نشست نقد و بررسی برنامه «عصر جدید» با حضور احسان علیخانی، تهیهکننده و کارگردان برنامه عصر جدید و آریا عظیمی نژاد و سید بشیر حسینی داوران این برنامه در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو راهور راد، عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در نشست نقد و بررسی برنامه تلویزیونی عصر جدید که با حضور عوامل تولید کننده این مجموعه در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: گفتمان مسلط در تلویزیون «می خواهی بخواه نمیخواهی نخواه» است و ذائقه، سلیقه و خواست مخاطب چندان دغدغه این گفتمان نیست.
راهورراد از اخبار و گزارش یک سویه، عدم اعتماد مخاطب، ظاهرگرایی دینی، سلطه غم و اندوه در برنامههای تلویزیونی و ترجیح غم و اندوه به شادی، بازتاب گزینشی و تبدیل شدن تلویزیون به یک بنگاه اقتصادی را از عناصر گفتمان مسلط برشمرد و افزود: نتیجه این زمینه کلی این است که مخاطب تک تک برنامههای تلویزیون را در پرتوی گفتمان غالب بر آن میبیند به همین دلیل مخاطب ریزش کرده و به دنبال رسانههای دیگر رفته است؛ از این رو برنامههای تلویزیون را با نگاه منفی نگاه میکند.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران با بیان اینکه امروز گفتمان «می خواهی بخواه نمیخواهی نخواه» در تکثر رسانهها چیزی جز خود زنی نیست، افزود: هیچ گفتمانی سلب و بسته نیست و همیشه یک سری شکافهایی وجود دارد؛ از این رو این شکاف در تلویزیون نیز وجود دارد تلویزیون باید با ظاهری متفاوت خود را نشان دهد که این تغییر دو نتیجه در بر دارد نخست اینکه نتیجه خواسته این تغییر بازگشت مخاطب اگر شده به صورت موقت است و از طرفی برنامههای به ظاهر متفاوت موجب ایجاد خلل در گفتمان مسلط تلویزیون میشود.
وی با اشاره به اینکه عصر جدید جزو نتایج ناخواسته و ورود حاشیه به متن است، افزود: در برنامه عصر جدید شاهدیم که به اسم ورزش کارهایی مثل پارکور و رقص بریک را انجام میدهند، این در حالی است که اگر قبلا همین کارها را در پارکها انجام میدادند دستگیر میکردند، اما الان در عصر جدید به آنها تریبون داده اند.
راهورراد با اشاره به اینکه عنوان عصر جدید برای تلویزیون ما دقیق انتخاب شده، تصریح کرد: تلویزیون در دهه ۸۰ در رقابت با شبکههای ماهوارهای به شدت بازنده بود؛ اما در دهه ۹۰ میخواهد عصر جدیدی را رقم بزند که اساس آن سرگرمی است.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران بیان کرد: آقای سید بشیر حسینی داور برنامه عصر جدید میگویند دانشگاه مسئله ندارد. دانشگاه مسئله دارد و چه مسئلهای بزرگتر از این که فقط یک تلویزیون داریم و مخاطب هم به آن اعتماد ندارد؛ با این وجود چرا نباید به دنبال تغییر این رویه باشیم.
وی با بیان اینکه تلویزیون موجب هدر رفتن بودجهها میشود؛ با این وجود تماشای زیاد نشانه رضایت نیست، تصریح کرد: وقتی که توانمندیهای شرکت کنندگان در عصر جدید نشان داده میشود، آدم از خودش میپرسد اینها تا حالا کجا بوده اند عصر جدید پردهای از محدودیتهای صدا و سیما را کنار زد و گوشهای از توانمندیهای مردم نمایش داده شد.
راهورراد از کپی بودن، مشخص نبودن معنی استعداد و عدم فرصت حضور یافتن استعدادهایی که در چارچوب گفتمان تلویزیون نیستند را از معایب برنامه عصر جدید دانست و افزود: اگر چه عصر جدید کپی است؛ اما محتوای برنامه، اجراها و نظرات داوران اصلا قابل کپی کردن نیست و این فقط فرم و شکل برنامه بوده که کپی است.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران افزود: برنامه عصر جدید نیاز مخاطب به برنامههای سرگرم کننده است.
