سخنگوی دولت در خصوص عملکرد ایران تحت عنوان گام سوم کاهش تعهدات برجامی گفت: در صورتی که تا جمعه یعنی پایان فرصت ۶۰ روزه به طرف اروپایی اتحادیه اروپا رضایت ایران را جلب نکند گام سوم را محکمتر برخواهیم داشت.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو علی ربیعی سخنگوی دولت در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه ضمن تسلیت ایام سوگواری حضرت اباعبدالله گفت: امام حسین به ما درس ایستادگی در برابر دشمن را داد و رسالت حسین امر به معروف و نهی از منکر بود که به توصیه شهید مطهری امام حسین در حقیقت به اصل امر به معروف و نهی از منکر آبرو داد اصلی که آبروی مسلمین است.
ربیعی در ادامه این نشست خبری در خصوص اقدامات صورت گرفته در هفته اخیر به مذاکرات جمهوری اسلامی با فرانسه اشاره کرد و گفت: مذاکره با مکرون و اتحادیه اروپا از جمله اقدامات سیاست خارجی و دیپلماسی ایران بوده است و همه اینها با نامه رئیس جمهور و هماهنگی شورای عالی امنیت ملی صورت گرفته است.
سخنگوی دولت تعهد در مقابل تعهد را استراتژی اصلی جمهوری اسلامی دانست و خاطرن شان کرد: در چند هفته گذشته مذاکرات جدی بین دو رئیس جمهور صورت گرفت و وزرای خارجه ایران و فرانسه نیز در خصوص نحوه تعامل مذاکراتی را صورت دادند امروز بحثهای فنی در خصوص اجرای فنی برجام در حال پیگیری است.
وی در ادامه به سفر عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه به فرانسه اشاره کرد و گفت: وی به همراه نمایندگان بانک مرکزی و شرکت نفت در راستای چگونگی اجرای این تعهد به فرانسه سفر کرد.
ربیعی محور اصلی پیشنهادات ایران به فرانسه را فروش نفت ایران و برگشت پول آن به سهولت به کشور دانست و تصریح کرد: در ادامه این رایزنیها سفر ظریف و اردکانیان به روسیه را داشتیم که این سفر نیز در زمینه تعاملات تجاری و اجرای تعهدات روسها در ایران صورت گرفت.
سخنگوی دولت با اشاره به ظرفیتهای مهمی که بین دو کشور وجود دارد گفت: در همین راستا با مالزی نیز روابط خوبی داریم و در آینده نزدیک ماهاتیر محمد به ایران سفر خواهد کرد.
وی با اشاره به تعاملات سازنده با آسیای شرقی گفت: ژاپن هم تمایل زیادی برای تداوم همکاری با ایران دارد و براین اساس جمهوری اسلامی نه تنها منزوی نشده است بلکه وضعیت رو به جلویی هم از انزوای تحمیلی توسط آمریکاییها در پیش گرفتیم.
**هدف ما از کاهش تعهدات بازگشت طرف مقابل به برجام بود ربیعی با تاکید براینکه در صورت اجرای تعهدات مورد نظر ما به صورت کامل جمهوری اسلامی نیز گام سوم را متوقف خواهد کرد گفت: هر چه به تعهدات کامل برجامی نزدیک میشویم ما هم به اجرای برجام متعهد خواهیم شد.
سخنگوی دولت با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی به گام سوم خود در راستای کاهش تعهدات برجامی نزدیک میشود گفت: ما از ابتدا اعلام کردیم تعهدات خود را کم نکردیم که برجام را اجرا نکنیم بلکه به دنبال این هستیم که با کاهش این تعهدات طرف مقابل نیز به برجام برگردد.
**در صورتی که رضایت ایران در خصوص پیشنهادات برجامی جلب نشود گام سوم را محکمتر برخواهیم داشت ربیعی تصریح کرد: اگر اروپا قادر به انجام تعهدات خود نباشد ما هم متعهد نخواهیم ماند و حرف کلیدی ما اجرای متوازن تعهدات است. سخنگوی دولت با اشاره به اینکه روز جمعه آخرین فرصت برای اجرای گام سوم ایران در کاهش تعهدات برجامی است گفت: عدم اجرای گام سوم توسط ایران بستگی به واکنشهای اروپا تا جمعه خواهد داشت و مشروط به میزان رضایت ایران از عملکرد اروپاست که ما به تعهدات خود در برجام باز خواهیم گشت، اما اگر رضایت ایران جلب نشود گام محکمی برای کاهش تعهدات برجامی برخواهیم داشت.
ربیعی در خصوص اقدامات بانک مرکزی نیز گفت: روز گذشته رئیس کل بانک مرکزی گزارشی را در جلسه هیئت وزیران ارایه کرد و براساس این گزارش شاخصهای مربوط به تولید کنندگان در مرداد ماه از کاهش نرخ تورم حکایت داشت.
