گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- سینا احدیان؛ در بخش مقدماتی پرونده "دیپلماسی اقتصادی" به اهمیت صادرات به عنوان موتور محرک تولید بخصوص در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی، مزایا و ظرفیت های اقتصادی بالقوه کشور برای تعامل با سایر کشورها و همچنین اهمیت توسعه تجارت خارجی با کشورهای همسایه و اثر آن بر رشد و رونق تولید و اقتصاد ایران پرداختیم.
در صحبت های خود از دلالی در بازارهای صادراتی و عواقب آن گفتید، چه نهادی باید جلوی دلالی را بگیرد؟
متاسفانه اتفاقات دیگری هم در داخل کشور رخ می دهد چند همایش در اصفهان و مشهد تشکیل شد که اتاق مشترک و سازمان توسعه تجارت، هیچ کدام در آن ها شرکت نکردند و جالب اینجاست که همایشی در مشهد بود که اسم من به عنوان سخنران آورده شده بود و اسم یکی از مدیران ارشد سازمان توسعه تجارت و اسم سفیر را هم قرار داده بودند بدون اینکه با ما هماهنگی صورت گرفته باشد!
پیگیری و برخورد کردیم و به اتاق مشهد اعلام کردیم که از نظر ما این همایش غیرقانونی است و مجوز ندارد. واقعیت این است که غیر ازاطلاع رسانی،کار بیشتری از ما ساخته نیست،چون ما ماهیت و مسئولیت حقوقی نداریم. معتقدیم امکان برگزاری همایش ها توسط اتاق های بازرگانی فراهم است.
متاسفانه در مواقعی سو استفاده اوج می گیرد، مثلا اعلام می کنند جلسه با تعدادی عمانی می گذاریم که باید برای آن 5 میلیون پرداخت کنید. به چه دلیل باید فعال اقتصادی ما 5 میلیون بدهد؟! این وظیفه اتاق و سازمان توسعه تجارت است که همایش را برگزار کند و طرف عمانی را دعوت کرده و جلسه را برگزارکند و مجانی با هم حرف بزنند.
ما در عمان رایزن اقتصادی داریم؟ اگر بله، چرا نتوانسته جلوی دلالی را بگیرد؟
خب اینگونه چیزی از سفارت می خواهیم که نه قدرتش را دارد نه جزو شرح وظایفش است.
یکی از شانس هایی که ما آوردیم این است که تیم دوستانی که در سفارت هستند همه فعال، سالم و همراه هستند در حالی که در دوران قبلی به این حد نبود.
سفیر ما آقای نوری شاهرودی بسیار فعال و پیگیر است، یعنی موضوعی نیست که ما مطرح کنیم وایشان فوری پیگیری نکنند. رایزن بازرگانی در عمان هم به همین صورت است. مشکل این است که آنها مجبورند در سفارت را به روی همه باز بگذارند!
تشخیص صحیح از ناصحیح کار ساده ای نیست از کجا بفهمند هر دوستی که وارد سفارت شده و با آنها صحبت می کند حرفش درست است یا غلط؟ ولی قاعدتا تا حد ممکن کنترل می کنند تا اجازه این نوع دلالی ها را ندهند اما آنها با ارائه خدمات خوب و اطلاع رسانی و پذیرش فعالین اقتصادی در این موضوع نقش بسزایی دارند.
با توجه به جنگ اقتصادی به نظر شما دولت چه در داخل و چه در خارجی و تجارت خارجی آرایش جنگی گرفته است ؟
همه تلاش می کنیم که حداقل وضعیت فعلی را حفظ کنیم چون قاعدتا تحریم ها اثر خودش را دارد. کشور عمان یک کشور مستقل است که روابطش با همه برقرار است. هم با آمریکا و هم با ایران رابطه خوبی دارد. ما نمی توانیم توقع داشته باشیم به خاطر این حجم کم مبادلات خودش را به خطر بیندازد ولی مصمم هستند که این حجم مبادلات را افزایش بدهند، این اتفاق حداقل در رابطه با عمان کم و بیش درحال رخ دادن است.
ما هم دائما موانع را مطرح می کنیم و توسط دولتمردان ما تا جایی که امکان دارد پیگیری می شود ولی فراموش نکنیم که در واقع الان یک حجوم و هجمه ی خارجی در مقابل کشور ما ایجاد شده و مشکلات متعدد شده است لذا اگر بگوییم هر موضوعی که مطرح می کنیم فردا صبح وزیر مربوطه فوری در دستور کار قرار می دهد، چنین اتفاقی نمیافتد. چون بعضی کشورها حجم مبادلاتشان بالاتر از عمان است.
