برنامه مناظره هفدهم آبان ماه با موضوع روند صدور کارتهای بازرگانی و نحوه استفاده از آن به روی آنتن رفت.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در روزهای اخیر و با ابلاغ بخشنامه جدید دادستانی کل درباره ممنوعیت واگذاری کارتهای بازرگانی به غیر و ورود کالا از این طریق، روند صدور کارتهای بازرگانی و شیوه اعتبار سنجی دارندگان آنها مورد توجه رسانهها و کارشناسان قرار گرفت. به همین منظور برنامه مناظره جمعه شب حوالی ساعت ۲۳:۱۵ با حضور امین اله فرهادی و سید محمد جعفری نمایندگان اتاق بازرگانی به عنوان مدافعان و موافقان روند فعلی صدور کارتها و حمیدرضا سیفی دبیر کل کانون عالی کارفرمایان ایران و حمیدرضا دهقانی نیا سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا به عنوان مخالفان روند فعلی صدور کارتهای بازرگانی به بحث و بررسی در این باره پرداخت.
فرهادی:اتاق بازرگانی هیچ مسئولیتی در قبال فرار مالیاتی ندارد! امین اله فرهادی نماینده اتاق بازرگانی ایران در توضیحات اولیه خود و در دفاع از اتاق بازرگانی این چنین بیان کرد که: کارت بازرگانی به عنوان شناسنامه توسط اتاق ایجاد شده است. وضعیت بازار تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله سیاست گذاریهای مختلف و تحریم قرار گرفته است. برای کنترل وضعیت عدهای باید آن را بررسی نموده و بعدا به اتاق بازرگانی ارجاع دهند. این فرایند بطوریست که به صورت یک خط در میان، بین اتاق بازرگانی و وزارت سمت پایه گذاری شده و باید یکی پس از دیگری عمل کند. همچنین در ادامه صحبتهای خود و در مورد سختگیریهای انجام شده توسط اتاق بازرگانی برای صدور کارتهای هوشمند افزود: در بحث استعلامات برای صدور کارت هوشمند سیستمهایی وجود دارد که دیتاها و بانک اطلاعاتی آن بانک اطلاعاتی کشور است. اتاق بازرگانی پس از طی فرایند سادهای برای صدور کارت سختگیریهای لازم را نیز انجام میدهند لذا اگر بعدا تخلفی توسط صاحبان کارت صورت گیرد، پس از ارجاع به اتاق بازرگانی توسط کمیته انضباطی اتاق با متخلف برخورد میشود؛ بنابراین قاچاقهای صورت گرفته و یا فرار مالیاتی بدلیل وجود کارتهای بازرگانی نیست و اتاق بازرگانی هیچ مسئولیتی در این زمینه نخواهد داشت.
سیفی:بنگاههای شفاف حاضرند همه چیز شفاف باشد! حمیدرضا سیفی دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارفرمایی که به عنوان مخالف روند فعلی صدور کارتهای بازرگانی و به عنوان نماینده بخش خصوصی در برنامه مناظره حضور یافته بود این چنین بیان کرد که: برای اینکه بخش خصوصی بتواند به عنوان الگوی بخش دولتی عمل کند ودولت نیز به آن تکیه کند، باید ساختارهای لازم وجود داشته باشد تا بتواند وضعیت موجود را فرماندهی کرده و الگو ساز باشد. اما اکنون شرایط موجود به گونه ایست که تبعات مشکلات و اتفاقات اشتباه دولت، دامن گیر بخش خصوصی میشود.
جعفری:تا زمانی که فضای رانتیسم حاکم باشد، وضع همین خواهد بود! سید محمد جعفری دومین نماینده حاضر از اتاق بازرگانی به تایید روند فعلی پرداخت و بیان کرد: اتاق بازرگانی بزای شفافیت گام برمیدارد، افرادی که در اتاق بازرگانی هستند شناسنامه دار بوده و همه با سابقه و خوشنام هستند، بنابراین اتاق بازرگانی همیشه طبق قانون عمل کرده و این بخش خصوصی است که باید ثبات ایجاد کند. کارت عضویت مختص اتاق بازرگانی است، اما کارت بازرگانی یک قانون مصوب مجلس است که برای هر کسی که میخواهد صادرات و واردات کالا را انجام دهد صادر میشود. اتاق بازرگانی بر اساس ضوابط مندرج در ماده ۱۰ آیین نامه قانون واردات و صادرات، احراز صلاحیت تاجر ابلاغ شده را بررسی کرده و موظف است که کارت بازرگانی را صادر کند؛ نظارت و کنترل اینگونه افراد برای جلوگیری از قاچاقهای صورت گرفته وظیفه وزارت صنعت و معدن است. این وزارت سمت است که ناظر بوده و باید تاییدیه آخر را انجام دهد و تمام مراحل را رصدیابی کند! جعفری در ادامه توضیحات خود افزود: محیط کسب و ساختار ارزی کشور علت انحرافات است نه اتاق بازرگانی؛ زیرا پس از صدور کارتهای بازرگانی درزمانی که میخواهد صدور صورت گیرد و در بازار رسمی و غیر رسمی فعالیت کند، اتاق نمیتواند نظارت کند. اینکه چرا افراد و بخشهایی که مسئولیت مستقیم دارند نه تنها نظارت ندارند بلکه اتاق را مسئول میدانند، به این دلیل این است به دلیل رانت و فضای غیر شفاف است! دهقانی نیا: اتاق بازرگانی مسبب ۲۸ هزار میلیارد فرار مالیاتی است! اتاق بازرگانی استعلام مدرک تحصیلی و یا کارت پایان خدمت متقاضی را چطور انجام میدهد؟ حمیدرضا دهقانی نیا سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا شرایط موجود را ناشی از اقدامات اتاق بازرگانی دانست و گفت:: ۲۸ هزار میلیارد فرار مالیاتی وجود دارد که همه و همه بخاطر صدور کارتهای یکبار مصرف و یا همان کارتهای اجارهای بازرگانی است. آیا به کسی که واجد شرایط داشتن شناسنامه نیست باید شناسنامه داد؟ استعلامات انجام شده در اتاق بازرگانی وجود ندارد و عدم رعایت شرایط واجب باعث بروز چنین مشکلاتی میشود. در همین خصوص باید این سوال رو از اتاق بپرسیم که آیا برای استعلام کارت پایان خدمت و یا برای مدرک تحصیلی از آموزش و پرورش استعلام سیستمی صورت میگیرد؟ قطعا این طور نیست؟ اگر آیین نامه به لحظه و بدرستی انجام شود و تبادل اطلاعات با وزارت سمت صورت گیرد شاهد وجود چنین مشکلاتی نخواهیم بود. اتاق فقط ۶۰۰۰ کارت اجارهای صادر کرده؟!
