محققان کانادایی دریافتهاند که ماهیها در مواقع خطر مواد شیمیاییای در آب تولید میکنند که در واقع سیگنال هشدار برای دیگر ماهیهاست و با این روش بقیه را از خطر مطلع میسازد.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، محققان دانشگاه ساسکاچوان در کانادا کشف کردهاند که ماهیان وحشی زمانی که شکارچیان را مشاهده میکنند یا خود را در معرض خطر میبینند، ماده شیمیاییای را در آب تولید میکنند که محققان نام آن را «سرنخهای ناآرامی» نامیدهاند. این ماده شیمیایی هشدار میدهد که زودتر معرکه را ترک کنند، چون خطری در راه است.
محققان امیدوارند با رسیدن به این نتیجه، روشهایی برای حفاظت از ماهی در سرتاسر جهان کشف کنند.
آنها میگویند: سرنخهای ناآرامی به تشریح این موضوع کمک میکند که چرا برخی جمعیتهای ماهی پس از یک اتفاق در آن نقطه خاص آفتابی نمیشوند.
دانشمندان از ۳۰ سال پیش میدانستند که ماهیها قادر به تولید ماده شیمیایی هستند، اما این نخستین بار است که استفاده آنها از این ماده شیمیایی مورد مطالعه قرار میگیرد.
محققان همچنین دریافتهاند که ماهیها بیشتر در حضور ماهیهای آشنا مبادرت به ارسال سیگنال خطر میکنند. یعنی زمانی که در کنار ماهیهای غریبه هستند، کمتر در مورد این خطرات هشدار میدهند. این سیگنالها که «پاسخ ترس» نام دارد، باعث میشود که ماهیهای دیگر در مقابل شکارچیان واکنشهایی مثل خود را به مردن زدن، فرار کردن در یک لحظه و یا ایجاد موج توسط گروه از خود نشان دهند.
در واقع زمانی که یک ماهی مورد تعقیب یا ضربه یک شکارچی قرار میگیرد یا حضور شکارچی را در اطراف خود حس میکند، به صورت داوطلبانه این ماده شیمیایی را از خود تولید میکند. جالب است بدانید که یکی از مهمترین اجزای اصلی این ماده شیمیایی یا به اصطلاح سیگنال خطر، اوره است که در ادرار ماهی یافت میشود.
محققان میگویند: در این مطالعه به نکته جالبی نیز دست پیدا کردیم؛ اینکه ماهیها قادرند حتی با صادر کردن سیگنالهای خطر، رفتار ماهیهای اطراف خود را دستکاری کنند. آنها استراتژی خاصی در مقابل ماهیهای آشنا دارند که در مقابل ماهیهای غریبه از آن استفاده نمیکنند.