به نظر شما نسبت به دو سال پیش در این شرایط جنگ اقتصادی تغییری صورت گرفته است؟ آیا آرایش جنگی گرفته ایم؟
اگر بگویم بله حرف اشتباهی است اگر بگویم خیر آن هم اشتباه است، آرایش را شروع کردند ولی باید برسد به آن چیزی که باید باشد و دولتمردان هم در واقع احتمالا مشکلاتی را دارند که من نمی توانم قضاوتشان کنم اما به نظرم آرایش دولت در جنگ اقتصادی، به طور کلی مطلوب نیست. در رابطه با عمان وضعیت این آرایش وضعیت بدی نیست، خصوصا در وزارت امور خارجه و سفارتمان این وضعیت خوبی است. یعنی سفارت ایران در عمان فعالانه مطالبی که پیش می آید را پیگیری می و حل و فصل می کند.
تا آنجا که خبر دارم سفرای بعضی از کشورها اصلا در این فضا نیستند! فکر می کنند در حالت عادی قرار گرفته اند یا منفعلند و فکر می کنند که نمی توانند کاری بکنند. اگر بگوییم تمام دولت در این رابطه خوب عمل میکند، حرف کذبی است. مثلا بانک مرکزی آنطوری که ما انتظار داریم در رابطه با عمان عمل نمی کند چون بانک مرکزی اولویتش عمان نیست، اولویتش موضوعات دیگری است.
از پرونده " دیپلماسی اقتصادی " بیشتر بخوانید:
وثوقی: هیچ برنامهای برای بازار ۳۰۰ میلیون نفری آسیای میانه نداریم
بازاری که با بستهبودن مرز هم قبضه شد! / چرا همسایه کوچک مسیحی برای ایران استراتژیک است؟
دیپلماسی اقتصادی قربانی دیپلماسی لبخند! / رمزگشایی از حلقهای مفقود در زنجیره تولید و توسعه کشور
شما خودتان صادر کننده هستید، چرا ارز صادراتی را بر نمی گردانند ؟
نکته ای که اتاق بازرگانی اعتقاد دارد این است که آن ارزی که برنگشته ارز شرکت های خصولتی است نه ارز بخش خصوصی واقعی،چون بخش خصوصی واقعی جرات ندارد که برنگرداند! بخش خصوصی واقعی جدای از پتروشیمی ها و فولادی ها است این ها بخش خصوصی واقعی نیست این ها خصولتی ها هستند که بیشتر دولتی ها در آنها تاثیر دارند.
چه توصیه ای به تولید کنندگان و بازرگانان جوان برای موفقیت در صادرات دارید؟
تعداد قابل توجهی از اتاق های ما فعالند. وقتی اتاق مشترکی ایجاد می شود یعنی آن کشور اهمیت ویژه ای دارد، به همین دلیل اتاق بازرگانی یک اتاق تخصصی ایجاد می کند که فعال بخش اقتصادی ما سردرگم نباشد. چه کسانی اعضایش هستند،کسانی که در این حوزه فعالیت می کنند، هیئت رئیسه از بین کسانی که فعال و با تجربه هستند انتخاب می شوند و روابط آن افراد با طرف مقابل اثرگذار است.
وقتی چنین ساختاری ایجاد شده به نظر من اتاق مشترک بهترین کانال برای تجارت خارجی است. به جز سایت جلسات مشاوره ای داریم که بسته به نوع موضوعی که مطرح است نوع مسئله یا با خود من یا دبیر کل یا بین الملل ما جلساتی برگزار می شود.
بعضی مواقع ما به فعال اقتصادی جواب منفی می دهیم و می گوییم عمان کشور مناسبی برای شما نیست، ضمن اینکه برای همه نمی شود یک نسخه پیچید،هر موضوعی نسخه خاص خودش را دارد در نتیجه من پیشنهادم به دوستان این است که اولین کارشان این باشد که به اتاق بازرگانی و سایت اتاق مراجعه کنند، مشورت بکنند و بعد بروند وارد آن کشور بشوند.
اگر به اتاق بازرگانی بیایند تحویلشان می گیرند؟
اگر تحویل نگیرند باید درب اتاق را بست، چون اتاق برای همین موضوع ایجاد شده است. شما می توانید در رابطه با اتاق ایران و عمان نظرسنجی کنید، ما در دو سال اخیر در بین 32 اتاق مشترک کشورهای مختلف جزو اتاق های مشترک طلایی بودیم و سه دوره هم رتبه اول را داشتیم.در مجموع اتاق بازرگانی مشترک ایران و عمان با روی باز از بازرگانان و تولیدکنندگان عزیز استقبال می کند.
علی برکت ا...