وی کاهش نرخ رشد تورم نسبت به تیر ماه را ۷ دهم درصد دانست و افزود: در مرداد ماه نسبت به تیر ۸ واحد درصد تورم کاهش یافته است.
سخنگوی دولت ادامه داد: تولیدات واحدهای بزرگ نیز در مرداد ماه در بورس ارایه شد که این تولیدات نیز رشد ۶ تا ۵ درصدی داشته است.
میزان واردات لوازم خانگی نسبت به مدت مشابه ۸۰ درصد کاهش یافته است ربیعی در خصوص گزارش وزیر صمت نیز گفت: براساس این گزارش واردات لوازم خانگی نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸۰ درصد کاهش یافته که این نشانه خوبی است، چون لوازم خانگی در کشور ما بازار جذابی دارد و این کاهش علامتی مثبت برای گسترش اشتغال محسوب میشود.
وی هم چنین از افزایش ۲۲ درصدی حضور جواز برای فعالیتهای صنعتی خبر داد و هم چنین از آمار ۱۸ درصدی صدور پروانه بهره برداری که بیانگر افزایش تولید داخلی است گفت.
سخنگوی دولت با بیان اینکه در ۱۸ ماه پراسترسی که به ایران وارد شد خوشبختانه این روزها اقتصاد به سمت تعادل مثبت حرکت میکند، گفت: برهمین اساس دیروز در جلسهای که با هیئت وزیران داشتیم ۵ هزار میلیارد تومان به منابع در اختیار بخش مسکن اضافه شد که این ارقام به صورت اعطای وام برای بافتهای فرسوده ارایه خواهد شد و قطعا این اقدام تحرکی در بخش مسکن ایجاد خواهد کرد.
ربیعی ادامه داد: در کنار این مبلغ ۱۵۰۰ میلیارد تومان نیز برای زیرساختها اختصاص داده شد که ۳۵ درصد برای گاز، آب و برق اختصاص یافت و در اختیار وزارتخانههای ذیربط قرار گرفت تا به این ترتیب زیرساختهای تهیه و ساخت مسکن نیز مهیا گردد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص اخباری مبنی بر کمبود دارو در مبادی رسمی توزیع دارو به گوش میرسد نیز گفت: در کشور پدیدهای تحت عنوان قاچاق دارو نداریم، اما مواردی وجود داشت که برخی از وارد کنندگان به جای دارو هورمونهای بدنسازی وارد میکردند که این افراد نیز شناسایی و متخلفین به قوه قضاییه معرفی شدند.
موضوع قاچاق دارو در کشور وجود ندارد/ کمبود دارو به دلیل تجویز داروهایی است که مشابه داخلی دارد سخنگوی دولت در خصوص مواردی از دارو که در ناصرخسرو موجود است، اما در داروخانههای رسمی یافت نمیشود، گفت: این داروها شامل مواردی است که مشابه داخلی آن با تضمین کیفیت وجود دارد، اما بعضا پزشکان نوع خارجی آن را تجویز میکنند در حالی که جایگزین داخلی آن با تایید مجوز از بخشهای پزشکی در بازار موجود است.
ربیعی افزود: براساس این روند ۲۶۰ میلیون یورو در حوزه دارو وضعیتی نامعلوم داشت که یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون یوروی آن در سال ۹۷ ارز آن به وارد کنندگان تزریق شده است و از این میزان ۲۶۰ میلیون یورو ۱۶۰ میلیون یورو نیز رسیدگی شده و صد میلیون یورو نیز هنوز وضعیت نامشخصی دارد که ظرف یک هفته آینده تعیین تکلیف میشود و براساس ردیابی ارزها وضعیت این میزان نیز مشخص خواهد شد و چنانچه ظرف یک هفته آینده این میزان تعیین تکلیف نشود از طرف وزارت بهداشت به نهادهای ذی صلاح گزارش خواهد شد.
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص پیش بینی دولت از رای نمایندگان مجلس به وزرای پیشنهادی آموزش و پرورش و گردشگری گفت: به اعتقاد ما هر دو وزیر رای خواهند آورد البته مونسان شانس بهتری دارد، چون برای نمایندگان مجلس شناخته شده است و حاج میرزایی به عنوان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش کمتر شناخته شده است البته دوستان مجلسی وقتی در خصوص وی از من پرسیدند گفتم او شناخت خوبی از مسائل آموزشی کشور دارد و تجربه درخشان او در بخش نهضت سوادآموزی کمک شایانی به اداره وزارت آموزش خواهد کرد البته از نمایندگان محترم مجلس تقاضا داریم کمک کنند تا دولت هر چه زودتر تکمیل شود و این دو وزارت خانه با سرپرست اداره نشوند.
