دانشمندان اروپایی در یک پروژه تحقیقاتی روی ریزجلبکها مطالعه میکنند و معتقدند که این جلبکها در مواد غذایی و لوازم آرایشی ما انقلابی ایجاد خواهند کرد.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، دانشمندان اروپایی در یک پروژه تحقیقاتی روی ریزجلبکها مطالعه میکنند و معتقدند که این جلبکها در مواد غذایی و لوازم آرایشی ما انقلابی ایجاد خواهند کرد. دانشمندان این پروژه چهار گونه ریزجلبک را در مرکز تحقیقاتی «گیجون» (Gijón) در شمال اسپانیا پرورش و مورد آزمایش قرار میدهند. این ریزجلبکها قادر به تولید امگا ۳ هستند که یک اسید چرب است و به عنوان مکمل غذایی به کار میرود.
همچنین این جلبکها سرشار از آنتیاکسیدان هستند که در صنعت لوازم آرایشی کاربرد دارد. البته این نوع جلبکها نیاز به مراقب ویژهای دارند و پرورش آنها کار سادهای نیست.
دیوید سوارز، زیستشناس مرکز تحقیقاتی Neoalgae، در مورد این پروژه میگوید: ریزجلبکها گیاهان بسیار ریزی هستند. پس برای رشد نیاز به منبع نور مدام، چه نور خورشید و چه نور مصنوعی، دارند. دمای محیط نیز برای رشد این گیاهان بسیار مهم است. برای همین نیز گلخانهای را درست کردیم که شرایط دمایی ثابتی بین ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتیگراد برای این گیاهان ایجاد کند.
سومین فاکتور مهم در رشد این گیاهان تحریک آنهاست. ریزجلبکها نیاز به حرکت مداوم دارند تا نور به تمام ارگانیسمهای آنها بتابد و این موضوع موجب میشود که فرآیند سوخت وساز آنها کارآمدتر شود.
این دانشمندان از یک روش پیچیده برای استخراج روغن امگا ۳ و آنتیاکسیدان از این جلبکها استفاده و ادعا میکنند که هیچ حلال شیمیایی برای این کار به کار نمیبرند. آنها از گاز دیاکسید کربن برای شکستن غشاها استفاده میکنند تا ترکیبات ریز داخل جلبک از بین نرود.
آنها میگویند: در دمای بسیار بالا، دیاکسید کربن را به ریزجلبکها تزریق میکنیم- در این شرایط فشار جو بسیار بالاست- و محلولی حاوی گاز و روغن به دست میآوریم. بعد محلول را به فشار نرمال برمیگردانیم تا دیاکسید آن خارج شود یا برای فرآیندهای دیگر بازیافت شود. در این شرایط روغن ریزجلبک به دلیل سنگینی به راحتی از بقیه مواد جدا میشود.
ماهی نیز منشاء غنی امگا ۳ است، اما استخراج این روغن از ماهی بسیار ناکارآمد و ناپایدار است. علاوه بر این، بسیاری از گونههای ماهی به دلیل صید زیاد در حال انقراض هستند. به همین دلیل نیز دانشمندان معتقدند ریزجلبکها بهترین جایگزین برای ماهیها هستند. آنها ادعا میکنند که میزان امگا ۳ استخراجی از ریزجلبکها بسیار بالاتر از ماهی است و حتی طبیعیتر از آن است. زیرا ماهی به صورت طبیعی امگا ۳ تولید نمیکند، بلکه به دلیل مصرف ریزجلبکها این اسید چرب در بدنش یافت میشود. از این رو دانشمندان تصمیم گرفتند که این روغن را مستقیما از خود جلبک تولید کنند.