فرهادی: کارت بازرگانی مثل گواهینامه رانندگی است. اگر کسی تخلف کرد، راهنمایی رانندگی مقصر نیست! فرهادی در ادامه صحبتهای خود اینگونه بیان کرد ما در اتاق سامانه کارت هوشمند داریم که همه چیز شفاف است. اگر بازرگان و تاجری تخلفی انجام میدهد، مسئولیت این تخلف بر عهده ما نیست. ما که علم غیب نداریم که تاجر پس از دریافت کارت، تخلف انجام میدهد. ستاد مبارزه با قاچاق کالا هم علم غیب ندارد! کسانی که با کارت بارزگانی اجاره کرده و تخلف کرده، بر عهده اتاق بازرگانی نیست. اتاق بازرگانی با راه اندازی سیستم رتبه بندی، پیش بینی تخلفات رو انجام داده است! ما دستورالعمل راه اندازی سیستم رتبه بندی، را بارها اصلاح کردیم. ستاد مبارزه با قاچاق کالا، موارد فساد رخ داده در کارتهای بازرگانی را که ناشی از کوتاهی اتاق بوده را شفاف اعلام کند. قطعا اتاق در صدور آن ۶ هزار کارت در سال ۹۷ وظایف خود در فرایند احراز صلاحیت را انجام داده است. سیفی: اتاق بازرگانی پارلمان بخش خصوصی نیست. چرا اتاق تقصیرات خودش در صدور کارت بازرگانی را قبول نمیکند؟ اتاق بازرگانی با این همه فساد رخ داده در کارتهای بازرگانی آبروی بخش خصوصی را برده؟! سیفی به عنوان دبیر کانون عالی کارفرمایی ایران در ادامه عنوان کرد با کارت بازرگانی میتوان ۲۱ هزار میلیاد تومان میتوان خسارت زد. آیا این کارت بازرگانی با گواهینامه قابل مقایسه است. علاوه بر این واقعا باید پرسید اتاق چقدر در راستای اهداف مصرح خود حرکت میکند؟ اتاق بازرگانی پارلمان بخش خصوصی نیست! بخش خصوصی و تولید کنندگان شفاف هستند و هیچ چیز پنهانی ندارند؟! اتاق بازرگانی با این همه فساد رخ داده در کارتهای بازرگانی آبروی بخش خصوصی را برده است.
دهقانی نیا: اتاق بازرگانی در جلسات ستاد مبارزه با قاچاق کالا برای اصلاح روند صدور کارتهای بازرگانی شرکت نمیکند؟! مقایسه کارت بازرگانی با گواهینامه غلط است! سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا در ادامه اضافه کرد که اتاق بازرگانی باید ۱۳ شرط در فرایند احراز صلاحیت برای صدور کارت بازرگانی را انجام دهد، اما ۷ شرط آن را به درستی انجام نمیدهد. اتاق استعلام خیلی از این موارد را با درخواست مکتوب و به صورت سنتی انجام میدهد. اتاق دو سال قول داده که استعلام کارت پایان خدمت را به صورت ااکترونیکی انجام بدهد، اما هنوز انجام نداده؟! اتاق در استعلامات خیلی ضعیف عمل میکند. شما کارت بازرگانی را به کسی میدهید که اهلیت و صلاحیت ندارد. چرا این را با گواهینامه رانندگی مقایسه میکنید؟! به عنوان مثال شرکت غزال ابریشم چند هزار فرار مالیاتی از کارت بازرگانی داشته. این فساد به این دلیل بوده که شما به فردی کارت داده اید که حتی مدرک سیکل نداشته است؟! ما بارها درخواست جلسه برای هماهنگی و اصلاح ساماندهها و روندها در صدور کارتها با اتاق داشته ایم، اما اتاق در این جلسات شرکت نکرده است. در پایان برنامه و با توجه به سوال نظرسنجی، نزدیک به ۷۹ درصد بینندگان اعلام کردند که مخالف روند فعلی صدور و استفاده از کارتهای بازرگانی هستند.