
حاتم بخشی اتحادیه اروپا در قالب اراسموس پلاس / تفاهم نامههای دانشگاههای ایران با اروپا شامل چه تعهداتی است؟
پس از آنکه اروپاییها راه خصمانه را برای آشنایی با تمدنهای شرقی برگزیدند و جنگهای صلیبی را به راه انداختند، باز هم با دانشمندان و کتابخانههای بزرگ اسلامی ارتباط برقرار کردند و با ترجمه، دانش را به اروپا انتقال دادند. اکنون هم یکی از نکات مهم در اعتبارسنجی علمی هر دانشگاه یا مرکز علمی، به روز بودن آن است و این امر بدون ارتباط علمی امکان پذیر نیست و همین به روز نبودن یک دانشگاه، میتواند چالشی جدی برای آن ایجاد کند.
اراسموس پلاس؛ بورس آموزشی با امکانات جذاب
اتحادیه اروپا چند سالی است با عنوان ساماندهی به پروژههای دانشگاهی و ارتباطات بین المللی دانشگاههای جهان با کشورهای عضو این اتحادیه، برنامه بورس آموزشی را ایجاد کرده است. هدف این برنامه ساماندهی تبادل دانشجو بین دانشگاهها و موسسات آموزش عالی اروپا و سایر نقاط جهان است. نکته قابل توجه این است که اتحادیه اروپا این برنامه را در قالب بورس آموزشی تحت حمایت خود طراحی کرده است.
براساس این برنامه، دانشجویان یا استادان دانشگاه میتوانند با تحصیل در خارج از کشور از طریق اراسموس پلاس، مهارتهای ارتباطی، زبانی و بین فرهنگی خود را تقویت کرده و با گسترش مهارت خود با موفقیت وارد بازار کار آینده شوند. طی این برنامه دانشجویان میتوانند در دورههای کوتاه مدت در دانشگاههای اروپایی تحصیل کنند و از مزایا و امکانات آن دانشگاهها بهرهمند شوند.
از نکات مهمی که درباره این برنامه مطرح است اینکه جامعه دانشگاهی کشور ما برای گذراندن دورههای کوتاه مدت پژوهشی یا آموزشی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا نه تنها هزینهای پرداخت نمیکنند، بلکه میتوانند کمک هزینه برای تأمین بلیط رفت و برگشت به کشور مقصد و همچنین هزینههای اقامت را دریافت کنند. گفته میشود میزان این کمک هزینهها هم بستگی به هزینههای زندگی در کشور مقصد و فاصله بین دو کشور دارد.
مشارکت گسترده دانشگاه های ایران در اراسموس پلاس
مثلا دانشگاه یزد در قالب این برنامه، تفاهم نامه همکاری با دانشگاه رومانی امضا کرده است. براساس این توافقنامه اعضای هیات علمی دانشکدههای نساجی تا سال ۲۰۲۱ به مدت یک ترم تحصیلی میتوانند در دانشگاههای مشخص شده کشور رومانی تحصیل کرده و هزینه تحصیل خود را از اتحادیه اروپا دریافت کنند.
یا همین چند روز پیش بود که سرپرست دانشگاه علم و فرهنگ از اختصاص نخستین بورس اراسموس پلاس به این دانشگاه خبر داد. به گفته سیدسعید هاشمی از آخر آبان، یعنی چند روز دیگر، ۲۰ نفر از استادان و دانشجویان دکتری این دانشگاه به اتریش اعزام میشوند و در دانشگاه IMC مشغول تحصیل و پژوهش خواهند شد.
به گفته نویدی نیا، این افراد از حمایت مالی اتحادیه اروپا برای تحصیل در اروپا برخوردار میشوند. اما او به خبرنگار ما درباره اینکه اتحادیه اروپا در برابر هزینههایی که برای دانشجویان در کشورهای اروپایی انجام میدهد، چه انتظاری از ما دارد، گفت: ما هم در صورت اعزام استاد یا دانشجو برای شرکت در همایشهای یا سیمنارها، امکانات اسکان و پذیرایی از آنان را فراهم میکنیم.
این موضوع در دانشگاههای بزرگ و حتی صنعتی هم پررنگ است. مثلا از دانشگاه صنعتی اصفهان در قالب این برنامه ۸ دانشجو و ۴ استاد در کشورهای اتحادیه اروپا مشغول به تحصیل و پژوهش هستند. این موضوع را سیما فاخران، مدیر دفتر همکاریهای بین المللی دانشگاه صنعتی اصفهان به خبرنگار ما گفته است.
فاخران در خصوص تعهدات این دانشگاه به اتحادیه اروپا میگوید: ما متعهد شده ایم که در تحقیقات تراز اول جهان با اتحادیه اروپا مشارکت داشته باشیم، همچنین بستر تبادل استاد و دانشجو و پذیرش دو جانبه محققان فراهم شود، تولیدات مشترک علمی داشته باشیم و هرآنچه که در برنامههای اراسموس پلاس است.
اتحادیه اروپا مراکز پژوهشی علمی و بین المللی کلانی را ایجاد کرده و با کشورهای متعددی ارتباطات علمی گستردهای دارد. مرکز پژوهشهای هستهای اروپا نیز از دیگر بهانههای اروپاییها برای جذب دانش از سراسر دنیا است.