بیچرانلو عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه عمده تلاش جمهوری اسلامی ایران بر پروپاگانادا استوار بوده و الان دارند میفهمند که تلویزیون یعنی سرگرم کردن تصریح کرد: من عصر جدید را موفق میدانم، چون سرگرم کننده است از طرفی تلاش شده این برنامه ایرانیزه شود؛ با این وجود من اگر جای مدیران تلویزیون بودم از عوامل عصر جدید تقدیر میکردم، چون در جذب مخاطب موفق بوده است.
وی تصریح کرد: عصر جدید، عصر جدیدی را برای تلویزیون رقم زده، ولی امیدواریم عوامل این برنامه تحمل شنیدن نقدهای دانشجویی را داشته باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه تلویزیون ما مصداق شتر، گاو، پلنگ بوده و یک رسانه زرد است، افزود: در واقع تلویزیون از یک طرف پروپاگاناداست و از یک طرف میخواهد فرهنگ سازی کرده و سرگرم کننده باشد در واقع تلویزیون از یک سو به دنبال این است که یک ایدئولوژی حاکم باشد که زمینه آن سرگرمی است.
بیچرانلو با بیان اینکه بنده عوامل سازنده برنامه عصر جدید و برنامه عادل فردوسی پور را موفقترین عوامل سازنده برنامه تلویزیونی میدانم و بقیه برنامهها این طور نیست، اظهار کرد: ارشاد در مورد موسیقی سیاستهایی دارد و میگویند ما میخواهیم موسیقی سنتی را ترویج دهیم، ولی همزمان صدها کنسرت موسیقی پاپ که جنبه تجاری دارد در کشور برگزار میشود و این همان وضعیت شتر گاو پلنگ است.
وی تصریح کرد: اگر چه به فرموده امام خمینی تلویزیون به مثابه دانشگاه بوده، اما امروز تلویزیون به سیرک تبدیل شده و چشم انداز امام را نتوانسته اند از مسیر پروپاگانادا پیش ببرند به همین دلیل این مسیر را میخواهند از طریق سرگرمی جلو ببرند؛ بنابراین از سلبریتیها به عنوان مجری برنامهها استفاده میشود و حتی بعضی اوقات نیز به انها رحم نمیکنند درست مانند آن برخوردی که با جمشید مشایخی شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه تلویزیون در عصر جدید به یک سیرک فروکاسته شده و برنامه عصر جدید هم بخش سیرک زیادی دارد، افزود: تلویزیون نزدیک به ۴۰ سال است که با پروپاگاندای اغوا محور سعی کرده بر سر مردم شیره بمالد با این وجود آقای بشیر حسینی که دانشگاه را بی خاصیت میداند و توهین صریح میکند اگر چه مدعی سواد رسانهای بوده، اما تلویزیون خود مخالف ترویج سواد رسانهای است.
وی تصریح کرد: تفکر نقدانهای که در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران تزریق میشود، مقابله با اغوا گری تلویزیون کشور است افزود: امروز کسانی به عنوان سلبریتی در تلویزیون فعالیت میکنند که منفعت تجاری دارند و اکثر آنها دیپلم هستند و از رسوایی و ازدواج دوم خود نان میخورند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران تصریح با اشاره به اینکه عصر جدید میگوید اگر خرده سلبریتی شوید دیده میشوید و ارزش دارید تصریح کرد: در این تلویزیون فسادها و قراردادهای اقتصادی و هر چیزی که در این مملکت خورده میشود را بیان نمیکند، ولی سوال این است که زندگی سلبریتیها برای مردم چه ارزشی دارد در هر حال قرار نیست که ژورنالیسم تحقیقی در ایران توسعه یابد.
بیچرانلو گفت: برنامه عصر جدید یک برنامه تقلیدی است و داوریها متوازن نیست و به صورت ذوقی و برمبنای حال کردن است با این وجود سوال این است که چه معیاری برای داوری است که قضاوتها با عشق و حال کردن انجام میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه در عصر جدید شوی بیشتر نه استعداد بیشتر ملاک است، اظهار کرد: ادعا میشود که در عصر جدید استعدادیابی صورت میگیرد و افراد میتوانند توانمندی خود را به معرض نمایش بگذارند.