به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، دوشنبه این هفته برنامه رهیافت با موضوع فرارمالیاتی برگزار شد. در این برنامه امیدعلی پارسا، رئیس سازمان امور مالیاتی به بیان آخرین اقدامات این سازمان برای جلوگیری از مشاغل پردرآمد پرداخت و گفت: از کل درآمدهای اقتصاد ایران، آنچه به عنوان درآمد مالیاتی در اختیار دولت قرار میگیرد عددی بین 7-8 درصد است. بدون تردید هیچ دولت یا کشوری با این میزان مالیات قادر به اداره مطلوب جامعه یا ارائه خدمات فراوانی نیست. سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده است 60 تا 70 هزار پروژه نیمه تمام در کشور وجود دارد، همچنین دولت باید هزار کار خدماتی دیگر انجام دهد. اینها همه به منابع نیاز دارند.
وی افزود: علت اینکه منابع مالیاتی در اختیار دولت کم است در سه مساله خلاصه میشود. معافیتهای مالیاتی زیادی که وجود دارد، پایههای مالیاتی کم و بحث فرار مالیاتی مشاغل. وجود فرار مالیاتی به این معنی است که در مجموعه قوانین و مقررات و شکل اجرای آنها، برخی افراد میتوانند از خلاهای قانونی و یا بدتر از آن با جعل مدارک از پرداخت مالیات فرار کنند. 300 هزار نفر میلیاردِری که نیمی از آنها اصلا مالیاتی نمیپرداختند، تخمین نیست، در نتیجه بررسی ریزدادههای اقتصادی به دست آمده است.
از پرونده " باج و خراج" بخوانید:
وکلا چگونه ۷/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ تومان مالیات نمیدهند!
همه با هم برابرند بعضی برابرتر!
فرار مالیاتی ۱۲,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ تومانی مدافعان حقوق عامه بغل گوش قوه قضائیه!
رئیس دستگاه قضا: تصورم این است که ۱۰۰ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی داریم!
پارسا همچنین اظهارداشت: سازمان امور مالیاتی ایران برخلاف کشورهای پیشرفته، تا پیش از این به اطلاعات ریزدادههای اقتصادی مودیان مالیاتی دسترسی نداشت. اما امروز این مهم محقق شده است. طبق ماده 169 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم، تمام دستگاههای اجرایی باید هرگونه اطلاعاتی که راجع به مودیان دارند در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهند. در حال حاضر هر سه قوه نیز بر اجرای این بند از قانون اجماعنظر دارند.
بیش از نیمی از میلیاردِرها اصلا مالیات نمیپردازند و مابقی نیز کماظهاری میکنند
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور تصریح کرد: در حال حاضر بانک مرکزی، تراکنش همه مودیان را در اختیار سازمان مالیاتی قرار میدهد. اما فعلا تمرکز ما بر کسانی است که گردش مالیاتی آنها از 5 میلیارد تومان به بالا است و یا درآمد مشمول مالیاتشان از یک میلیارد تومان بیشتر است. طبق اطلاعات موجود که مربوط به سال 1397 است، حدود 300 هزار نفر شناسایی شدند که درآمد مشمول مالیات آنها بیش از یک میلیارد تومان است. اسامی تمامی این افراد موجود است و صرفا یک برآورد کلی نیست. از مجموع این تعداد، دقیقا 52 درصدشان اصلا پرونده مالیاتی ندارند!
وی ادامه داد: از این 300 هزار نفر میلیاردِر، افرادی هم که پرونده داشتند کم اظهاری میکردند و فرار مالیاتی داشتند. بحث پیگیری دریافت مالیاتی در حوزه عدالت مالیاتی خودش را نشان میدهد. قطعا بایستی ثروتمندان به تناسب ثروت، درآمد و مصرفشان مالیات بپردازند. از محل این مالیات هزار برنامه تامین اجتماعی در کشور اجرا میشود و این پول حقالناس است. سازمان امور مالیاتی به نیابت از مردم و حاکمیت دقیقا باید بداند هر مودی مالیاتی چه کسب و کاری دارد و این به هیچ وجه به معنی دخالت در زندگی مردم نیست.
پارسا با اشاره به شناسایی 300 هزار ثروتمندی که درآمد مشمول مالیاتی بیش از یک میلیارد دارند گفت: با بررسی دقیق آمار مشخص میشود 35 درصد این افراد در استان تهران هستند. اگر به سراغ افرادی که بیش از 20 میلیارد تومان درآمد مشمول مالیات دارند برویم، 45 درصد آنها را در استان تهران هستند. اگر شاخص را 200 میلیارد تومان در نظر بگیریم، نیمی از این افراد در استان تهران هستند. این رقم برای مجموع 8 استان کم برخوردار، فقط نیم درصد آمار است. نکته مهم آنکه این آمار فقط مربوط به اشخاص حقیقی است.
