یک کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: با توجه به پایان مهلت ۶۰ روزه جمهوری اسلامی در بحث انرژی هستهای، آمریکاییها از ترتیب دادن این سفر در حقیقت به دنبال آن هستند که تعهداتی که ایران به کاهش آنها وعده داده است را با ارائه امتیازات ژاپنی مهار کند.
سیدجعفر رضوی، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص سفر شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن به تهران و تماس تلفنی نتانیاهو با وی و گفتگو پیرامون این سفر گفت: مواضع آمریکا را در این مقطع باید از مواضع رژیم صهیونیستی جدا کنیم هر چند که از لحاظ استراتژیک یک مسیر را طی میکنند.
وی با بیان اینکه آمریکاییها به دنبال این هستند که طی یک بازی که آن را به اصطلاح خودشان برد - برد میدانند ایران را پای میز مذاکره بکشانند، گفت: آنها در این مسیر از هر تلاش منطقهای و غیر منطقهای فروگذار نمیکنند.
رضوی تصریح کرد: سفر نخست وزیر ژاپن به ایران قطعا پیامهایی را برای مراودات نفتی با کشورمان به دنبال خواهد داشت البته این نکته را نباید از نظر دور داشت که ژاپنیها بازیگر آمریکاییها هستند و بدون اجازه آنها کاری انجام نمیدهند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: در حقیقت در روند پیش آمده آمریکاییها خواستند امتیازی را به ژاپن بدهند و آنها را دعوت به این بازی کردند. ژاپن اساسا تاکنون در معادلات بین المللی مستقل بازی نکرده است و اگر تاکنون کمکهایی هم به مردم فلسطین داشتند در قالب چتر مجوزهای ایالات متحده بوده است از این منظر بازی مستقل ژاپن در قبال ایران در حقیقت نوعی شوی رسانهای است.
وی تصریح کرد: در حقیقت آمریکا از شروع این بازی به دنبال این است که در مسائل مربوط به نفت و پتروشیمی ژاپن را جلو بیندازند، اما صهیونیستها به همین حد از انعطاف آمریکاییها نیز راضی نیستند و همواره نقش پلیس بد را در قبال آمریکا بازی میکنند.
رضوی با اشاره به تماس تلفنی نتانیاهو با آبه قبل از سفر وی به تهران گفت: در حقیقت هدف نتانیاهو از این اقدام ایجاد حالتی دستپاچه در قبال نزدیکی ایران و ژاپن است که در واقع امر حقیقت ندارد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: رژیم صهیونیستی به دلیل جنگ روانی میخواهد این طور القا کند که نگران حضور ژاپن در ایران است، اما ذکر این نکته را نباید از خاطر دور داشت که ژاپن هیچ گاه در غیر از زمین آمریکاییها بازی نخواهد کرد البته این کشور شبیه عربستان و امارات نیست که صفر تا صد اقدامات خود را با ایالات متحده هماهنگ کند، اما چارچوب کلیات مورد تایید آمریکاست.
وی ادامه داد: از این منظر ژاپن در سفر به تهران امتیازاتی را به همراه خواهد آورد، اما این امتیازات قطعا خارج از بازی مذاکره آمریکاییها و یا بازی احتمال جنگ رژیم صهیونیستی نخواهد بود.
رضوی در پایان خاطرنشان کرد: ژاپن قطعا به همراه خود امتیازاتی نظیر تکنولوژی، فناوری و اقتصاد برای ایران به همراه خواهد داشت، اما این را نباید فراموش کرد که پایان مهلت ۶۰ روزه جمهوری اسلامی در بحث انرژی هستهای نزدیک است و آمریکاییها از ترتیب دادن این سفر در حقیقت به دنبال آن هستند که تعهداتی که ایران به کاهش آنها وعده داده است را با ارائه امتیازات ژاپنی مهار کند.