معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: قدرت نرم و صنایع فرهنگی ابزاری کارآمد برای تحول فرهنگ و اقتصاد است و این قدرت نرم میتواند مرزها را درنوردد و ضمن نفوذ در فرهنگ ها، اقتصاد را متحول کند.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در همایش گرامیداشت حیکم خیام نیشابوری که در دانشگاه نیشابور برگزار شد، گفت: آنچه که باعث ظهور دانشمندان و تجربه موفق برتری علمی میشود، زیست بومی مساعد است که همه بخشهای آن به خدمت تبلور نوآوری و خلاقیتهای نیروی انسانی در میآید.
ستاری با بیان اینکه باید به این باور برسیم که نوآوری و فناوری خریدنی نیست بلکه آموختنی است، ادامه داد: دانشمندان بزرگی، چون خیام و عطار نیشابوری از هزار سال پیش میراث ارزشمندی را برای کشور به ارمغان گذاشتند که تا کنون ماندگار بوده و به عمق دیگر فرهنگ و تمدنها نفوذ یافته است. این ماندگاری و اثرگذاری به واسطه وجود یک محیط مساعد، بروز و تبلور خلاقیتهای این دانشمندان ممکن شد.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور ادامه داد: قدرت نرم و صنایع فرهنگی ابزاری کارآمد برای تحول فرهنگ و اقتصاد است و این قدرت نرم میتواند مرزها را درنوردد و ضمن نفوذ در فرهنگ ها، اقتصاد را متحول کند.
وی تکرار دوباره دوران درخشان پیشرفتهای علمی با ظهور دانشمندانی، چون خیام نیشابوری را در گرو شکل گیری زیستبوم مساعد بروز خلاقیتهای جوانان کشورمان دانست و گفت: امثال خیام، عطار، حافظ، سعدی فارابی و ابنهیثم اکنون در میان فرزندان ما حضور دارند؛ ما همان ملت میزبان و پرورش دهنده این چنین دانشمندان و فرهیختگانی هستیم، اما باید زیستبومی فراهم کنیم تا این ظرفیتهای نهفته توانایی بروز و ظهور پیدا کنند.
به گفته رییس بنیاد ملی نخبگان، اگر میخواهیم شاهد چنین دانشمندان برجستهای باشیم، به زیست بومی نیاز داریم که همه اجزای آن در هماهنگی و تعامل با یکدیگر کار کنند.
ستاری با بیان این که دانشگاه نقطه آغاز حل مشکلات جامعه در عرصههای گوناگون از جمله اقتصاد است، افزود: دانشجویان ما با پول مالیات و دولت درس خواندهاند تا مشکلات همین کشور را حل کنند. دانشگاه استان باید بتواند با تربیت دانشجوی خلاق و کارآفرین، گامی برای حل مهمترین و بنیادیترین مشکلات بومی و کشور بردارد. رسالت مهم مسئولان استان و مردم فراهم کردن محیط مساعدی است که جوان تحصیل کرده، با انگیزه و با اشتیاق بازگشت به بوم خود، گامی برای حل مشکلات بومی بردارد.
وی افزود: قرار بود دانشگاههای ما محصولات و فرآوردههای خود یعنی دانشگاهیان خلاق را برای حل مشکلات عمده با ظهور و بروز بخشیدن ایدههای نوآورانه و بلندپروازانه جست و جو کنند.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری بر اهمیت توسعه بر مبنای ویژگیها و مزیتهای بومی تأکید کرد و گفت: باید ببینیم که توسعه را چگونه و بر چه مبنایی تعریف میکنیم. صنایع فرهنگی و خلاق، مزیتی منحصر به فرد است که با وجود یک فرهنگ و شناخت درست، به اقتصاد تبدیل میشود.
به گفته وی، باید از گذشته بیاموزیم و به آینده بنگریم و از اندوختهها گذشته، توشهای ارزنده برای توسعه فراهم کنیم. آینده این شهر و کشور با توسعهای تحمیل شده از بیرون محقق نمیشود و توسعه زیست بوم کارآ، رینی با کم کردن معضلات آن و فراهم کردن یک محیط مناسب برای نوآوری جوانها است.
