
کد خبر:۷۷۷۴۴۲
جهش ۴ برابری قیمت میوه از باغ تا مغازه / طمع دلالان بر سفره کشاورزان
درحالی که هرکیلوگرم گیلاس درجه یک در محل تولید ۷ تا ۸هزار تومان قیمت دارد که این محصول تا به تهران برسد تا ۲۵هزار تومان نیز به فروش میرسد.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، یکی از مهمترین موانع رونق تولید در بخش کشاورزی این است که شغل کشاورزی در مقایسه با دیگر مشاغل تولیدی و خدماتی سودآوری پایدار و درخور ندارد و همین مسئله موجب شده است که سرمایههای سرگردان از سوق یافتن به این بخش در رقابت با دیگر بازارها باز بمانند.
یکی از مشکلات مهم کشاورزی کشور "بازار محصولات کشاورزی" است بهطوری که تولیدکنندگان سهم کمی از فروش محصولات خود به مصرفکننده نهایی کسب میکنند و واسطههای متعدد سودی میبرند که سر کشاورزان به اصطلاح بیکلاه میماند.
درحالی که هر کیلوگرم گیلاس تکدانه بهصورت عمدهفروشی در میدان مرکزی تهران ۱۰ تا ۱۷ هزار تومان و خردهفروشی ۱۵ تا ۲۷ هزار تومان است که بر اساس گزارش میدانی خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم از لرستان این محصول در سر مزرعه حدود ۶ هزار تومان بهصورت جعبهای به فروش میرسد.
بنابر این گزارش یکی از باغداران خبرمآبادی که میوههایی مانند آلو و زردآلو را کنار جاده برای فروش گذاشته است، میگوید: هر کیلوگرم آلو، زردآلو و گیلاس درجه یک را سر مزرعه ۵ تا ۶ هزار تومان میفروشم و در صورتی که محصول خود را به میدان ببرم ۴ تا ۴ هزار و ۲۰۰ تومان بیشتر نمیخرند.
وی افزود: در میدان نیز سر مال میزنند و میگویند که میوههایت لک دارد یا تگرگ زده و غیره، به همین منظور تا جایی که ممکن باشد سعی میکنیم که محصولات خود را کنار جاده و به مشتریان گذری بهصورت جعبهای بفروشیم؛ بنابراین گزارش، باغدار دیگری نیز در این ارتباط میگوید که هزینههای تولید مانند کود و سم ۲ تا ۳ برابر افزایش یافته و کرایه حمل و هزینه کارگری بیش از ۲ برابر گران شده که این اتفاقات قیمت تمام شده میوه را بالا برده است، اما این واسطهها هستند که از افزایش قیمت سود میبرند.
وی افزود: چرا زرد آلوی قرمزی که ۳ هزار تومان از من میخرند در تهران ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان به فرش میرسد؟ در حالی که زحمت تولید بهعهده من است و به هر دلیل محصول من از بین برود آن موقع دلالان کجا هستند که بیایند و در ضرر من شریک شوند.
مشاهدات میدانی نیز نشان میدهد که هر کیلوگرم گیلاس و آلبالوی درجه یک، در شهرخرمآباد (در خرده فروشی) ۷ تا ۸ هزار تومان، گیلاس دو رنگ در شهر ۴ تا ۵ هزار تومان و آلو قرمز ۴ هزار تومان به فروش میرسد که تفاوت معناداری با قیمت این محصولات در شهری مانند تهران دارند.
برای تکمیل زنجیره تولید و کاهش یا حذف واسطهها در بخش کشاورزی، میتوان در میادین میوه و ترهبار شهرداریها از جمله شهرداری تهران، غرفه عرضه مستقیم محصولات کشاورزی (توسط اتحادیهها و تعاونیهای تولیدی) ایجاد کرد تا با حذف واسطهها سود بیشتری نصیب تولیدکننده شود و مصرفکنندگان نیز محصولات خود را با قیمت مناسبتری خریداری کنند.
