تیمی از دانشمندان برای حل مشکل دسترسی به آب آشامیدنی سالم از گونهای ریزجلبک سبز، نوعی نانوالیاف سلولزی تهیه کردهاند که فیلتر بسیار خوبی برای تصفیه آب است.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، دانشمندان بر این باورند که با توسعه بیشتر این فیلترهای کاغذی میتوانند روش بسیار مقرون بهصرفه و کارآمدی برای جلوگیری از عفونتهای احتمالی ناشی از آشامیدن آب آلوده به وجود بیاورند.
به گفته آنها، جلبک پیتوفورا یکی از جلبکهایی است که از دیرباز برای ساخت مواد خام از آن استفاده میشده و بسیار ارزشمند است. این جلبک ارزشمند به آنها امکانی داده تا بتوانند نانوالیاف سلولزی تولید کنند که میتواند با راندمان بالای ۹۹/۹۹ درصد عوامل بیماریزا نظیر باکتری و ویروسهای داخل آب حتی ریزترین آنها را حذف کنند. دانشمندان ادعا میکنند که این فیلتر گیاهی حتی باکتریهای ۲۷ تا ۲۸ نانومتری را نیز از آب جدا میکند.
گفتنی است که بنگلادش کشوری با جمعیتی بالغ بر ۱۶۸ میلیون نفر است که از روسیه (با جمعیت ۵/۱۴۴ میلیون نفر) نیز بزرگتر است. تا سال ۲۰۵۰، نرخ رشد پیشبینی شده نشان میدهد که جمعیت بنگلادش ممکن است به حدود ۲۰۰ تا ۲۲۵ میلیون نفر برسد. در مناطقی از بزرگترین شهرهای بنگلادش، مانند داکا یا چیتاگونگ، تراکم جمعیت به اندازه ۲۰ هزار و ۵۰۰ نفر در کیلومتر مربع میرسد که تقریبا ۵۸ برابر بیشتر از استکهلم و ۲۰ برابر بیشتر از شهر نیویورک است.
این در حالی است که بر اساس آمار سال ۲۰۱۸، حدود ۱۵ میلیون نفر از جمعیت بنگلادش در زیر خط فقر زندگی میکنند و تراکم بالای جمعیت، بهداشت نامناسب و عدم وجود آب آشامیدنی، ابتلا به عفونت را در میان افراد این منطقه افزایش داده است. در واقع میتوان گفت که داکا و چیتاگونگ تنها شهرهایی هستند که از سیستم لولهکشی و فاضلاب لولهکشی برخوردارند. با این حال در این شهرها نیز فقط چند ساعت در روز آب موجود است و به دلیل نشت لولههای فاضلاب، همه جا آلوده به عوامل بیماریزا است. در این شرایط به نظر میرسد که ابداع جدید دانشمندان دانشگاه اوپسالا و داکا بهترین ابداع ممکن است.