ستاری با بیان اینکه نسل جدیدی از کارآفرینان جوان و خلاق رشد قابل قبول خود را بدون تکیه به درآمدهای دولتی به دست آورده اند، اظهار کرد: این چنین رشدی به واسطه وجود یک محیط اتفاق میافتد و امیدوارم نگرش بخشهای گوناگون استان به سمت و سویی باشد که محیط لازم برای این کارآفرینان فراهم شود.
وی تعریف نادرست مفهوم توسعه را عارضهای ناشی از سایه گستراندن فرهنگ اقتصاد خامفروشی و نفت محور دانست و گفت: به طور مثال در شهر اصفهان با فرهنگ غنی و نوآوری، مسیر توسعه را به اشتباه پیمودیم و با نیت خیر، علیرغم ایجاد انواع صنایع و شهرکهای صنعتی، جزو دارندگان رتبه در درصد بیکاری است. در حالی که میتوانستیم با پرورش صنایع نرم و فرهنگی این شهر را صاحب یک توسعه پایدار و درونزا کنیم.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری پیشرفت را با اصلاح و تحول در نوع نگرش نسبت به فرهنگ، توسعه و مهمتر از همه آموزش دانست و گفت: توسعه یک امر درونی است و به واسطه نیروی انسانی خلاق، حذف بروکراسی ها، ارزش و بها بخشیدن به کار آفرین اتفاق میافتد. مهمترین رکن توسعه، ارج نهادن و بازتعریف جایگاه کارآفرین است. برای این کارباید نوع دیدگاه ما که با سایه گستردن اقتصاد نفتی تغییر کرده است به جایگاه پیشین بازگردد.
وی با بیان اینکه جوانان باید برای پیشرفت و تحقق آرزوهایشان از استخدام دولتی فاصله جدی بگیرند، افزود: دانشگاهی که نفتپایه و مدرکمحور باشد از تأثیرگذاری بازمی ماند. این اتفاق هنگامی اصلاح میشود که نگرش و جهتگیری دانشگاه تغییر کند به طوری که نگاه تمنایی به درآمدهای دولتی نداشته باشد. دانشگاه بخش مهمی از درآمدهای خود را از محل فروش فناوری، قراردادهای ارتباط با صنعت و شرکتهای دانشبنیان و استارتاپی دانشگاهیانش کسب کند.
ستاری با بیان اینکه شهر بزرگی مانند نیشابور جوانان مستعدی دارد که میتواند با هم دلی برای ایجاد یک محیط مساعد، تجربه ظهور دانشمندان برجسته و خلق نوآوری را تکرار کند، افزود: به طور کامل آمادگی داریم تا معیارها و باورهای توسعه را بر مبنای یک اقتصاد خلاق، نوآور و متکی به جوانان تحصیل کرده برآمده از دانشگاه بازتعریف کنیم.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری همچنین از فرآیند احداث مجتمع فرهنگی افلاک نمای خیام دیدن و افلاک نما را افتتاح کرد.
این مجتمع فرهنگی و علمی، با زیربنای دو هزار و ۸۸۹ متر مربع شامل دو هزار و ۸۰۰ متر مربع سقف محصور، ۳۷ متر مربع رواق کناری، ۵۲ متر مربع کنسول و پیشامدگی ساختمان و سردر ورودی است که در سه طبقه احداث شدهاست.
ستاری همچنین با حضور در آرامگاه حکیم خیام، عطار نیشابوری و کمال الملک به بزرگان شهر نیشابور ادای احترام کرد.
وی در ادامه سفر خود به نیشابور با حضور در شهرک صنعتی خیام از دو شرکت دانشبنیان شرق صنعت نیشابور و متالوژی پودر خراسان دیدن میکند تا دغدغهها و لازمههای رونق تولید را از زبان فعالان فناور این کسب و کارها بشنود.