حجت الاسلام سید سعید لواسانی، امام جمعه لواسانات در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو گفت: آنچه که در ارتباط با نمازجمعه هفته گذشته تهران اتفاق افتاد یک نوع مغالطه بود؛ مغالطهای که با ساده سازی موضوع، محتوای مسئله را تغییر داد.
وی در این باره تصریح کرد: ما در جریان عدالت طلبی نیز از این مغالطهها کم نداشتیم برای مثال در این دوره لواسان به پایگاه عدالت طلبی و مبارزه با رانت و آقازادگی تبدیل شد؛ اما با یک مغالطه گفتند که لواسان پایگاه فساد است تا اصل صورت مسئله را پاک کنند که اقدام اشتباه و خطرناکی است.
حجت الاسلام لواسانی با اشاره به وجود دو مسئله در قضیهی اعتراض یکی از شهروندان و لزوم تفکیک آن گفت: نمازجمعه به یک تعبیری مرکز مطالبات مردم از دولت و حاکمیت است به این معنا که خطیب جمعه و نهاد نمازجمعه باید فرصت بیان مشکلات را برای مردم فراهم کنند و یک سازوکاری هم برای سنجش صحت و سقم مسائل مطرح شده به وجود آید؛ بخشی از این مطالبات شخصی و بخشی دیگر عمومی هستند ولی در هر حال ایجاد چنین پایگاهی برای شنیدن مطالبات مردم ضروری است.
لواسانی ادامه داد: اما مغالطه اینجاست که موضوع به گونهای منتقل میشود که گویا در میان خطبه هم میتوان اعتراضات را مطرح کرد و کسی هم که اعتراض کرده را بگوییم بیاید بجای خطیب جمعه صحبت کند در حالی که این درست نیست چون از نظر شرعی خطبهی نماز جمعه با دیگر سخنرانیها فرق دارد و روایتی از امام صادق (ع) وجود دارد با این مضمون که «این دو خطبه حکم نماز واجب را دارد» لذا در میان آن نباید صحبتی انجام شود و باید گوش کنند چون نماز واجب است و این معنی ندارد که هر کس صحبت داشت نماز را بشکند.
وی با اشاره به لزوم بیان مطالبات در نماز جمعه خاطر نشان کرد: حرف مردم حتما باید در نماز جمعه شنیده شود اما نه در حین ادای نماز؛ اگر بتوانیم بیان مطالبات را نهادینه کنیم خیلی اتفاق مثبتی است برای مثال در لواسان مردم مطالباتشان را مطرح میکنند.
امام جمعه لواسان در خصوص نحوه بیان مطالبات مردمی در نماز جمعه تشریح کرد: قبل یا بعد از نماز آن را با خطیب جمعه مطرح میکنند؛ یا در ایام هفته، نامه یا درخواستشان را به دست ما میرسانند چون نهاد نمازجمعه صرفا در دو ساعت روز جمعه خلاصه نمیشود و راه دیگر فضای مجازی است که در آن امکان مطرح شدن مسائل از جانب مردم را فراهم کردیم و در نهایت مسائل مطرح شده به دست مسئولین مربوطه میرسد.
لواسانی تصریح کرد: البته امام جمعه و نهاد نماز جمعه مسئولیت اجرایی ندارند و نمیتوانند قول اجرایی دهند اما میتوانند مسائل مطرح شده را به گوش نهاد مربوطه رساند و مطرح شدنش یک اقدامی است که باید انجام شود.
امام جمعه لواسان در خصوص برخی از مکانیسمها در نمازجمعه مانند میز خدمت برای مطرح شدن مستقیم مطالبات مردم در ارتباط با نهاد مربوطه یا برپایی تریبون آزاد گفت: تریبون آزاد را برگزار کردیم به ویژه قبل از خطبههای نمازجمعه و برای دانشجویان که دغدغههایشان را مطرح کنند اما از ایدهی میز خدمت استقبال کمی شد و نیاز به فرهنگسازی بیشتری دارد و مردم بیشتر مایلند که مطالبهی خود را مستقیم با امام جمعه یا دفتر او در میان بگذارند و مطالباتشان از طریق امام جمعه با دیگر مسئولان مطرح شود؛ سایر روشها نیز مناسب است اما جای روش های مستقیم را نمیگیرد.
حجت الاسلام لواسانی در جمع بندی دیدگاه خود درباره نحوه برخورد صحیح با چنین اتفاقاتی و جایگاه مطالبات مردمی در نمازجمعه اظهار داشت: در درجهی اول باید فرهنگسازی کنم و مخاطب را توجیه کنیم که وسط خطبهی نماز جمعه جای مطرح کردن مطالبات واعتراضات نیست چون خطبه جزئی از نماز است و نباید میان آن حرف زد اما اگر کسی میان نماز صحبت کرد قرار نیست بیاید و بجای خطیب صحبت کند بلکه باید او را به کناری دعوت کنیم تا ببینیم درخواست او چیست و خیلی مناسب است که خطیب جمعه هم بعد از نماز صحبت او را بشنود.
لواسانی در پایان خاطرنشان کرد: نماز جمعه بخشهای مختلفی دارد مانند دعوت به تقوا و ترویج اخلاق اما شنیدن مطالبالت مردم هم بخشی از نماز جمعه است و ارتباط مردمی باید برقرار شود تا مردم بتوانند مطالبتشان را مطرح کنند و نماز جمعه و روحانیت نباید از شنیدن مطالبات مردمی تهی باشد وگرنه کارکرد اصلی خود را از دست میدهد.