سخنگوی دولت در پاسخ به این سوال که اتخاذ قراردادهایی با مالزی و عراق آیا بیانگر این است که شما از به نتیجه رسیدن برجام ناامید شده اید، گفت: سوال شما ایراد معنایی دارد مگر بنا بود ما به واسطه برجام با آمریکا همکاری اقتصادی کنیم ما از برجام به دنبال رفت و آمد سهل پول به کشور بودیم بدون برجام یا با برجام اولویت ما برای همکاری اقتصادی کشورهای منطقه و همسایگان مان هستند براین اساس افزایش توانایی فنی کشورهای منطقه میتواند به بهبود زندگی مردم منطقه کمکهای شایان توجهی کند.
ربیعی افزود: جمهوری اسلامی مایل به همکاری با همسایگان آبی خود نیز هست و پیمانهای امنیتی منطقهای را نیز با کشورهای منطقه خواهیم داشت، چون معتقدیم امنیت آبراهها باید با حضور کشورهای همسایه تامین شود.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارات اخیر رئیس جمهور مبنی براینکه به خاطر معیشت مردم حاضر به مذاکره با هر فردی هستم و تغییر موضع او در سخنرانی بعدی گفت: رئیس جمهور همچنان بر موضع خود مبنی براینکه برای منافع ملی و اینکه اطمینان داشته باشد ملاقات با شخصی به منافع ملت کمک خواهد کرد ایستاده است و از این ملاقات امتناع نمیکند لذا هیچ تناقضی در سخنان وی نبود و براین اساس رئیس جمهور اعلام کرد اگر ملاقات با فردی به منافع ملت کمک کند به آن میپردازد اگر عدم ملاقات ضامن منافع ملت باشد قطعا از آن ملاقات برحذر خواهد بود.
سخنگوی دولت ادامه داد: متاسفانه برخی بدون دقت به سخنان رئیس جمهور پیش داوری میکنند در حالی که استراتژی رئیس جمهور در راستای انزوای افرادی است که به دنبال انزوای جمهوری اسلامی بودند ما باید در داخل بدون پیش داوری در خصوص این سخنان به دنبال هم افزایی باشیم، اما متاسفانه عدهای ذوق زده شدند و برخی با کنار هم گذاشتن سخنان رئیس جمهور گفتند او عقب نشینی کرده است.
هدف آمریکاییها از ملاقات با ایران سیاستهای داخلی است در حالی که ما به دنبال برگشت حقوق اجحاف شده از کشور هستیم
وی ادامه داد: این مسئله کاملا اشتباه است و در شرایط فعلی هیچ دلیل و موقعیتی برای ملاقات رئیس جمهور با تروریسم اقتصادی وجود ندارد به هر حال آنچه مهم است هدف رئیس جمهور آمریکا از دیدار با هدف ما متفاوت است آمریکاییها به دنبال اهداف سیاسی داخلی هستند و ما به دنبال برگشت حق اجحاف شده از جمهوری اسلامی میباشیم.
ربیعی تاکید کرد: این بیانات رئیس جمهور در حقیقت به معنای مقاومت حداکثری در مقابل آمریکا و تعامل حداکثری با سایر کشورهای دنیاست و من در اینجا لازم میدانم که مجددا به سیاسیون و رسانههای داخلی تاکید کنم که بیاناتی که در این برهه زمانی از سوی رئیس جمهور و وزیر امور خارجه بیان میشود را با تامل بررسی کنند و عجلهای برای قضاوت در خصوص آن نداشته باشند.
سخنگوی دولت تصریح کرد: آنچه موجب افزایش فشار آمریکاییها بر ما شد این بود که آنها احساس کردند فروریختگی بالا و پایین در ایران به وجود آمده به این معنی که در پایین و کف جامعه مردم در خیابانها ریختند و در بالا و بین مسئولان نیز اختلاف نظر موجب از هم گسیختگی شده است و آنچه باعث شد در نهایت از شروط خود عقب نشینی کنند این بود که مشاهده کردند با همه سختیها زندگی در ایران جاری است و مردم چشم شان به توانمندی داخلی و در بین مسئولان نیز هماهنگی و اتحاد وجود دارد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص دلایل عدم اجرایی شدن مسائل مربوط به سامانه تجارت گفت: آنچه در جلسه مبارزه با مفاسد اقتصادی در خصوص این سامانه مطرح شد مسائلی که مانع پیشرفت آن است بیشتر مسائل فنی زیرساخت اجرای سامانه است که البته این اتفاق نسبت به گذشته که اصلا سامانهای وجود نداشت اتفاق مثبت و رو به رشدی است.
ربیعی تصریح کرد: در خصوص راه اندازی این سامانه تاکنون گزارشی از تخطی و اهمال در دست نداریم.
