگی از امارات در این جشن حضور نداشت که این اتفاق سوالهای بسیار ناظران را درباره آینده حضرموت بر اساس تحولات تازه آن به دنبال داشت.
العربی الجدید افزود: آل جابر که عالیترین مقام سعودی است که از زمان آغاز تجاوز نظامی ائتلاف عربی به فرمانده عربستان علیه یمن به استان حضرموت سفر کرده بود در آنجا از تلاش ریاض برای همکاری با این استان دراجرای برخی پروژهها برای این استان خبر داد، این پیام را آل جابر بارها بر آن تاکید کرد تا معلوم شود که حضرموت عرصه جنگ داغ قدرت بین ریاض و ابوظبی بر سر نفوذ در این منطقه است.
در این یادداشت آمده است: قبل از ورود سفیر عربستان به المکلا نشانههای رقابت عربستان و امارات در پلاکاردهایی نمایان شد که برای اولین بار تنها در تقدیر از عربستان و نه متحد اماراتی آن نصب شده بود؛ اما دیری نپایید که جوانان طرفدار نیروهای امنیتی طرفدار امارات روز بعد اقدام به پاره کردن این پلاکاردها کردند و به دنبال آن «فرج البحسنی»، استاندار حضرموت در سفری غیر علنی به امارات رفت که جنجال زیادی درست کرد؛ در نتیجه البحسنی پس از دو روز سفرش را نیمه تمام گذاشت و به المکلا بازگشت و میزبان محمد آل جابرسفیر عربستان در مراسم دریافت اعانه نفتی از سوی عربستان در بندر المکلا شد از همین رو بار دیگر این شهر مملو از تصاویر ملک سلمان شاه سعودی و محمد بن سلمان، ولی عهد سعودی و عباراتی در تمجید از عربستان شد.
العربی الجدید آورده است: ورود آل جابر به المکلا تنها دلیل تمرکز ریاض بر حضرموت نیست، بسیج بزرگ رسانهای و فراخوان نمایندگان خبرگزاریهای جهان و رسانههای خارجی برای پوشش مراسم تحویل حفاظت ساحل حضرموت به نیروهای بومی و تحویل کمک نفتی عربستان به نیروگاه برق حضرموت، دلایل دیگر حاکی از شدت بین دو متحد سعودی و اماراتی در مهمترین استان اقتصادی و جغرافیایی یمن است، کشوری که حاکمیت آن روز به روز خرابتر میشود.
این وبگاه عربی افزود: در عین حال امارات عربی متحده به نظر میرسد که تا حدی از وضعیت جدید مضطرب و ناراضی است همزمان با حضور عربستان، نیروهای نخبه حضرموت که تحت حمایت امارات هستند عملیاتی نظامی با نام «مشت آهنین» را برای پیگرد القاعده در مناطق غربی المکلا با پشتیبانی و حمایت امارات متحده عربی آغاز کردند، اقدامی که به گفته ناظران به منظور تاکید ابوظبی بر نفوذ نظامی خود در حضرموت صورت گرفت.
العربی الجدید تاکید کرد: نارضایتی امارات عربی متحده میتواند با اظهارات احمد بن بریک، رئیس مجلس ملی شورای انتقالی جنوب یمن (که خواهان جدایی جنوب یمن است) درارتباط باشد؛ وی اخیرا پس از به اهتزار درآمدن پرچم یمن در کنار پرچم عربستان در شهر المکلا، تهدید کرد که همه چیز را به هم میریزد تا بدین طریق جنوبیها را در قبال این تحولات تحریک کند.
این وبگاه خبری افزود: حضور گسترده عربستان در استان حضرموت که با نزدیک شدن به زمان برگزاری گفتگوهای صلح بین طرفهای درگیر در یمن همزمان شده است پیش از این در شهر عدن و استان المهره در مرز با سلطان نشین عمان و تحت عنوان برنامههای عربستان برای بازسازی یمن نمود داشته است و احتمالا این برنامه در دیگر استانهای یمن هم پیاده شود.
در ادامه این یادداشت آمده است: به گفته سیاستمداران، حضور عربستان در حضرموت در راستای تمایل این کشور برای تضمین نفوذ خود در سرتاسر سواحل دریای عربی و در امتداد حضور عربستان در استان المهره شمرده میشود که به منظور فرار از هر گونه اقدام ایران در بستن تنگه هرمز در خلیج (فارس) و تهدیدهای حوثیها در دریای سرخ صورت گرفته است.
«امین صالح»، یک فعال سیاسی یمن هم در همین خصوص حضور عربستان در سواحل دریای عربی را تفکر راهبردی عربستان در سالهای پیش از جنگ دانست و گفت: «هدف عربستان، نفوذ به سمت جنوب شبه جزیره عربستان و تضمین ادامه صادرات نفت و حفاظت از راههای آن، حفظ امنیت ملی عربستان و آماده کردن مناطق مرزی برای تبدیل شدن به مناطق عاری از سلاح است یا اینکه حداقل با سلاح خود بر آنجا حکومت کند از جمله این مناطق منطقه وادی حضرموت است که تسلط و نفوذ در این منطقه بدون نفوذ بر ساحل و مرکز تصمیم گیریها که شهر المکلاست، کافی نیست».
صالح افزود: یکی از دلایل عربستان برای حضور در حضرموت نگاه ویژه آن به این استان صرف نظر از کل یمن است، آن هم به دلیل روابط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بین اهالی این منطقه با مردم عربستان از حیث تعداد زیادی از مهاجران حضرموتی است که در عربستان زندگی میکنند.
این فعال یمنی گفت: حتی در دوره ریاست جمهوری علی عبدالله صالح، شاهزاده سلطان بن عبدالعزیز، ولی عهد وقت عربستان بدون سفر به صنعا به المکلا رفت که موجب خشم و ناراحتی صالح شد.
وی درباره آینده رقابت عربستان و امارات در ساحل حضرموت گفت: به دلایل متعددی کفه میزان به نفع عربستان است اگرچه دیر به هوش آمده است، چون مردم این منطقه به عربستان نسبت به امارات حس قرابت بیشتری دارند، علاوه بر دید منفی که نسبت به امارات در ساحل حضرموت در مدیریت پرونده امنیتی آنجا و تاسیس زندانهای سری و شکنجه بازداشتیهای آن ایجاد شده است.