کارشناس مسائل سیاست خارجی گفت: اگر ما با طالبان وارد مذاکره نشویم رقبای ما گوی سبقت را از ما میربایند. اگر کشورهایی مثل آمریکا تصمیم بگیرند گروههای افراطی را در مرزهای ما و افغانستان روی کار آورند، چه باید کرد؟
مرتضی غرقی، کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص تایید مذاکرات ایران با گروه طالبان در افغانستان گفت: به طور کلی هر گونه تغییر در اوضاع امنیتی افغانستان در اوضاع سیاسی، اقتصادی و امنیتی در ایران اثر خواهد گذاشت.
وی با اشاره به مرزهای مشترک طولانی بین ایران و افغانستان گفت: جمهوری اسلامی نمیتواند امنیت را در داخل مرزهای خود ایجاد کند در حالی که کشورهای مجاور مرزهای ناامنی داشته باشند و یکی از دلایلی که ما با داعش میجنگیم تاثیر امنیتی آن بر مرزهای ایران است.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه افغانستان به سمت ایجاد ثبات و امنیت پیش میرود، گفت: در این مسیر بازیگرانی مثل پاکستان، روسیه، آمریکا و ایران به ایفای نقش میپردازند.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون قریب سه میلیون مهاجر افغان در ایران حضور دارند، گفت: قطعا با ایجاد امنیت و ثبات در افغانستان بسیاری از این مهاجران به کشور خود برمی گردند و بار هزینه این افراد از کشور ما کم میشود.
غرقی با بیان اینکه طالبان یک طیف و نگاه ایدئولوژیک نسبت به موضوعات سیاسی امنیتی است، گفت: بخشی از طالبان وابسته به وهابیت هستند که قابل مذاکره نیستند، اما جریانی که ما با آنها وارد مذاکره شدیم افرادی هستند که با نگاه طالبانی کار میکنند، اما به وهابیت ارتباطی ندارند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی تصریح کرد: به غیر از این اگر ما با طالبان وارد مذاکره نشویم رقبای ما گوی سبقت را از ما میربایند و شرایط افغانستان را به نفع خود رقم میزنند حال اگر کشورهایی مثل آمریکا تصمیم بگیرند گروههای افراطی را در مرزهای ما و افغانستان قرار دهند چه باید کرد؟ پس جمهوری اسلامی باید در معادلات امنیت سازی در افغانستان سهیم شود.
غرقی با اشاره به سخنان رئیس شورای صلح افغانستان گفت: وی در ملاقاتهایی که با طالبان داشته است آنها به این نتیجه رسیدند که دیگر با اسلحه نمیتوانند هدف خود را محقق کنند.
وی درخصوص کشورهای مذاکره کننده با طالبان گفت: ایران اولین کشوری نیست که با طالبان مذاکره میکند به موازات ما روس ها، پاکستان، قطر و آمریکا در چند جبهه با طالبان در حال مذاکره هستند این در حالی است که جمهوری اسلامی به واسطه قرابت با این کشور و داشتن مرزها و اشتراکات بسیار جزو اولویتهای مذاکره با طالبان است و این مذاکرات قطعا به دولت افغانستان و روند صلح در این کشور کمک خواهد کرد.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی در پایان خاطرنشان کرد: وقتی در یک جامعه صحبت از دموکراسی میشود باید تمام جوانب آن را پذیرفت به نظر میرسد در شرایط فعلی افغانستان اگر طالبان در انتخابات شرکت کند رای خواهد آورد و اگر در پروسه قدرت قرار بگیرد قطعا استفاده از زور و اسلحه را کنار خواهد گذاشت.