خصوصی سازی بخش خودرو بدون ایجاد زیرساخت کار را مشکل میکند سخنگوی دولت در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر برنامه دولت در جهت خصوصی سازی دو شرکت اصلی خودروسازی گفت: سیاست خصوصی سازی در ایران کمی با کژی همراه بود در ابتدا ۴۰ درصد نهادها به سمت نهادهای شبه دولتی سوق پیدا کرد و همین میزان به سهام عدالت شیفت پیدا کرد و بخشی نیز به بورس رفت خود واگذاری سهام عدالت، اما و اگرهایی داشت که یکی از مشکلات شیوه مدیریت سهام عدالت بود بر این اساس تصمیمات خصوصی سازی در کشور خیلی دفعی و فوری بوده است که بخشی از آن راجع شیوه خصوصی سازی شرکتهای خودروسازی است.
وی تصریح کرد: این روزها علاوه بر نان و بنزین، ارز و بازار خودرو نیز در تصمیم گیری اقتصادی جامعه موثر است و خصوصی سازی این موارد بدون ایجاد زیرساخت کار را مشکل میکند.
ربیعی تصریح کرد: ما در دولت سیاست واگذاری به بخش خصوصی را داریم و این را رئیس جمهور بارها در نشستهای خود بیان کرده است.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در خصوص کلیدواژه رفراندوم که هرازچندگاهی از زبان رئیس جمهور شنیده میشود، گفت: آنچه رئیس جمهور بیان کرده اشاره به ظرفیت موجود در قانون اساسی است که این ظرفیت به ما اجازه میدهد در شرایطی که تصمیم گیری در کشور دشوار است و نیاز به پشتوانه مردمی وجود دارد سخن در مورد این قبیل ظرفیتهای قانون اساسی گفته شود البته از ضرورت آن بنده هم بی اطلاعم، اما تا آنچه که میدانم حرف از وجود این ظرفیت در قانون اساسی بوده تا موضوع خاص و مشخصی برای رفراندوم.
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص محور اصلی مذاکرات با کشورهایی مثل ژاپن و فرانسه گفت: فروش نفت و بازگشت پول آن به کشور محور اصلی مذاکرات ما بود و ظاهرا طرف اروپایی نیز در این خصوص نیازمند هماهنگی بیشتر بوده است.
ربیعی در خصوص وضعیت ذرتهای آلوده برای ورود به کشور نیز گفت: ۱۲۰ هزار تن ذرت آلوده بوده که دستور رسیدگی به آن صادر شده است. یکی از شرکتهای خصوصی در سال ۹۵ صد هزار تن ذرت آلوده وارد کرده که آغشته به میزانی از سم بوده و سازمان استاندارد سخت گیرانه آن را بررسی کرده و ملاک ما نیز برای رسیدگی به این موضوع تشخیص سازمان استاندارد بود که گفته شد این میزان ذرت آلوده باید امحا، معدوم و یا در الکل سازی به کار گرفته شود. بر این اساس اجازه ورود هیچ محصول وارداتی آلوده داده نخواهد شد.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوال خبرگزاری دانشجو در خصوص اینکه با توجه به اعمال معافیتهای تحریمی مشتریان نفتی ایران توسط آمریکا و اینکه آمریکاییها اعلام کردند با این اقدام صادرات نفت ایران را به صفر خواهند رساند آیا تاکنون به این هدف رسیده اند یا خیر گفت: قطعا فشارهای آمریکا بدون تاثیر نبوده، اما جمهوری اسلامی کشوری با ۱۵ همسایه است و ما در منطقهای زندگی میکنیم که در آن فرصتهای زیادی برای ما وجود دارد.
وی با بیان اینکه ما به روشهای مختلف قادر به فروش نفت خود خواهیم بود، گفت: در این راستا اکتشافات و طرحهای نفتی نیز خوشبختانه جلو میرود.
ربیعی با اشاره به تصمیمات اتخاذ شده در راستای پارس جنوبی گفت: اخیرا برای پارس جنوبی هم تصمیمات مهمی در جلسه اقتصادی سران قوا اتخاذ شد که این مجموعه نیز بدون کمک خارجی تامین مالی شود.
سخنگوی دولت با بیان اینکه جمهوری اسلامی در فروش نفت از ظرفیتهای خوبی برخوردار است گفت: براین اساس به هر میزان که نیاز داشته باشیم نفت خود را به فروش خواهیم رساند.
وی با بیان اینکه سازمانهای اطلاعاتی اسرائیل و آمریکا در حال جاسوسی از ایران هستند گفت: براین اساس آنها فشارهای زیادی وارد میکنند و به کسب اطلاعات میپردازند، اما خوشبختانه با برنامه ریزیهای صورت گرفته به وضوح اعلام میکنند به اندازه نیاز نفت خود را میفروشیم و جای هیچ نگرانی وجود ندارد و آمریکا در خصوص به صفر رساندن صادرات نفت ایران به هدف خود نرسیده است.