یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: به اروپا باید گفت ما درصورتی با آنها پای میز مذاکره خواهیم نشست که مطمئن باشیم سیاستهایی مستقل از آمریکا دارند و به تنهایی قادر به تصمیم گیری هستند.
حسن ملکی، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ با تمرکز بر تنشهای خاورمیانه گفت: شرایط منطقه غرب آسیا طی چند سال اخیر بیش از گذشته دستخوش سیاستهای ایالات متحده قرار گرفته است که اثرات منفی آن نصیب کشورهای مختلف در منطقه و حتی خارج از منطقه شده است.
وی ادامه داد: این روند حتی تعامل آمریکا با چین و روسیه را نیز تحت تاثیر قرار داده و دنیا باید فکری به حال این زیاده خواهی آمریکا کند. ایالات متحده دنیا را در آستانه پیچیدگیهای مختلف نظامی، سیاسی، امنیتی، اقتصادی و سایبری قرار داده است که زیان دهنده اصلی آن کشورهای منطقه هستند.
ملکی با بیان اینکه ایالات متحده بدون هیچ ملاحظهای قواعد بین الملل و حتی قواعد فی مابین خود و کشورهای متحد را زیر پا میگذارد، افزود: این سیاستها که در دهه ۹۰ دنبال شده نشان دهنده آن است که آمریکا میخواهد خود را تنها هژمون بین المللی و جهانی مطرح کند و این طور جلوه دهد که امنیت جهان به دست اوست. براین اساس ایالات متحده هر نظام سیاسی را در جهان رد میکند و برخورد با آنها را حق خود میداند.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: به همین دلیل کاخ سفید در لشکرکشی به غرب آسیا نه تنها قوانین سازمان ملل را مدنظر قرار نمیدهد بلکه قوانین حقوق بشری را هم مطابق اقداماتی که در ابوغریب و گوآنتانامو انجام داده زیر پا میگذارد.
وی با بیان اینکه ادعای آمریکا برای رهبری دنیا طی این سالها مورد انتقاد کشورهای دنیا و حتی غرب قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: صلح و امنیت بین دنیا نیازمند همکاری دسته جمعی است اینکه یک دولت نابخرد مثل دولت ترامپ روی کار میآید و بسیاری از معاهدات بین المللی را نادیده بگیرد نتیجهای جز آشفتگی در جهان نخواهد داشت.
ملکی با اشاره به اینکه سکان دنیای فعلی در اختیار آمریکا و غرب نیست و در این دنیا قدرتهایی سربرآورده اند که غرب قادر به نادیده گرفتن آنها نخواهد بود، یادآور شد: در دنیای فعلی غرب نخواهد توانست خواستههای خود را به شکلی که در گذشته انجام میداد ادامه دهد و به جای سرکوب سایر قدرتها بهتر است بپذیرد که باید با آنها کنار بیاید.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: بر همین اساس سیاستهای یک جانبه گرایانه آمریکا برای خود اروپاییها هم ایجاد مشکل کرده و دلیل اینکه بسیاری از مقامات اروپایی در نشست مونیخ در برابر آمریکا موضع گرفتند نیز همین سناریوست.
وی با اشاره به سخنرانی اشتاین مایر،رئیسجمهوآلمان مبنی بر اینکه آمریکا برای جهان خطرناک شده است، گفت: اساسا کانون اتفاقات دنیا این روزها در غرب آسیا یا همان خاورمیانه است و از قضا تمرکز آمریکا نیز در همین نقطه است و تنها راه پایان دادن به این تنشها آن است که ایالات متحده صراحتا به این پرسش پاسخ دهد که چرا از کیلومترها آن طرفتر در مناسبات این منطقه دخالت میکند.
ملکی در ادامه با انتقاد از موضع گیری وزیر امور خارجه کشورمان در مونیخ مبنی بر اینکه اقدامات ایران در خصوص کاهش تعهدات هستهای در صورت برگشت اروپا و اقدامی عملی برگشت پذیر است، گفت: این نوع موضع گیری قابل درک نیست و یک نوع مذاکره از موضع ضعف به حساب میآید.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: ترجمه این حرفهای ظریف آن است که اروپا و آمریکا هر اقدامی که انجام دهند هیچ هزینهای نباید بپردازند و اگر آنها تنها به میز مذاکره برگردند ما نیز اقدامات خود را به شرایط برجام خواهیم رساند.
وی ادامه داد: دستگاه دیپلماسی کشور با امضای برجام در حقیقت این توافق نامه را با تمام قواعد بین المللی آن پذیرفت و امضا کرد و بعد از خروج آمریکا از برجام به جای اینکه از موضع اعتراض برآییم دائما عنوان کردیم اگر اروپا و آمریکا پای میز مذاکره برگردند ما با آنها همراهی خواهیم کرد در حالی که ما باید سیاست خارجی تهاجمی و فعال داشته باشیم.
ملکی با بیان اینکه عملکرد دیپلماسی کشور باید بیانگر آن باشد که صبر استراتژیک ایران یک حد یقف دارد، یادآور شد: ما باید به تمام طرفها اعلام کنیم در صورتی پای میز مذاکره مجدد خواهیم آمد که خروج در مقابل خروج، عدول در مقابل عدول و رفتار جمهوری اسلامی رفتاری حداکثری در برابر بی تعهدی اروپا و آمریکا خواهد بود.
این کارشناس مسائل بین الملل در پایان خاطرنشان کرد: به اروپا باید گفت ما درصورتی با اروپایی ها پای میز مذاکره خواهیم نشست که مطمئن باشد سیاستهایی مستقل از آمریکا دارد و به تنهایی قادر به تصمیم گیری است و اگر بنا باشد شرایط به همین منوال ادامه یابد و اروپا باز هم سیاستهای مزورانه خود را از سر بگیرد به اروپا نیز نمیتوان اعتماد کرد.