بر اساس اعلام شفیع ملکزاده رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور بر اساس قانون باید ۲۵ درصد از غرفههای میادین میوه و ترهبار در اختیار تولیدکنندگان بخش کشاورزی باشد، اما تا به امروز حتی یک غرفه در اختیار آنها قرار نگرفته است.
یکی از مشکلات مهم کشاورزی کشور "بازار محصولات کشاورزی" است بهطوری که تولیدکنندگان سهم کمی از فروش محصولات خود به مصرفکننده نهایی کسب میکنند و واسطههای متعدد سودی میبرند که سر کشاورزان به اصطلاح بیکلاه میماند.
درحالی که هر کیلوگرم گیلاس تکدانه بهصورت عمدهفروشی در میدان مرکزی تهران ۱۰ تا ۱۷ هزار تومان و خردهفروشی ۱۵ تا ۲۷ هزار تومان است که بر اساس گزارش میدانی خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم از لرستان این محصول در سر مزرعه حدود ۶ هزار تومان بهصورت جعبهای به فروش میرسد.
بنابر این گزارش یکی از باغداران خبرمآبادی که میوههایی مانند آلو و زردآلو را کنار جاده برای فروش گذاشته است، میگوید: هر کیلوگرم آلو، زردآلو و گیلاس درجه یک را سر مزرعه ۵ تا ۶ هزار تومان میفروشم و در صورتی که محصول خود را به میدان ببرم ۴ تا ۴ هزار و ۲۰۰ تومان بیشتر نمیخرند.
وی افزود: در میدان نیز سر مال میزنند و میگویند که میوههایت لک دارد یا تگرگ زده و غیره، به همین منظور تا جایی که ممکن باشد سعی میکنیم که محصولات خود را کنار جاده و به مشتریان گذری بهصورت جعبهای بفروشیم؛ بنابراین گزارش، باغدار دیگری نیز در این ارتباط میگوید که هزینههای تولید مانند کود و سم ۲ تا ۳ برابر افزایش یافته و کرایه حمل و هزینه کارگری بیش از ۲ برابر گران شده که این اتفاقات قیمت تمام شده میوه را بالا برده است، اما این واسطهها هستند که از افزایش قیمت سود میبرند.
وی افزود: چرا زرد آلوی قرمزی که ۳ هزار تومان از من میخرند در تهران ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان به فرش میرسد؟ در حالی که زحمت تولید بهعهده من است و به هر دلیل محصول من از بین برود آن موقع دلالان کجا هستند که بیایند و در ضرر من شریک شوند.
مشاهدات میدانی نیز نشان میدهد که هر کیلوگرم گیلاس و آلبالوی درجه یک، در شهرخرمآباد (در خرده فروشی) ۷ تا ۸ هزار تومان، گیلاس دو رنگ در شهر ۴ تا ۵ هزار تومان و آلو قرمز ۴ هزار تومان به فروش میرسد که تفاوت معناداری با قیمت این محصولات در شهری مانند تهران دارند.
برای تکمیل زنجیره تولید و کاهش یا حذف واسطهها در بخش کشاورزی، میتوان در میادین میوه و ترهبار شهرداریها از جمله شهرداری تهران، غرفه عرضه مستقیم محصولات کشاورزی (توسط اتحادیهها و تعاونیهای تولیدی) ایجاد کرد تا با حذف واسطهها سود بیشتری نصیب تولیدکننده شود و مصرفکنندگان نیز محصولات خود را با قیمت مناسبتری خریداری کنند.
بر اساس اعلام شفیع ملکزاده رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور بر اساس قانون باید ۲۵ درصد از غرفههای میادین میوه و ترهبار در اختیار تولیدکنندگان بخش کشاورزی باشد، اما تا به امروز حتی یک غرفه در اختیار آنها قرار نگرفته است.
منبع: تسنیم
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.