گروههای جهادی دانشجویی در خراسان جنوبی به کمبود آب در روستاهای مرزی توجه ویژه دارند و برای حل این مشکل پیش قدم شدهاند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- اگر از آسمان به جغرافیای ایران نگاه کنید، لکههایی از خشکسالی را میبینید که از جنوب شرقی به سمت مرکز کشور در حال گسترش است. این گسترش کم آبی به سمت شمال بیشتر دیده میشود و از سیستان و بلوچستان به سمت خراسان جنوبی بیشتر میشود. گسترش کم آبی در این مناطق باعث شده، مهاجرت روستاییان به مناطق پرآبتر بیشتر شود و این مساله هم معضلات اجتماعی و اقتصادی را در پی دارد و هم با توجه به اینکه مناطق کم آب نزدیک مرزهای سیاسی کشورمان هستند، مشکلاتی سیاسی و امنیتی برای کشور ایجاد میکند.
اگر بخواهیم برای حل مشکل کم آبی در این منطقه منتظر اقدامات دولتی و زیرساختی، مانند انتقال آب دریای عمان به این استان باشیم، تا اجرایی شدن طرح، منطقه خالی از سکنه شده و باز دولت باید برنامهای برای بازگرداندن جمعیت به منطقه بریزد. شاید در این مقطع زمانی که هنوز طرحهای دولتی به نتیجه نرسیده و از طرفی مشکل آب در خراسان جنوبی به نقطه بحرانی رسیده است، با برخی کارها که در عین کوچک بودن، کمک بزرگی برای حفظ کشور میکنند، میتوان حداقل به حفظ جمعیت ساکن در منطقه کمک کرد و تاحدودی مشکلات را از پیش پایشان برداشت و برای این کارهای ارزشمند به ظاهر کوچک، گروههای جهادی دانشجویی پیش قدم شده اند. ا. لایروبی قنات، یا حفر چاه، لوله کشی و نصب دستگاه پمپاژ آب در کنار آموزش مصرف آب در حوزه مصرفی و کشاورزی از اقداماتی است که گروههای جهادی انجام میدهند تا جای خالی دولتها را در حل مشکل مردم، کمی پر کنند.
اگر آب باشد، چاه حفر میکنیم
ابوذر صلاحی، مسئول بسیج دانشجویی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو با اشاره به اینکه در خراسان جنوبی حدود ۵۰۰ روستا وجود دارد که با تانکر به آنها آبرسان میشود، میگوید: حضور گروههای جهادی تنها در مناطقی میتواند کمک کننده باشد که آبهای زیرزمینی هنوز در آن منطقه وجود داشته باشد.
صلاحی بیان میکند: یکی از کارهایی که میتوانیم انجام دهیم، این است که در برخی روستاها که آب با تانکر به آنها منتقل میشود، با هماهنگی فرمانداری شهرستان و بخش داری و دهیاری چاه حفر کنیم و با لوله کشی و پمپ آب، به مردم آب برسانیم تا دیگر نیازی به انتقال آب با تانکر نباشد.
مسئول بسیج دانشجویی خراسان جنوبی با بیان اینکه این طرح برای روستای دونخی اجرایی شده، ادامه میدهد: برای یک روستای دیگر هم به مرحله کارشناسی طرح رسیده و البته روستاهای دیگری هم هستند که باید ببینیم میشود آب برای آنها تأمین کرد یا نه.
وی با بیان اینکه پروژهای در روستای دونخی انجام شد، بیان میکند: قبلا آب به دونخی منتقل میشد، اما حالا چاهی در آن نصب شده که آب از آن به یک تانکر پمپاژ میشود و از آن تانکر در روستا توزیع میشود.
صلاحی ادامه میدهد: اقدام دیگر گروههای جهادی در حوزه لایروبی قنات ها، لوله گذاری است که اقداماتی در این زمینه صورت گرفته است.
وی فعالیت دیگر گروههای جهادی در زمینه حل مشکل کم آبی را در زمینه فرهنگ سازی هم در حوزه آب مصرفی و هم کشاورزی و تسهیل گری بیان میکند و میگوید: کارشناس کشاورزی به روستاها دعوت میکنیم و با برگزاری کلاسهای آموزشی، روشهای اصلاح الگوی کشت و روشهای نوین آبیاری را به اهالی روستاها معرفی میکنیم.