از پرونده " باج و خراج" بخوانید:
الیاس حضرتی: هیچ بهانهای برای عدم همکاری با امور مالیاتی پذیرفته نیست
شناسایی چند هزار میلیارد فرارمالیاتی در مناطق آزاد؛ نتایج اجرای بخشی از قانون!
فرار مالیاتی در اقتصاد ایران بسیار بیشتر از ۴۰ هزار میلیارد است
زور قانون هم به تشکیل سامانههای شفافیت اقتصادی نمیرسد؟
3 هزار وکیل و 1200 پزشک اصلا پرونده مالیاتی ندارند
رئیس سازمان امور مالیاتی تاکید کرد: تا پیش از این دستگاهها با این توجیه که اطلاعات مودیان مالیاتی برایشان محرمانه است آن را در اختیار ما قرار نمیدادند. در حالی که رابطه قانون مالیاتی و قوانین دیگر رابطه عام و خاص است. یعنی حکم آنها به هیچ وجه نقض کننده این قانون سازمان مالیاتی نیست. بنابراین این نظم و اجماعنظر الان ایجاد شده است. 300 هزار نفری که اشاره شد از تمامی اقشار هستند. ما 18 هزار وکیل را بررسی کردیم که مشخص شد 3 هزار نفر آنها اصلا مودی مالیاتی نیستند. 3800 پزشک نیز بررسی شد که از میان آنها 1200 نفر مودی مالیاتی نبود.
قوانین عام و کلی؛ زمینه ساز معافیت های ناکارآمد
وی در مورد علت معافیت مالیاتی هنرمندان و بازیگران با درآمدهای نجومی عنوان کرد: متاسفانه حکمهایی که ما راجع به معافیت داریم کلی و عام است در حالی که در دنیا این معافیتها محدود، مشروط، کاهنده و تضمیندار است. مثلا برخی فعالیتهای فرهنگی حتما باید معاف باشد ولی اینکه در قالب فعالیت فرهنگی، کار اقتصادی صورت بگیرد حتما مشمول مالیات میشود. قوانین ما قدری عام و کلی نوشته می شود و درِ تفسیر را باز گذاشته است. در حالی که حمایت باید محدود، مشروط، کاهنده و تضمیندار مشخص باشد.
پارسا افزود: هر گونه درآمدی که جنبه اقتصادی داشته باشد ولو توسط خیریهها صورت بگیرد، مشمول مالیات است. ما مواردی را داریم که هدفشان خیریه است ولی در قالب خیریه کار اقتصادی میکنند، اینها مشمول مالیات هستند. بنابراین ما باید معافیتها را دقیق، مشخص و موردی محدود کنیم. با ارائه ریزدادهها با فرار مالیاتی برخورد کنیم. پایههای مالیاتی طبق اصلاحیهای سازمان به وزارت خانه داده و این روزها هفتهای دو جلسه با حضور وزیر برای بررسی آن وقت گذاشته میشود، گسترش یابد.
از پرونده " باج و خراج" بخوانید:
قانونی که در شفافیت و عدالت اقتصادی انقلاب بهپا میکند
آیا اعتیاد نفتی در اقتصاد قابل ترک است؟
معافیت مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد؛ زمینهساز واردات و قاچاق
سودجویی از کاشانه مردم تمامی ندارد / مالیات بر احتکار و دلالی خانه معطل نمایندگان مجلس
چه کسی مسئول به تاراج رفتن هزاران میلیارد سرمایه ملی است؟
خدمت به محرومین بدون گرفتن مالیات حقه از میلیاردرها ممکن نیست
رئیس سازمان امور مالیاتی در پایان خاطر نشان کرد: وقتی سازمان امور مالیاتی به پروندههای میلیاردی ورود میکند اینها هزار و یک رابطه دارند. اما اجماعنظر سه قوه است که این مالیات حقه اخذ شود. تا زمانی هم که از میلیاردِرها نتوانیم مالیات حقه را بگیریم، نمیتوانیم به محرومین خدمات ارائه دهیم. در حال حاضر استانها نیز وظیفه دارند این موارد را با اولویت پروندههای مالیاتی درشت بررسی کنند. در همه جای دنیا دو یا سه دهک بالا که بیشترین درآمد را دارند بیش از دو سه برابر سهمشان مالیات میدهند. در ایران هم باید باید این را اجرایی کرد.