به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور پس از برگزاری نشست سه جانبه با روسای جمهوری ترکیه و روسیه در کنفرانس خبری اظهار داشت: نشست مفید و سازنده بود که امروز به میزبانی ترکیه و جناب آقای اردوغان شاهد بودیم.
وی ادامه داد: در این نشست، فرصتی بود که یک بار دیگر بر همه فعالیتهایی که طبق روند آستانه انجام شده؛ هم تحولات سیاسی و هم تحولات میدانی را مورد بررسی قرار دهیم. ما در اکثریت قریب به اتفاق مسائل سوریه اتفاق نظر دارند همه ما نسبت به مسئله یکپارچگی و تمامیت ارضی سوریه نظر واحد داریم و همه ما با حضور نیروهایی که در امور سوریه بدون دعوت دولت قانونی سوریه مداخله میکنند که نمونه آن آمریکا است (مخالف هستیم).
روحانی گفت: آمریکاییها در طول این مدت یا به تروریستها کمک کردند یا مداخلات نابجا در سوریه انجام دادند و اهداف بسیار خطرناکی را مد نظر دارند آنها در فکر تجزیه سوریه هستند که برای همه کشورهای منطقه از جمله این سه کشور قابل قبول نیست.
وی ادامه داد: سوء نیت آمریکاییها از اینجا آشکار میشود که بخشی از خاک سوریه یعنی بلندیهای جولان را به یک تجاوزگر بخشیده است و این از چیزهای عجیب تاریخی است که یک کشوری خاک کشور اشغال شده را به متجاوز بدون اجازه قانونی و یا توانی که این کار داشته باشد اینجا پیداست که آمریکا نسبت به مردم سوریه و نسبت به کشور سوریه سوءنیت دارد.
وی بیان داشت: در کنار این اقدامات آمریکا، مداخلههای مداوم و روزانه اسراییل و بمباران مردم بیگناه سوریه و زیرساختهای این کشور، با حاکمیت ملی سوریه منافات دارد. همگان باید به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه احترام بگذارند.
روحانی افزود: همچنین هر سه رهبر سه کشور بزرگ منطقه معتقدند مبارزه با تروریسم باید ادامه پیدا کند چرا که هنوز ادلب در تصرف تروریستها است و متأسفانه در ماههای اخیر حضور تروریستها از جمله جبهه النصره در این منطقه بیشتر شده است.
رییس جمهور با بیان اینکه تا چه زمانی باید مردم سوریه در انتظار نابودی و خروج تروریستها باشند و مردم آواره باشند؟، اظهارداشت: آیا ۹ سال زمان کافی نیست؟ ۹ سال است که مردم سوریه در رنج و عذاب تروریستهایی هستند که همه میدانیم با پول چه کسانی این تروریستها اداره شدند و امروز هم چه کسانی به اینها پول میدهند و با سلاح چه کشورهایی اینها تأمین شدند و این همه مردم بیگناه در سوریه کشته شدند.
روحانی تاکیدکرد: ضرورت دارد با تروریستها از جمله در ادلب مبارزه و به دولت سوریه کمک کنیم همچنین در مسأله شرق فرات و منطقهای که در کنترل و سیطره آمریکاییها هست و گروهی از تروریستها در آنجا حضور دارند و حاکم هستند.
رییس جمهور همچنین لزوم کمک به بازگشت آوارگان سوری به خانه و سرزمین خودشان را مورد تاکید قرار داد و اظهارداشت: در این زمینه، تجربه زیادی داریم هم در جنگ ۸ ساله عدهای از مردم کشورم را صدامیان آواره کردند و هم در میزبانی از مردم آواره افغانستان. در ایران میزبان بیش از ۳ میلیون آواره افغانی در طول ۴۰ سال گذشته هستیم و ۴۰ سال است که ۳ میلیون افغانی میهمان کشور ما هستند و میدانیم که آوارگی یعنی چه و چه مشکلاتی ایجاد میکند.
رییس جمهور اضافه کرد: همه آوارهها میخواهند به خانه و مزرعه خودشان بازگشته و از نو در آن کشت و کار کنند.
روحانی با تاکید بر اینکه باید کل سوریه را امن کنیم، تا مردم سوریه به خانههایشان برگردند، گفت: باید در بازسازی سوریه هم کمک کنیم و از لحاظ بشردوستانه نیز به مردم عزیز سوریه که در مشکلات و رنج فراوان هستند یاری و کمک کنیم.
وی با ابراز خوشحالی از ادامه روند آستانه اظهارداشت: کمیته قانون اساسی، تکمیل شده و امیدواریم این تحول سیاسی اصلاح قانون اساسی، سریعتر انجام بگیرد. از شرکت دو دولت عراق و لبنان به عنوان ناظران جدید در روند آستانه استقبال میکنم و امیدوارم در اجلاس ششم در ایران میزبان دو کشور عزیز روسیه و ترکیه باشیم.
رئیس قوه مجریه در پاسخ به پرسشی درباره حملات اخیر یمنیها به تاسیسات نفتی عربستان سعودی اظهار کرد: مردم یمن ناچارند در برابر این همه تجاوز و سیل اسلحه از آمریکا و اروپا به سمت عربستان و امارات، پاسخ دهند؛ آنها نمیتوانند در برابر ویرانی کشورشان دفاع مشروع نداشته باشند.
رئیسجمهوری گفت: کاری که مردم یمن انجام میدهند دفاع مشروع از خودشان و حمله متقابل است. راهحل اساسی نیز پایان دادن به این تجاوز علیه یمن است. ما معتقدیم راهحل یمن سیاسی است و شاید آنچه در روند آستانه مشاهده کردیم بتواند الگویی برای یمن باشد و کشورهای منطقه بتوانند تلاش کنند تا صلح و امنیت را به این کشور بازگردانند.