مسئول بسیج دانشجویی خراسان جنوبی در خصوص تأمین هزینههای حفر چاه و نصب دستگاه پمپ و لوله کشیها میگوید: بسیاری از کارها مثل حفر چاه و لایروبی قناتها را خود بچهها انجام میدهند و برای خرید دستگاهها از حمایت خیران استفاده میکنیم و بخشی از هزینهها را هم از بنیاد برکت گرفته ایم.
تأمین آب در روستای دونخی را دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند به عهده گرفته بودند. گروه جهادی این دانشگاه برای فعالیتهای بهداشتی و پزشکی تشکیل شده، اما وقتی جهادگران دانشجو دیدند که مشکلی بزرگتر از درمان در این منطقه به چشم میخورد، دست به کار شدند و فعالیتهای عمرانی را نیز به مجموعه وظایف گروه خود اضافه کردند.
آب نباشد، مرزها ناامن میشوند
علی صدقی، مسئول گروه جهادی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه این گروه امسال ۱۱ روستا را تحت پوشش داشت، گفت: روستای دونخی کلا تجهیزات لوله کشی ندارد و مردم برای تأمین آب شرب با مشکلات زیادی روبه رو بودند.
صدقی با بیان اینکه منطقه هدف گروه جهادی دانشگاه علوم پزشکی، منطقه درمیان است، بیان میکند: در این منطقه فعالیتهای جهادی زیادی لازم است و به دلیل مرزی بودن منطقه و اگر خالی از سکنه شود، مرزها ناامن میشوند، در سالهای آینده هم در همین منطقه حضور خواهیم داشت و پیگیریهایی برای حل مشکلات مردم انجام میدهیم.
مسئول گروه جهادی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند درخصوص آبرسانی به روستای دونخی میگوید: به دلیل فاصله زیادی این روستا با منطقه شهری دارد، به این زودی برنامهای برای لوله کشی و آبرسانی به این روستا انجام نمیشد و به همین دلیل گروه عمرانی ما وارد کار شد و اقدام به لوله کشی برای روستا و نصب یک شیر آب در هر منزل کرد.
وی درخصوص هزینههای آبرسانی به این روستا میگوید: کارهای عمرانی را که خود دانشجویان انجام دادند، اما بخشی از هزینههایی مانند خرید لوله و دستگاههای مورد نیاز از بودجه گروه تأمین شد و بخشی را هم از آستان قدس، کمیته امداد، فرمانداری و دیگر ارگانهای مرتبط گرفتیم.
آموزش برای آبیاری مکانیزه زمینهای کشاورزی
امیرحسین مهریان، مسئول گروه جهادی دانشگاه بیرجند نیز از برخی اقدامات این گروه در روستاهای خراسان جنوبی خبر میدهد و میگوید: آب روستاها اغلب شور است و گچ زیادی دارد و حتی در برخی روستاها کیفیت آب به گونهای است که برای کشاورزی هم مناسب نیست.
مهریان با بیان اینکه حوزه تحت پوشش گروه جهادی ما روستاهای اطراف نهبندان است، بیان میکند: در این روستاها قناتهایی وجود دارد که از آب آنها برای کشاورزی استفاده میشود، اما مشکلی که هست اینکه هدررفت آب در کشاورزی این منطقه زیاد است.
مسئول گروه جهادی دانشگاه بیرجند به برنامههای آینده این گروه برای حل مشکل آب در این مناطق اشاره میکند و میگوید: قصد داریم کانال کشی را در روستاها تکمیل کنیم و به چهار روستایی که آب ندارند، آبرسانی کنیم.
وی ادامه میدهد: پیش از این هم در روستاهای این منطقه با همکاری یک شرکت خصوصی شبکه مکانیزه برای آبیاری قطرهای و آموزش آبیاری مکانیزه برای روستاییان انجام داده ایم.
کاهش چشمگیر جمعیت در نهبندان و شهرهای اطراف آن که هم مرز با افغانستان است، میتواند مشکلات امنیتی را به دیگر مشکلات کشور اضافه کند. فعالیت گروههای جهادی تنها میتواند درمان موقتی بر این مساله باشد و ضروری است که دولت باید بیش از گذشته به مساله آب در خراسان جنوبی توجه کند.