معاون وزیر خارجه گفت: اینکه من گفتهام اگر تحریمها فشار بیاورد مجبوریم با افغانها در ایران خداحافظی کنیم، اصلاً این تعبیر از بنده نیست و چنین برنامهای نیز در جمهوری اسلامی وجود ندارد.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه صبح امروز در برنامه تلویزیونی «صبح بخیر» با اشاره به اظهارات چند روز گذشته خود درباره تبعه افغانستان در ایران گفت: به نظر میرسد سوءبرداشت نسبت به صحبتهای اخیر بنده صورت گرفته است که شاید نمونه آن در صحبتهای شما در همین برنامه نیز وجود داشته باشد. اینکه من گفتهام اگر تحریمها فشار بیاورد مجبوریم با برادران و خواهران افغان در ایران خداحافظی کنیم، اصلاً این تعبیر از بنده نیست و بنده چنین تعبیری را استفاده نکردم و در عین حال چنین برنامهای نیز در جمهوری اسلامی وجود ندارد. ما نه چنین برنامهای داریم، نه چنین نظری وجود دارد.
وی افزود: کلاً بحث بازگرداندن مطرح نیست موضوعی که مطرح است این است که دیگرانی که خودشان در اصل مسبب بسیاری از این مشکلات در افغانستان هستند، باید به مسئولیت خود در این رابطه عمل کنند. روی صحبت ما با افغانستان و افغانها نیست. روی صحبت ما با غربیها و اروپاییان است که آنها باید به مسئولیت خود در رابطه با مشکلات افغانستان عمل کنند. ما با برادران و خواهران افغان خود ۴۰ سال زندگی کردیم و اتفاقاً حضور بسیار خوبی در ایران دارند و در جبههها، رشادتهای بسیاری کردند. چه در زمان جنگ با صدام و چه در زمان دفاع از حرم.
عراقچی اظهار داشت: افغانها در جامعه ما حضور دارند و کمک میکنند و واقعاً رابطه خواهری - برادری بین ما و آنها برقرار است. اینها چیزهایی نیست که فراموش شود. بحث ما این است که حتی به این عزیزان نیز کمک شود و دیگران نیز مسئولیت خود را در این رابطه انجام دهند. ما مسلماً تا جایی که توانستهایم در این رابطه کمک کردهایم و اگر بتوانیم باز هم کمک میکنیم. این عزیزان تا هر زمان که بتوانیم در ایران حضور خواهند داشت و ما مشکلی با این موضوع نداریم، ولی این طور نمیشود که غربیها ما را تحریم کنند، فشارهای اقتصادی سنگین را بر ما بار کنند و مسئولیت خودشان را نیز در این رابطه فراموش کنند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه تصریح کرد: مسبب این مشکلات و آوارگی مردم افغانستان ما نیستیم. در درجه اول آمریکا و غربیها هستند که گروههای تروریستی را در آن کشور ایجاد کرده و از آنها حمایت کردند. آمریکاییها بودند که نیروی نظامی به آن کشور فرستادند و جنگ را در آن کشور به وجود آوردند. حال آنها نباید توقع داشته باشند که فقط ایران هزینههای این کار را بدهد. آنها توقع دارند که ایران هزینهها را پرداخت کند و در عین حال تحریمهای خود را نیز اعمال کنند و انتظار داشته باشند با اعمال سیاست آمریکاییها تحت عنوان "نفت صفر" ما هنوز هم این هزینهها را بدهیم.
وی خاطرنشان کرد: حرفی که من آن شب زدم و باز هم تکرار میکنم این است که ما در مقابل برادران و خواهران افغان خود گزینههای جدید قرار میدهیم. اروپائیها نیز باید هزینه خودشان را بدهند و در این مسیر همکاری کنند. اروپائیها یا باید سهم خود از هزینههای مهاجرین را پرداخت کنند و یا جمعی از آنها را در کشورهای خود بپذیرند و البته صحبتی از بازگشت آنها به افغانستان در میان نیست.
عراقچی یادآور شد: بحث مهاجرت یک مسئولیت بین المللی است و ما تا به امروز حتی بیشتر از مسئولیت خود به این مهم عمل کردهایم. بحث عمل به تعهدات اروپاییها در مورد مهاجرین افغان، موضوعی است که باید پیگیری شود و ما به جد این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
وی ادامه داد: من خواهش میکنم از کسانی که اظهار نظر میکنند، مقاله و مطلب مینویسند به این موضوع توجه کنند که محتوایشان اروپا پسند نباشد. نکاتی را مطرح نکنند که بار مسئولیت را از دوش اروپا و آمریکا بردارند. نباید طوری موضع گیری کنند که فشار از روی دوش آنها برداشته شود و فشار بر ما افزایش یابد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: هزینهای که امروز ما برای مهاجرین افغان پرداخت میکنیم و آقای رئیس جمهور نیز به آن اشاره کردند، هشت میلیارد یورو در سال است. مسلماً پرداخت این هزینه فقط با ایران نیست و مسئولیت اصلی آن با کشورهایی است که مسبب آوارگی مردم افغانستان هستند. آنها باید در این هزینهها مشارکت کنند. حال یا بخشی از خواهران و برادران خود را در خاک خود پذیرا باشند و یا کمکهایی انجام دهند که ما بتوانیم این کار را انجام دهیم. نمیشود هم تحریم کنند و هم مشارکت نکنند و در عین حال توقع داشته باشند مشکلی برایشان پیش نیاید.