به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، یک مقام پیشین آژانس بینالمللی اتمی در اظهار نظری راجع به ساخت نخستین رآکتور اتمی عربستان آن را «فاقد ارزش راهبردی» توصیف کرد.
به نوشته وبگاه شبکه خبری «سی. ان. ان» در حالی که تصاویر جدید ساخت و ساز سریع در یک رآکتور تحقیقاتی اتمی در ریاض را نشان میدهد، اما «رابرت کلی» مدیر پیشین بخش بازرسی آژانس بینالمللی اتمی اظهار داشته که ۹ ماه تا یک سال زمان لازم است تا این راکتور تکمیل شود.
وی به سی. ان. ان گفت که این تاسیسات برای اهداف آموزشی طراحی شده، به اندازه یک سطل زباله است و هیچ ارزش راهبردی ندارد.
رابرت کلی ادامه داد که ۱۰۰ سال زمان لازم است تا در این راکتور در فرایند مناسبی پلوتونیوم لازم برای ساخت جنگ افزار اتمی ساخته شود.
به نوشته سی. ان. ان، در حالیکه عربستان تمایلات هستهای خود را مخفی نگه نداشته، اما وعده داده که برنامه هستهای این کشور به منظور تامین برق داخلی مورد استفاده قرار میگیرد تا بتواند نفت بیشتری صادر کند.
این در حالی است که آمریکا ماه گذشته فروش فناوری هستهای و کمک به عربستان سعودی در این زمینه را تایید کرد. تل آویو نیز که به شدت نگران پیشرفت هستهای عربستان است از آمریکا درخواست کرده تمام سوخت هستهای استفاده شده در رآکتور عربستان را از بین ببرد به طوریکه این کشور قادر به پردازش مجدد آن نباشد.
روزنامه «گاردین» چاپ انگلیس چند روز قبل با استناد به تصاویر ماهوارهای نوشت که ساخت اولین رآکتور اتمی عربستان سعودی تا چند ماه آینده به پایان میرسد، آن هم در حالی که ریاض هنوز برای پذیرش مفاد پادمانهای حفاظتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام آمادگی نکرده است.