غذای خوب، غذایی است که ترکیب آن مطابق با نیازهای تغذیهای بدن بوده و در عین حال سالم و بدون آلودگی به مصــرف انسان رسیده باشد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز سه شنبه گفت: شیر سالم طعم مطبوعی دارد، کمی شیرین بوده و رنگ سفید مایل به زرد دارد و یکی از غذاهای بسیار مفید بوده و زود آلوده میشود و محل مناسبی برای رشد میکروبها است، اگر از شیر خام استفاده میکنید، حتما آن را به مدت یک دقیقه بجوشانید و سپس مصرف کنید، اگر امکان دارد، از شیر پاستوریزه استفاده شود.
سپیده دولتی اظهار داشت: شیر پاستوریزه را میتوان تا دو تا سه روز در یخچال نگهداری کرد و بیرون از یخچال زود فاسد میشود، اما شیر استرلیزه تا زمانی که در آن باز نشده برای مدتی خارج از یخچال قابل نگهداری است، پس از باز کردن در قوطی شیر استرلیزه باید در یخچال نگهداری و در زمان خرید شیر پاکتی یا شیر شیشهای باید به تاریخ مصرف آن توجه کرد.
دولتی با بیان اینکه از مصرف پنیر تازه بپرهیزید مگر این که با شیر پاستوریزه تهیه شده باشد، افزود: هنگام خرید کشک مایع دقت کنید کپک زدگی و بوی نامطبوع نداشته باشد. کشک مایع را قبل از مصرف به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید و از مصرف خامه و کره پاستوریزه نشده و فله خودداری و به تاریخ مصرف نمونههای پاستوریزه شده آن دقت کنید.
این کارشناس ادامه داد: از بستنیهایی که با شیر جوشیده شده و یا پاستوریزه تهیه شده اند، مصرف و به منظور پیشگیری از بیماریهای مزمن مانند قلب و عروق و ... برای افراد بزرگسال، توصیه میشود از شیر و فراوردههای لبنی کم چرب استفاده شود.
به گفته دولتی، گوشت سالم باید رنگ طبیعی داشته باشد، بوی بد ندهد، سطح آن لیز و مرطوب نباشد و مهر کشتارگاه داشته باشد و گوشت یخ زده را به همان صورت در فریزر نگهداری شود و رای خارج کردن گوشت از حالت یخ زده آن را شب قبل در داخل یخچال بگذارید.
وی افزود: در موقع خرید گوشت به صورت چرخ کرده بهتر است از فروشنده بخواهید که عمل چرخ کردن در حضور شما انجام شود و مرغ سالم دارای پوست شفاف و مرطوب بوده و بوی بد نمیدهد، مرغ نگهداری شده، در شرایط نامناسب خاکستری و گاهی سبز رنگ است و مصرف کردنی نیست.
دولتی تصریح کرد: از مصرف مرغهایی که دچار لاغری شدید هستند، خودداری شود، قبل از پختن و مصرف گوشتهای قرمز تمام چربی قابل دید آن را جدا کنید پس از پختن نیز میتوانید آن را در یخچال بگذارید تا سرد شود و آن گاه چربیهای اضافی را جدا کنید.
وی اضافه کرد: هنگام خرید تخم مرغ به تازه بودن آن توجه کنید، مصرف زرده تخم مرغ برای افراد بزرگسال نباید بیش از سه عدد در هفته باشد.
دولتی اظهار داشت: مواد غذایی خشک مانند گندم، برنج، حبوبات و ... را میتوان در هوای معمولی نگهداری کرد، اما قبل از انبار کردن باید دقت کرد حشره یا کپک نداشته باشد، مواد غذایی که در منزل انبار میشوند باید هر چند وقت یکبار جابجا و از نظر آلودگی و فساد بررسی شوند.
وی تاکید کرد: محل نگهداری نان باید خشک و بدون رطوبت باشد، چون ممکن است روی آنها کپک رشد کند، در صورت امکان برنج را به صورت کته مصرف کنید تا مواد غذایی آن در اثر آب کش کردن از بین نرود و از نانهای سبوس دار به ویژه آنهایی که از خمیرمایه برای تهیه خمیر آنها استفاده شده مصرف شود.
این کارشناس ادامه داد: از حرارت دادن زیاد و طولانی روغنهای مایع خودداری و از مصرف روغنی که چند بار حرارت دیده به طور جدی پرهیز کنید، روغنهایی را که بو و غلظت آنها زیاد است و تغییر رنگ داده اند خریداری نشود.
دولتی خاطرنشان کرد: در حرارت دادن حلب یا قوطی روغن جامد به علت ایجاد ترکیبهای سمی خودداری شود.
وی با بیان اینکه از نگهداری قوطی کنسرو در یخچال و محیطهای مرطوب خودداری شود، گفت: باقی مانده قوطی کنسرو بازشده را در ظرفهای شیشهای و در یخچال نگهداری و از خرید کنسروهایی که پروانه ساخت از وزارت بهداشت و تاریخ تولید و مصرف ندارند خودداری کنید.
دولتی افزود: در نگهداری و انبار مواد غذایی دقت کنید که مواد غذایی باید از زمین فاصله کافی داشته باشد، ترشیها را نباید در ظرفهای فلزی نگهداری کرد، از قوطی خالی سموم و آفت کشیهای گیاهی و یا مواد شیمیایی نباید برای نگهداری مواد غذایی استفاده کرد.
وی اظهار داشت: درست کردن شور و ترشی هم از راههای نگهداری مواد غذایی است، چون میکروبها نمیتوانند در جایی که نمک و سرکه زیاد باشد خوب رشد کنند و هنگام درست کردن مربا و رب مواد غذایی با از دست دادن آب به صورت تبخیر غلیظتر شده و هنگام پخت میکروبهای آنها از بین میروند.