به گزارش گروه اقتصادی
خبرگزاری دانشجو، کاخ سفید در ۲۲ آوریل، دوشنبه گذشته اعلام کرد که معافیتهای کشورهایی که هنوز از ایران نفت میخرند را از ماه می ۲۰۱۹ تمدید نخواهد کرد. اسپوتنیک طی گزارشی به نقل از تحلیلگران و دانشگاهیان به انتشار دیدگاههای آنها در این زمینه و این که آیا بازیگران جهانی از تحریمها پیروی خواهند کرد و همچنین اینکه اقدام ترامپ چگونه بر قیمت نفت در آینده نزدیک تاثیر میگذارد، پرداخته است.
چین بعید است خرید نفت از ایران را متوقف کندآدام نی، محقق چینی در دانشگاه مکوآری سیدنی به اسپوتنیک گفت: «چین بعید است خرید نفت از ایران را متوقف کند... پکن به خرید نفت از ایران علی رغم اقدام آمریکا برای فشار بر چین ادامه میدهد. اول و مهمتر از همه، چین اقدامات اخیر آمریکا را اقداماتی یک جانبه و فاقد مشروعیت میداند.»
وی افزود چین ممکن است برای یافتن راه حلی تلاش کند که به صورت دو جانبه برای واشنگتن و پکن قابل قبول باشد؛ «به ویژه با توجه به اینکه دو کشور در حال نزدیک شدن به توافقی برای توقف جنگ تجاری میانشان هستند.»
این محقق چینی با توجه به روابط طولانی مدت پکن با تهران گفت: با این حال، رهبری چین «نمی خواهد به گونهای دیده شود که در برابر فشار آمریکا تسلیم شده است.»
وی خاطرنشان کرد نفت ایران «حجم کمی است، اما هنوز بخش قابل توجهی از واردات نفت چین را شامل میشود.»
«منابع جایگزین نفت احتمالا از سوی کشورهای آفریقایی تولید کننده نظیر لیبی، کنگو و آنگولا تامین خواهد شد. در غرب آسیا، ذینفعان میتوانند عربستان، کویت و عراق باشند.» وی افزود چین همچنین ممکن است در صورت حل اختلاف تجاری با آمریکا، نفت بیشتری از این کشور وارد کند.
توماس اُ دونل، تحلیلگر و مشاور در سیستم جهانی انرژی نیز خاطرنشان کرد حدود ۶ درصد (حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز) واردات نفت چین از ایران تامین میشود.
به گفته وی، حقیقت این است که چین میخواهند تامین انرژیش تضمین شده باشد: وی با اشاره به تشدید تنشها در خلیج فارس به علت عدم تمدید معافیتها تاکید کرد: «چین نمیتواند هیچ تضمینی برای محمولههای نفتی از ایران در صورت بروز عملیاتی خصمانه انجام دهد.»
پیش از این، ایران تهدید کرده بود که تنگه هرمز را که آبراهی راهبردی است خواهد بست و در نتیجه انتقال محمولههای نفتی از خلیج فارس متوقف خواهد شد.
وی ادامه داد: «آمریکا عربستان و امارات را وادار خواهد کرد تا تامین نفت چین و هرگونه عملیات خصمانهای را ضمانت کنند... تاحدی که آمریکا این کار را انجام دهد، چین نیز به تدریج با تحریمهای جدید ایران همکاری خواهد کرد.»
وی اعطای ضمانتهایی که سرمایه گذاریهای موجود چین در نفت و گاز ایران را از تحریمها استثنا کند، غیرمحتمل ندانست.
هند در دوره تحریمهای اوباما، نفت ایران را خرید، این بار هم احتمالا چنین کاری انجام دهدجیمز ویلیامز، تحلیلگر بخش آمار تولید نفت و گاز گفت: چین و هند، دو مشتری بزرگ نفت ایران هستند و دهلی نو علی رغم تحریمهای آمریکا، احتمالا به خرید نفت از ایران ادامه میدهد.
ویلیامز معتقد است: «در دوره تحریمهای اوباما در گذشته، هندیها به خرید نفت از ایران ادامه دادند و این بار نیز احتمالا چنین اقدامی انجام دهند... و من فکر میکنم آنها اساسا یک مبادله کالا به کالا انجام دهند.»
زمانی که از این کارشناس انرژی سوال شد آیا عدم پیروی هند از تحریمهای آمریکا بر روابط میان دهلی نو و واشنگتن تاثیر خواهد داشت، وی با اطمینان گفت: این روابط صدمه ایی نخواهد دید.
«مهم نیست هند چه میکند، ممکن است توئیت عجیبی از ترامپ ببینیم، اما به هر حال تاثیری در روابط دو کشور نخواهد داشت؛ حتی اگر هند از تحریمها پیروی نکند، روابط میان دهلی نو و واشنگتن لزوما تغییری نخواهد کرد.»
این تحلیلگر در مورد چین گفت: ادامه مذاکرات تجاری میان واشنگتن و پکن، «ممکن است چین را مجبور کند تا حداقل واردات نفت از ایران را کُند یا حتی متوقف کند.»
عدم معافیتهای ترامپ قیمت نفت را بالا میبردجاشوآ لندیس، متخصص در امور غرب اسیا تاکید کرد اقدام واشنگتن احتمالا بر تولید نفت ایران تاثیر بگذارد.
«اگر ایران نتواند به ترکیه، چین، ژاپن و هند نفت صادر کند، بر تولید نفتش اثر خواهد گذاشت.»
با این حال، توماس اُ دونل معتقد است که «حداقل ۳ کشور معافیت شان تمدید خواهد شد.»
سوال اینجاست که آیا تصمیم ترامپ قیمت نفت را بالاتر میبرد؟لندیس خاطرنشان کرد «آنچه در حال حاضر دیدیم این بود که قیمت تنها طی دیروز و امروز چند دلار بالا رفت.» وی توجه را به این نکته جلب کرد که در کنار ایران، لیبی، ونزوئلا، عربستان و روسیه نیز تولید نفت خود را کاهش داده اند.
با این حال، لندیس معتقد است زمانی که قیمت نفت بالا برود، تولیدکنندگان نفت از این فرصت برای افزایش تولید خود استفاده میکنند.
«از اینرو من فکر میکنم فشار افزایشی بر قیمت نفت به وضوح باشد، اما شانس اینکه پایین هم بیاید وجود دارد... این افزایش انقدر که مردم میترسند نخواهند بود، زیرا افزایش تولید جدید زیادی وجود خواهد داشت.»
به گزارش فارس، وزیر نفت نیجریه نیز پنجشنبه در واکنش به تصمیم آمریکا برای لغو معافیتهای کشورها از تحریمهای مربوط به واردات نفت ایران، گفت: «امکان ندارد» بتوان صادرات نفت ایران را به صفر رساند.
همچنین اداره گمرک چین روز جمعه اعلام کرد: خرید نفت این کشور از ایران در ماه مارس با افزایش ۳۱ هزار و ۴۰۰ بشکهای به نسبت ماه فوریه، به بیش از ۵۴۱ هزار بشکه رسیده است.