جنگ هیبریدی در بُعد نظامی که گاهی از آن با عنوان جنگهای نامنظم نیز یاد میشود، بیانگرِ به کارگیری ترکیبی قابلیتهای نیروهای نظامی متعارف به شیوهای پیچیده و هماهنگ شده است.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - فرهاد گلزار؛ وقتی نگاهی به گزارشهای اندیشکدهها و مراکز مطالعات استراتژیک در غرب میاندازیم آنها از نوع جدیدی از جنگ به نام جنگهای هیبریدی یا ترکیبی (Hybrid Warfare) سخن به میان میآورند و ایران را یکی از بازیگران این نوع جدید از جنگ علیه غرب معرفی میکنند. جنگ هیبریدی در بُعد نظامی که گاهی از آن با عنوان جنگهای نامنظم نیز یاد میشود، بیانگرِ به کارگیری ترکیبی قابلیتهای نیروهای نظامی متعارف به شیوهای پیچیده و هماهنگ شده است. ترامپ و باند حاکم بر آمریکا در راستای اهداف ارتجاعی و دگماتیک خود به دشمنی شدید با ایران ادامه میدهند و رسانهها را به صورت ابزار جنگ روانی و هیبریدی علیه ایران و متحدان ایران در کشورهای عربی و اسلامی بکار میگیرند. جنگ هیبریدی ترکیبی از جنگ اقتصادی، جنگ دیپلماتیک، جنگ سایبری، جنگ اطلاعاتی و تبلیغاتی، عملیات راه اندازی شورشها و حمایت از آشوبها و اعتراضات، بهرهبرداری از نیروهای مخصوص نامنظم نفودی و شبه نظامی (میلیشیا) است. این نوع جنگ شامل عملیات چند جانبه و ترکیبی است:
۱. جنگ اقتصادی و تحریمها؛ با هدف تضعیف نظام اقتصادی، پیشگیری از سرمایه گذاریهای عمرانی، تولیدی، صنعتی، کشاورزی، محیط زیست، بهداشتی و رفاهی ۲. گسترش فقر و دامن زدن به نارضایتی مردم و گسترش اعتراضات و اعتصابات، حمایت تبلیغاتی از نارضایتی مردم و تحریک آنها.
۳. افشاء اسناد حقیقی و یا جعلی اختلاسها و رشوه گیریهای مقامات دولتی؛ بزرگنمایی حقیقی و یا جعلی مرفه زندگی کردن مقامات دولتی و خانوادهها و آقازادهها از یکسو و فقر گسترده مردم از سوی دیگر؛ برای تحریک جامعه علیه حاکمیت و ایجاد درگیری بین آنها و ایجاد خلاء قدرت و آشوب و امنیتی کردن اوضاع سیاسی و اجتماعی.
۴. ناکارآمد نشان دادن اسلام در سطح سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و رفتار فردی و اجتماعی، حقوق و آزادیهای بشری، حقوق زنان و کودکان و محیط زیست و تحریک اختلافات مذهبی و دامن زدن به درگیریهای قومی و زبانی و مذهبی در نهایت لزوم جایگزین کردن سایر ادیان و ایدئولوژیها به جای اسلام و نظام حاکم.
۵. بسیج افکار عمومی جهان علیه دولت مورد هدف و اقدامات دیپلماتیک برای منزوی کردن ایران در سطح جهان. تضعیف حاکمیت دولت از طریق عملیات نفوذ اطلاعاتی، عملیات تروریستی مذهبی و قومی جدایی طلبانه، اجرای عملیات مخصوص، تولید (منشا افغانستان) و قاچاق و توزیع مواد مخدر در کشور و متهم کردن دولت درباره عدم مبارزه با مواد مخدر و حتی عامل قاچاق مواد مخدر.
۶. تشویق مردم به تظاهرات خیابانی و اعتصابات و اعتراضات و به خشونت کشاندن اعتراضات با تیمهای عملیاتی نفوذی، وادار کردن نیروهای امنیتی و نظامی برای سرکوب خونین اعتراضات و بهره برداری تبلیغاتی از آنها و آماده کردن افکار عمومی برای پذیرش دخالت نیروهای خارجی و اشغال کشور.. بازسازی دوباره گروهک منافقین جهت پشتیبانی عملیاتی داخل ایران و هدایت گروههای تروریستی دیگر جهت عملیات در مناطق مختلف ایران
گفتنی است هدف میانمدت آمریکا از جنگ هیبریدی با ایران، فرصتطلبی از نقاط ضعف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و نظامی ایران در دفاع از خود است.
ایران نیز برای مواجه با این نوع از جنگها، با انتخاب استراتژیهای سیال و تغییرات تاکتیکی در عرصه نبردهای نظامی و دیپلماتیک، توان خود را برای دفاع پرقدرت هیبریدی افزایش داده تا این تهدیدات را خنثی کند. ایران همچنین با فعال کردن نیروهای مردمی در یمن، عراق و سوریه و کمک مستشاری به دولتهای عراق و سوریه و به کارگیری توان روسیه در سوریه، به دفاع هیبریدی پرداخته است.
مراکز مطالعاتی و دانشگاهی ایران نیز باید تحقیق بر روی موضوع جنگ هیبریدی را در دستود کار خود قرار دهند تا راههای تقویت در این نوع از جنگ جدید کشف و در خدمت قدرت دفاعی کشور قرار گیرد. البته برای تحقق بیشتر این امر، تبیین و آگاهسازی مسئولان ردههای مختلف کشور و مردم از جنبههای مختلف این جنگ نیز ضروری بهنظر میرسد تا میزان آسیبپذیری کشور به حداقل برسد.