معاون وزیر خارجه روسیه با ابراز امیدواری به پایبندی سه کشور اروپایی به تعهداتشان در قبال ایران در چارچوب «اینستکس» گفت: عملکرد کامل این مکانیزم باید امکانات مضاعفی را هم برای کشورهای ثالث، از جمله روسیه و چین فراهم کند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، "سرگئی ریابکوف" معاون وزیر امور خارجه روسیه در گفتگو با خبرگزاری «تاس» اعلام کرد که راهاندازی مکانیزم حسابهای مالی بین سه کشور اروپایی و جمهوری اسلامی ایران «اینستکس» برای دور زدن تحریمهای آمریکا، باید امکانات مضاعفی هم برای روسیه بهوجود آورد.
ریابکوف یادآور شد، عملکرد تمام و کمال این مکانیزم مالی باید امکانات مضاعفی را هم برای توسعه مبادلات بازرگانی بین ایران و کشورهای ثالث، از جمله روسیه و چین (بهعنوان دیگر شرکت کنندگان در برنامه جامع اقدام مشترک، برجام) بهوجود آورد.
این دیپلمات بلندپایه روس با اشاره به تهدیدات آمریکا، ابراز امیدواری کرد که کشورهای شرکت کننده در «اینستکس» به وعدههای خود در این رابطه واقعاً عمل کنند. وی افزود: «آنها اگر بلافاصله هم نشد، ولی حداقل در این جهتگیری حرکت کنند.
معاون وزیر امور خارجه روسیه پیش از این نیز گفته بود که مسکو علاقهمند است تا مکانیسم ویژه حسابهای مالی با ایران «اینستکس»، برای کشورهای ثالث از جمله برای روسیه هم باز باشد. وی عقیده دارد: بدین ترتیب کارایی این مکانیزم افزایش یافته و همتایان ایرانی ما میتوانند منافع بیشتری را از عملکرد آن احساس کنند و این مسئله برای ادامه همکاریها با کشورهای اروپایی و سایر کشورهایی که از شرایط کنونی که فشار زیادی بر تهران اعمال میشود، رضایت ندارند، مفید خواهد بود.
لازم به یادآوری است، در تاریخ ۳۱ ژانویه (۱۱ بهمن ماه) فرانسه، آلمان و انگلیس از ایجاد مکانیزم ویژهای برای حسابهای مالی خود با ایران، تحت عنوان «اینستکس»، خبر دادند که امکان حمایت از روابط اقتصادی ــ بازرگانی با تهران و دور زدن تحریمهای جدید آمریکا را فراهم خواهد ساخت. ایجاد «اینستکس»، پاسخ کشورهای اروپایی به خروج یکجانبه آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در ماه مه سال گذشته است. مقامات تهران هنوز نسبت به وعدههای طرفهای اروپایی در این باره اطمینان کامل ندارند.
ستاد اصلی عملیاتی «اینستکس» در پاریس خواهد بود. گفته میشود که این مکانیزم در مراحل نخست روی بخشهای مهم و مورد نیاز مردم ایران، از جمله محصولات دارویی، تجهیزات پزشکی و محصولات کشاورزی متمرکز خواهد بود.