استان سیستان و بلوچستان از جمله مناطقی است که سالانه شاهد پدیده گرد و غبار در محدوده سرزمینی خود است. پدیدهای که سالیان سال است که مردم این استان با آن دست و پنجه نرم میکنند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، زینب سادات میرسلطانی؛ استان سیستان و بلوچستان از جمله مناطقی است که سالانه شاهد پدیده گرد و غبار در محدوده سرزمینی خود است. پدیدهای که سالیان سال است که مردم این استان با آن دست و پنجه نرم میکنند.
در سالهای گذشته نیز این جریانات باعث شدند تا تعدادی از مردم این استان راهی بیمارستان شده و یا دچار بیماریهای مختلف ریوی شوند.
در این بین برخی کارشناسان منابع طبیعی دلیل این معضل را شرایط جوی و آبی و هوا دانستند و برخی دیگر نیز مشکل اصلی را خشک شدن تالاب هیرمند میدانند.
در این بین فعالان مدنی و محیط زیستی فرصت را غنیمت شمرده و شروع به مطالبه گری از دولت و وزارت امور خارجه کردند، زیرا بحث رود هیرمند و تالاب هیرمند و یا همان حق آبه هیرمند به دلیل همجواری با کشور افغانستان و مناسبات سیاسی و استراتژیکی این منطقه باید وزارت امور خارجه در این بین اقداماتی را انجام دهد، که طبق گفتهها این اتفاق صورت نگرفته است.
دانشجویان و فعالین دانشجویی در این خصوص بیش از پیش فعال بوده و طبق موارد قبلی از هیچ حرکتی دریغ نکردند.
شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان سیستان و بلوچستان در پی وزش طوفان شن و گردوخاک که اخیرا در سیستان اتفاق افتاد بیانیهای را صادر کرد؛ که در قسمتی از آن آمده است:
شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان سیستان و بلوچستان از مسئولین کشوری و استانی این سوال را دارد که آیا سرزمینی که دارالولایه لقب دارد؛ و دارای تمدنی غنی و فرهنگی درخشان در طول تاریخ است آیا مستحق اینگونه بی توجهیها و کم لطفی هاست؟
شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان سیستان و بلوچستان مسئولین را مخاطب خود قرار میدهد و اعلام کرد: آقایان؛ سیستان زیر طوفان شن در حال دفن شدن است! دریغ از راهکاری و برنامهای برای مقابله با ریزگردها! نگران اتوی کت شلوارتان هستید یا براستی درماندهاید از راه حل؟ تا کی باید شاهد مهاجرت مردم از خانه و دیارشان به دلیل گسترش بیکاری و سایر پیامدهای ناشی از این معضل باشیم؟ چرا بادهای ۱۲۰ روزه که روزگاری نعمتی برای سیستان بودهاند؛ هم اکنون نقمت اند و مصیبت؟
شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان سیستان و بلوچستان در این بیانیه اذعان میکند؛ چرا کودکان و نوجوانان سیستانی حق ندارند تا همانند سایر همسالان خود در این ایام تابستان به تفریحات کودکانه خود بپردازند و از این فرصت استفاده لازم را ببرند؟ و بجای اینها باید با بیماریهای تنفسی، چشمی و سل دست و پنجه نرم کنند؟
شورای تببین مواضع بسیج دانشجویی استان سیستان و بلوچستان در این بیانیه از همه مسئولین ذیربط خواست تا هر چه سریعتر و با حرکتی جهادی در جهت رفع این معضل بزرگ قدم برداشته و گزارش اقدامات خود را به مردم ارائه دهند
از طرف دیگر دانشجویان این استان خصوصا شهر زابل و دانشگاه زابل کنار ننشستند و در این خصوص پیگیری و مطالباتی را انجام دادند.
محمد جواد عمرانی، مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه زابل در پیرامون طوفانهای شنی که امسال نیز همانند سالهای گذشته سیستان را دربرگرفت میگوید: طوفانهای شن در سیستان نفس مردم را بریده است. اگر فکری جدی به حال و روز این وضعیت نشود، در آیندهای نه چندان دور بروز فاجعهای انسانی در سیستان غیر قابل پیش بینی نیست.
عمرانی بر این نکته تاکید میکند که دوسال پیش پس از پیروزی مجدد ریاست جمهور، وی اولین سفر خود را از سیستان آغاز کرد که دستاورد سفرشان از دوسال پیش تا کنون تقریبا هیچ است. در برخی موارد خوب است دولمتردان و مسئولین امر عبارت اشتباه کردیم را به کار ببرند، چرا هیچ کارخانه صنعتی در سیستان دایر نشده که وضع بیکارترین استان کشور حداقل ترمیم یابد؟!
به گفته عمرانی در این موارد جواب اکثر دولتمردان و مسئولین این است که اینجا صرفه اقتصادی ندارد. از نظر من گاهی اوقات باید دولت هزینه بدهد که حداقل مردم شریف اینجا از مرزهای ایران محافظت کنند.
مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه زابل با اشاره به اهمیت موضوع منطقه استراتژی سیستان میگوید، مگر نه اینکه اینجا تنگه احد ایران اسلامی است؟! آمار مهاجرت را نگاه کنید. قضاوت با خودتان، اگر در چند سال گذشته اینجا اگر خالی از سکنه شود، باتوجه به وضعیت استراتژیک منطقه سیستان، چه اتفاقی در تهران خواهد افتاد؟!
به گفته عمرانی، نمیشود هرجایی مردم حق خود را خواستند، مسئولی در دفتر خود زیر باد کولر نشسته باشد و بگوید بله در جریانیم. این جواب قانع کننده نیست، قبل از آنکه دیر شود، فکر عمل باشید. تقریبا نیمی از سال، امید مردم به زندگی را طوفانهایی با سرعت بیش از ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برده است، اما هیچ مسئولی توجهای به این وضعیت نمیکند.
محمد جواد عمرانی با اشاره به خطرات ناشی از گرد و خاک در سیستان میگوید، اینکه فقط در چند روز گذشته حداقل ۲۱۵ نفر به بیمارستان منتقل شدهاند در هرجای دنیا غیرعادی است، اما در سیستان، خبری کاملا عادی شده است. هیچ رسانهای تقریبا به آن توجهای نمیکند و این وضعیت وخیم را گزارش نمیدهد.
مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه زابل در خصوص حق آبه هیرمند و ارتباط آن با حل این مساله مهم اشاره کرد و گفت: مسلما اگر حق آبه هیرمند که حق قانونی مردم سیستان است، به طور صحیح و به عنوان یک مسئله اساسی پیگیری شود، دیگر شاهد همچین اتفاقی نخواهیم بود. این پیگیریهای مقطعی که در سطوح پایین صورت میگیرد هیچ گاه چاره ساز نبوده و نخواهد بود.
مطالبات مردم و دانشجویان و فعالین مدنی و محیط زیستی در روند بهبود وضعیت شرایط جوی سیستان از سالهای گذشته تا به امروز ادامه داشته و همچنان نیز ادامه دارد، اما سوال این جاست که آیا مسئولین زیربط این مطالبات را دیده و جدی گرفتهاند یا مانند مسائل و اخبار دیگر از کنار آن با خونسردی گذشته، گویی به شنیدن این اخبار در این برحه از زمان عادت کردهاند.